Published On: 5 Shkurt, 2016

MSA mundësi e mirë vetëm nëse dihet të shfrytëzohet

MSA shihet si mundësi e mirë, vetëm nëse përdoret në mënyrë efikase, ku në atë mënyrë institucionet e vendit të stimulojnë zhvillimin ekonomik.

Marrëveshja parë kontraktuale ndërmjet shtetit të Kosovës dhe Bashkimit Evropian është cilësuar si më e rëndësishmja për tregun e lirë. Në një konferencë me temën “Marrëveshja e Stabilizim Asociimit-efektet dhe sa jemi të përgatitur”, të organizuar nga Oda Ekonomike Gjermani Kosovare në bashkëpunim me Institutin për Politika Zhvillimore, u tha nuk mjafton vetëm qasja në Bashkimin Evropian, por që Kosova duhet të jetë e përgatitur.

Gjithashtu në këtë konferencë u tha se Kosova është duke u harmonizuar me tregun e Bashkimit Evropian dhe ka krijuar klimën ekonomike. MSA shihet si mundësi e mirë, vetëm nëse përdoret në mënyrë efikase, ku në atë mënyrë institucionet e vendit të stimulojnë zhvillimin ekonomik.

Ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Hykmete Bajrami tha se Marrëveshja me Bashkimin Evropian është asimetrike në favor të Kosovës, ku në këtë mënyrë të gjitha produktet do të lirohen nga taksat doganore.

Marrëveshja e Stabilizim Asocimit, sipas Bajramit do t’i sjellë dobi ekonomisë edhe bizneseve, duke siguruar mundësi të reja për të tejkaluar pengesat aktuale. Madje ajo ka theksuar se MSA-së mund të përdoret edhe për të rritur nivelin e produktivitetit.

Shefi i Operimeve i zyrës së BE-së, Christof Stock tha se efekti i MSA- së ka të bëjë me përmirësimin e raporteve institucionale duke përfshirë të gjitha fushat, si dhe për të ofruar dialog politik.

Ai tha se Kosova është duke e përmirësuar klimën ekonomike por duhet të orientohet nga eksporti.

Drejtori ekzekutiv i OEGJK, Albert Matoshi, lidhur me efektet e MSA-së për biznese kosovare, ka thënë se nuk mjafton vetëm çështja në Bashkimin Evropian, atëherë kur nuk jemi të përgatitur për transplantin e eksporteve në ato pjesë të Evropës, e për këtë ai tha se Kosova e ka qasjen por nuk është e gatshme.

Ky vit po shihet si vit i perspektivës evropiane për Kosovën, nga ana e zëvendësministri i Integrimeve Evropiane, Ramadan Ilazi.

Ilazi shpreson se MSA do t’i hap rrugën edhe procesit të liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...