Published On: 7 Qershor, 2016

Mos u thoni fëmijëve “mëso!”


E gjithë urtësia qëndron te stimulimi dhe lavdërimi. Fëmija vazhdon të mësojë nëse stimulohet nga prindërit. Nëse nëna dhe babai vlerësojnë siç duhet fëmijën dhe emocionohen përballë gjërave të mësuara nga ai, mundësia e të mësuarit është më e madhe.

Psikologët pohojnë se prindërit i pyesin fëmijët për notën që kanë marrë. Por në të vërtetë duhet të ndodhë e kundërta, duhet t’i pyesin se çfarë kanë mësuar. Nuk është e rëndësishme nëse ka marrë apo jo 5, e rëndësishme është çfarë ka mësuar. Ndoshta është përpjekur, por ka marrë 3. Prindi duhet ta nxisë fëmijën në studim.

Mësimi, studimi janë çështje emocionale që u drejtohen ndjenjave të fëmijës. Le të përpiqemi të mësojmë se çfarë ndjen fëmija kur mëson. Të shpjegojë vetëm ndjenjat e tij. Ai mund të thotë gjëra të cilat nuk i presim fare. Prindi mund t’i japë shembuj nga vetvetja. Përdorimi i shembujve si “edhe unë e kam pasur të vështirë ta mësoj matematikën” nuk është një shembull i keq; përkundrazi, do të ndikojë pozitivisht te fëmija. Sepse fëmija do të vërë veten në vendin e prindit dhe do të besojë më shumë te vetja.

Nuk duhet harruar se jo të gjitha arrihen me përpjekjet e prindërve; fëmija duhet të mbajë mbi supe përgjegjësitë e tij.

Në shtëpi duhet të ekzistojë tradita e leximit të librave

Zakoni i leximit të librave nga nëna dhe babai do të ndikojë pozitivisht edhe te fëmija në shtimin e dëshirës për të mësuar. Në shtëpi duhet të krijohet tradita e leximit të librave. Për shembull mund të shikohet televizor për 30-40minuta e më pas të përqendrohemi në lexim. Fëmija nuk do ta marrë menjëherë librin, por kur të rritet do ta kuptojë më mirë. Nëse nëna dhe babai janë duhanpirës, edhe fëmija mund të bëhet i tillë kur të rritet; nëse prindërit pinë pije alkoolike, edhe fëmija do t’i pijë kur të rritet, nëse lexojnë libra, edhe fëmija do të lexojë.

Fëmija nuk ka dëshirë të pyetet rreth mësimeve

Shumica e prindërve interesohen për anën e suksesit dhe dobësisë në mësime të fëmijës. Sapo fëmija hyn në shtëpi ata e pyesin rreth notave që ka marrë, rreth detyrave të bëra në klasë etj. Fëmijët janë shumë të mërzitur nga pyetje të tilla. Në vend të ty re mund të bëjmë pyetjet “A u mërzite sot? A u zbavite? Çfarë mësove?”. Zakonisht fëmijët nuk dëshirojnë të tregojnë ngjarjet e shkollës, por nëse ka diçka interesante mund të tregojnë.

Shumë studime kanë treguar se seksi i fëmijës nuk ndikon në motivim dhe se vajzat janë të barabarta me djemtë në aftësitë mendore.

Si të kurojmë fëmijët hiperaktivë

Ndonjëherë prindërit e analizojnë në mëny rë të gabuar sjelljen e fëmijës dhe mund të kërkojnë ndihmën e një psikologu duke menduar se fëmija i tyre është hiperaktiv. Psikologu e kontrollon; nëse nuk është hiperaktiv, atëherë sillet në atë mënyrë për shkak të mungesës së kufijve. Prindërit duhet të vendosin kufijtë se çfarë duhet të bëjë dhe të mos bëjë fëmija. Nëse fëmija është me të vërtetë hiperaktiv, atëherë psikologu mund të sugjerojë edhe ilaçe krahas terapisë. Një fëmijë hiperaktiv nuk mund të qëndrojë në një vend për 2 minuta, është vazhdimisht në lëvizje, nuk dëgjon mësimin, nuk shoqërohet me fëmijët e tjerë, ata nuk e bëjnë pjesë të lojës sepse ia prish. Në rast të marrjes së ilaçeve të sugjeruara nga psikologu, fëmija do të qetësohet pak dhe në këtë mënyrë do të përmirësojë komunikimin me bashkëmoshatarët, do të mësojë më shumë. Ilaçet duhen marrë pavarësisht efekteve anësore që mund të japin. / Gazeta Start/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...