Published On: 7 Mars, 2016

Mozaik mbresash

Lexues, me fat!

  • (Si të quhet ndryshe, pos me fat të mirë, ai lexues, ku njërin pas tjetrit, lexon A. Ch. Kyçykun, M. Krajën, A. Tufën, e midis tyre, M. Selimoviq!).
  •                                                 ———————-

 Bajram Sefaj

Sipas një besëtytnie, ndoshta naive dhe të pa bazë reale, të ngulitur (ndoshta gabimisht në mendjet tona!), thotë se një vit i ri (si ky i sivjetshmi), si fillon ashtu edhe mbaron. Nëse fillon, pra, mirë edhe do të përfundojë mirë!

Shtojca… E Ardian-Christian Kyçykut

Nota bene “Shtojca” [Filmi i një kthimi / Kthimi i një filmi] – është pjesa e parë e një trilogjie kinematografike të Ardian-Christian Kyçykut, që përqendrohet në hapësirën mërgim-kthim të jetës shqiptare e ballkanike, si dhe në marrëdhëniet përherë të mjegullta mes Lindjes dhe Perëndimit. Mërgimtari shqiptar Indrit, i cili, në rini, para se të largohej nga atdheu, pat ëndërruar të bëhej arkitekt. Por nuk ia ka dalë mbanë të jetë veçse një shtetas i fshatit global, ose fshatar i shtetit global’ dhe punon si zv.skenograf në një teatër të vjetër perëndimor. Papritur vendos të kthehet në vendlindje pas njëzet “e ca” vjetësh, jo vetëm për të çuar atje disa shënime, të cilat i sheh me rëndësi vendimtare për Dosjen e vet të fshehtë, por edhe për t’u bindur se vërtet dikur ka kaluar aty fëmininë dhe rininë, ka dashuruar dhe ka ndjekur studimet. Ritakimet me ish-të dashurën, me njërin nga shokët më të afërt të gjimnazit (sepse të tjerët kanë mërguar), me disa fqinjë dhe me të panjohur, u japin ngjarjeve një kah të çuditshëm. Pas një kohe të papërcaktueshme peripecish, çmalljesh, ankthesh e vegimesh, Indriti rikthehet në vendin ku ka mërguar bashkë me një kafkë. Kjo ngjarje ka vetëm disa skena me ngjyra (të nënvizuara). Të tjerat janë të gjitha bardhezi. Ngjarja është shkruar si në kinema, në trajtën e një ditari, – mund të titullohet edhe “Ditar i një kineasti pa mjete xhirimi” – në të cilin ka mbajtur shënim, pa paragjykime dhe pa mite, atë film që dëshiron të shohë dhe të cilin nuk e gjen diku tjetër. Autori nuk i ka shtuar qëllimisht hollësitë e zakonshme teknike. Mungesa e tyre përfaqëson lirinë e regjisorit të mundshëm. Zërat kanë një rëndësi dhe luajnë një rol parësor në këtë tekst. Në skenat ku zëri ‘del’ përtej pamjeve, për hir të thelbit të ngjarjes, mund të filmohen thjesht peizazhe, në të gjitha stinët. Ose mund të shtohen pikërisht gjërat që përshkruan zëri në fjalë.

*

Ky është teksti (ose parathënia) që i hap dyert këtij skenari të mistershëm, në shfaqjen e parë të tij. Prandaj nuk ka çka i shtohet as mungohet atij, pasi që, jam i sigurt se, askush më mirë, më saktë e më besnikërisht, nuk di, as nuk mundet të përmbledhë, me pak fjalë, subjektin e tij gjenial e të paparë, aq sa edhe të panjohur në krejt në historinë e shkurtër (a të gjatë!) të kësaj gjinie letrare në shqip. Aq më parë heq dorë nga shpalosja e Shtojcës, kur është vetëm një pjesë, pjesa e parë e trilogjisë, pos të them se e lexova me një frymë, siç thuhet zakonisht, apo pa frymë hiç!, (siç thuhet shumë rrallë!).

Kaq kësaj radhe për Shtojcën e Ardianit. Kur të lexojmë edhe dy pjesët e tjera të kësaj trilogjie, do të ulemi e të ngremë kuvendim të ri.

*

“E zeza dhe e kuqja” e M. Krajës, kryevepër grafike, teknike, estetike…

Mbi romanin monumental (sipas meje) të Mehmet Krajës “E zeza dhe kuqja”, jam përpjekur (rrekur) të them diçka më shumë, në një shkrim, paksa më të gjatë. Asaj që kam thënë, mirë a keq, ia kam qëlluar apo jo!, (punë e madhe, punë mbresë në përflakje gëzimi çfarë di të jetë ai kur lexon një libër të mirë!), nuk kam (dhe nuk dua) t’i shtoj asgjë, kur është fjala për përmbajtje. Por, në anën tjetër, sytë me ngelin hapur po nuk e them atë që, zemra ma do, kur është fjala për këtë roman vështruar atë nga ana e përgatitjes grafike, teknike dhe përgjithësisht estetike, artistike…

Nuk ë është e njohur enigma e arsyes pse, edhe kaq vjet pas hapjes se dyerve (dhe dritareve) kah Evropa, kah Perëndimi përgjithësisht, përgatitjes teknike të librit të ne, sot e gjithë ditën,  thuaj se nuk i kushtohet kurrfarë rëndësie. Thuaj se kjo gjë është e parëndësishme fare. E, pamja estetike e librit, kopertonat, thyerja, ngjyrat, faqosja, letra, shkronja, madhësia tipi i tyre, grafia… e tjera e tjera, janë jashtëzakonisht të rëndësishme, sidomos për ne në Kosovë (me librat e periudhës se Titos) e sidomos në Shqipërinë e periudhës (enveriane) që edhe kryevepër e klasikëve të letërsisë botërore e, sidomos të shkrimtarëve tonë të mëdhenj (çiftit të Kadaresë, p.sh. e të tjerë), nuk ishin as për të qenë. Librat e asaj kohe, me përjashtime shumë të vogla, gati-gati të paqenësishme, vështruar na ana teknike e grafike, fare hiç, nuk ngjanin në libra! Më parë, ngjanin në bullushtra letrash të vrugëta, lidhur e ujdisur në yrnek libri!

E, kur është fjala për bukurinë e gjithmbarshme grafike (formatet, kopertonat, letra, germat, hijeshi faqosjeje e tjera e tjera, romani i Krajës “E zeze dhe e kuqja” është një shembulli më i mirë. Krejt kjo është meritë e shtëpisë se njohur botuese tiranase “Onufri” nga Tirana, kur, pos librit në fjalë është edhe botuese edhe  romanit tjetër të shkëlqyer, “Gurit të varrit ia rrëfej” të Agron Tufës që, këtë fillimi viti, na e mbushin plot kënaqësi leximi.

Agron Tufa: “Gurit të varrit ia rrëfej”…

Fill pasi të riprodhoj përgjigjën e Z. Tufa në një pyetje shkëputur nga një intervistë e tij e gjatë, do të “zbardh” një fragment akti seksual, por kësaj radhe, me akuzën dhe mallkimin e pushtetit “popullor” të epokës “shpëtimtare” e “revolucionare” të xhaxhit Enver!

Pyetja: Botimi i këtij romani përkon me hapjen e një debati publik për fatin e femrave në kohën e diktaturës, ku u përfshinë femrat e bukura të kohës si dhe këngëtare… Si e përcollët këtë debat? Kur vetë ju thoni se këto femra e kanë pasur të vështirë të rrëfehen veçse gurit të varrit, sa të besueshme bëhen për publikun këto histori të ndodhura në diktaturë?

Përgjigjja: Aq më keq për publikun nëse s’i beson. Nëse dikush preferon se përpara rrasës së varrit t’ua thotë të gjallëve, ky është problem i njerëzve të gjallë. Por unë mendoj se debati që nisi nga rrëfimi i këngëtares Alida Hisku ka qenë vetëm një pjesë e vogël e së vërtetës. Dhe për turpin e tyre, prostitutat që i janë nënshtruar burgjeve refuzuan një ndër të vërtetat më rrëqethëse të asaj kohe. Debati përfshiu shumë zëra, kanë folur shumë, por për ironi të fatit nga këta zëra dy meshkuj pretendojnë se nuk ka pasur përdhunime. Ata duhet të kenë qenë xhelozë që nuk qenë gjatë gjithë kohës femra dhe nuk vuri dorë kush mbi ta por mbi Alida Hiskun ose përndryshe nuk ka shpjegim ky mohim. Duhet pasur kurajë të rrëfehet e vërteta. Ata që e mohojnë se ka ndodhur për fat të keq, këta janë toni më i keq i mediave tona të cilat u ofrojnë mikrofonin xhelatëve për të thënë të vërtetën e viktimave. Kjo nuk është e drejtë.

Koment im: Sado shkurt edhe si pyetje edhe si përgjigje, mjafton nga se desh dritë me krejt qëndismën e këtij romani brilant si të sajuar ngjarjesh të hidhura dhe aq të vërteta, kur vë në spikamë, përmes rrëfimit si gurit të varrit që ia rrëfen, se ata që na kanë qi që njëqind vjet e këndej, na qinë edhe sot e kësaj dite, gjithnjë, kupto!. Nejse, ja fragmenti i premtuar:

(…)

– Do t’i heqësh vetë, apo t’i shqyejmë ne?

– Për çfarë e keni fjalën? – i thashë, duke u gëlltitur. – A do më jepni racionet e sheqerit

për kabinën tonë?

– Po, po… po duam të na japësh ti më parë racionin e trigonisë tënde, – ma ktheu ai, njëkohësisht, duke m’i ngjeshur duart në bel, poshtë pulovrës.

Pallton nuk e pashë se cili ma hoqi. Veprimet bëheshin shpejt. Të tjerët, si një tufë çakejsh u sulën, me hoqën dhe xhinset dhe shumë shpejt me ngritën hopa, derisa se me vendosën me mollaqe mbi grykën madhe te thesit të hapur me sheqer.

Pseudokasketëkaltri e kishte nxjerrë ndërkaq veglën e tij të paduruar, e fërkoi nja dy herë në grusht, sikur t’i lëvizte burmat graduese një instrumenti pune dhe mandej, m’u kërrus përsipër me gisht në buzë, duke  folur si nëpër dhëmbë:

– Ashtu, bukuroshe… urtë e butë, pa t’u ndier zëri! Në do të mos e marrë vesh gjithë mileti në anije, bashkëpuno…

– Kam ftohtë, s’di pse kuturisa të them, diçka që nuk do t’i lëndonte, kur ndjeva veglën e tij të fortë të fërkohej pas baqthit tim.

– Të nxehim ne, moj bukuri…! A nuk e she se je e rrotuar me katër kaldaja!

Të tjerët i kapi gajasja, derisa thatani me mollëza mongoloide u mek, ra në gjunjë, e mandej u shtri përtokë.

(…)                                                                                                                               (faqe 53/54)

Këso e, skena të ngjashme, ka  plotë e përplot faqeve të këtij romani, si atëherë kur gurit, Arsenios, ia rrëfen protagonistja kryesore Lirika, si atëherë kur rrëfejnë të tjerat (motrat tona të qira!) të fatit të tyre fatkeq!

Me dëgjoni: lexojeni, krejt çka di t’ju porosis unë, këtë roman të mrekullueshëm, si një dokument të gjallë një akuzë të rëndë dhe dëshmi të fuqishme, për të djeshmen tonë të hidhur që, mjerisht, vazhdon të jetë aktuale edhe e sotmes së shoqërisë shqiptare. Krejt kjo vështruar përmes kofshëve të femrave mbështjellë me të linjta dhe pa to fare.

*

Mehmed (Mesha) Selimoviq: Sjecanja (Kujtime) – 1986

Shkëputur nga një komplet veprash të botuara nga BIGZ (Beogradski izdavacko-graficki zavod) qysh se në vitin, tashmë të largët, 1986, me ra në dorë dhe, në këtë fillim vit, krahas veprave të tre shkrimtarëve të merituar shqiptarë, mu dha rasti të lexoj edhe këto kujtime të shkrimtarit serb, Mehmed (Mesha) Selimoviq. Them serb, nga se vetë Mesha, në këto kujtime të tij, thotë se ngre prejardhje të re, jo të lashtë, serbe. Pavarësisht nga ajo se për këtë shkrimtar, kisha njohuri të bollshme dhe e njihja si autor të dy romanëve të mëdha: “Dervish i smrt” (Dervishi dhe vdekja) dhe “Tvrdava” (Kështjella), libri me kujtime ma afroi atë, (a ma largoi!), kurrë nuk i dihet kësaj, por, është e sigurt se, mi zgjeroi njohurit për të, në mos për asgjë tjetër, atëherë për faktin se ai kishte shkruar edhe vepra të tjera letrare, natyrisht, jo të vlerave të njëjta të larta si dy të parat. E dimë se ai është i përkthyer në gjuhën tonë dhe së, shpejti pritet të botohet (nëse ndërkohë, nuk është botuar déjà) edhe një motërzim i ri i Kështjellës, në përkthim (nga origjinali) nga intelektualit dhe përkthyesit ynë i vyer, Ben Andoni, nga Tirana.

Pavarësisht se çdo vepër e një shkrimtari të madhe lexohet me kënaqësi dhe mësohet shumë nga ajo, përshtypjet e mia, pas leximit të Kujtimeve të Mehemd Selimoqit, nuk ishin as afër me mbresave të pashlyeshme të leximit të tre autorëve shqiptare. E natyrshme kjo që nuk  duron (pranon) kurrfarë komenti. Kujtimet, pa dashas dhe si me zor, u futën në këtë kontest nga se ashtu ndodhi. Çështje rastësie kjo!

————————————

Legjenda: Fati i leximit

agron tufa

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...