Published On: 6 Qershor, 2016

Muhamed Ali, kishte i lindur të bëhëj më i famshmi

  • Nga Skënder MULLIQI

Sikur bashkë  më kohën  edhe koha e artë ka mbaruar në  boksin profesionist. Interesimi për ndëshjet  kur n ë ring shfaqej më i  madhi i të gjitha kohërave Muhamed Ali  ishte diqka  e jashtëzakonshme . Po thuaj i madh e i vogël rrishim   deri ne orët e vonshme por edhe të hershnme të mengjesit , për ti ndjekur meqet e  mjeshtrit të  ringut,  Muhamed Ali. Gjithëçka që sportin e shkathtësisë bujare  e bën të bukur  kemi pasur mundësi  të shohim te i madhi,  Ali .Ai i kishte fituar zemrat e milona sportdashësve  të mbarë  botës. Veq paraqitja e tij  në ring e një bukuroshi  ndërmjet litarëve  edhe përjetimet vetvetiu  bëheshin  të mëdha .Gjithë ai vallëzim në ring nga ana e Aliut ishte diqka  fascinuese , ngjallte emocione dhe përjetime si kurrë më parë . Edhe kur  i kishte humbur ato të pakëta meqe ai linte përshtypjen e fituesit moral. Një legjendë e tillë e boksit profesionist lind rrallë ose duhet të presim më shekuj. Të pa harruara ishin meqet më rivalin tradicional  jo shum ë të përshtatshem , Xhoe Frajzerin. Takimet  më Frajzerin mbetën në historinë e boksit, Aliu  kishte marrë famën kur e mundi  Soni Listonin e pa përballueshem deri  atëherë.Rënja  e Soni Listonit përtoke   nga grushtat e Aliut edhe sot kanë mbetur  një mister. Ali e kishte  grushtuar  aq shpejt duke e përmbysur  një vigan siq   ishte  Liston.E mbaj mirë në mend  së gjatë  gjithë takimve  unë dhe të gjithë aty që tuboheshim nga  familja  para ekraneve televizive ndirseshim , nga përjetimet , dhe nga  droja   që kishim së mos po na humb I adhuruari ynë .   Nga fitorja kundër Listonit  edhe filloi ngjitja e tij si nje yllë I pa pa arritshëm  në boksin profesionist. Ishin ato kohë ta arta të boksit  në kategorinë e peshave  më të rënda. Unë nuk e di që kam  lëshuar ndonjë takim boksi ku shfaqej  Muhamed Ali.  Ai ishte I lindur që të bëhëj më i  famshmi  . Ai la gjurmë të pa shlyera në boks  dhe në jetë. Kishte bërë  jehonë të madhe , kur Ali refuzoj të shkonte në luftën e  pa kuptimt të Vjetnamit.Të pa harruara lexues të ndëruar ishin edhe meqet më Xhorxh Foremanin shumë të fortë .Ai e qëllonte më goditje në menyrë të pa imagjinueshme dhe qe nuk ishte në gjendje as kamera televizive ti shenon  të rënat e Aliut në kokën e Foremanit, duke e plandosur ate  përtoke në raundin e tetë.Po thuaj çdo ndeshje e boksit ishte shfaqje dhe përjetim  që ngërthente gjithë ate  bukurinë  dhe sharmin  që na sjellë shkathtësia bujare. Ali më të dyja duartë dhe veqenarisht me levizjën e këmbëve ishte bërë mister dhe i pa kapshem për kundërshtarët e vet . Ishte  një artist i vërtetë i  ringut  çfarë  ende nuk është parë deri  më sot.Ai nga Kasius Klej , ishte konvertuar në mysliman  që kishte bërë jehonë të madhe në atë  kohë, për të qenë deri në fund të jetës një mysliman  shumë i devotshëm.Për figurën e madhe të një boksieri që shekulli mund të identifikohet më emrin e tij,mund të shkruaj njeriu dhe të flasë aq shumë , e sidomos ne që kemi pasur fatin të jetojmë në kohën e  tij .Vdekja e një legjende te boksit çfarë ishte Muhamed Ali , sigurisht së është pritur më dhembje dhe pikëllim nga miliona  dashamirë të tij . Një njeri nuk ka mundësi që të bëhët aq I famshem po mos t ë ishte edhe shumë I ditur dhe intelegjent. E  përcolla një video të Muhamed Aliut  qe kishte dalë në qarkullim fill pas vdekëjs  . Një fjalim të bukur të tillë e kam ndëgjuar nga presidenti Barak  Obama  më rastin  e inaugurimit të tij si president .Kur  Aliu fletë për jetën në këtë botë ,  dhe për jetën e  amshueshme ështe diqka e jashtëzakonshme  .Ai  tregoi së ishte I madh edhe jashta ringut. Ne një emison televiziv kur një djalosh e pyet, së qka do të bën  Muhamed Ali pasi që ta  lën boksin ?  Ali ndër të tjera  thotë , “ do të ndihmojë  njerëzit , do të ndihmojë nevojtarët e ndryshem ,  sepse ka njerëz që kan nevojë për tu dalë në ndihmë”. Me  pas Ali thotë “ të varfërit  duhet ndihmuar së ashtu më thotë  dikush nga lartë.  Zoti i  madh është mbi Ne”. Ai ishte  një besimtar i madh dhe sigurisht  besimi  në të madhin  Zot edhe  e  bëri  aq  të  fashmen  si njeri dhe si  boksier   deri më sot  të pa arritshem…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...