Published On: 3 Gusht, 2016

Mos e votoni shuarjen e Kosovafilmit dhe të kinematografisë

Thirrje publike Deputetëve të Kuvendit të Kosovës
Mos e votoni shuarjen e Kosovafilmit dhe të kinematografisë

Projektligji për kinematografi nga marsi i vitit 2015 përtypet nga një Komisioni i Ministrisë së Kulturës, pra projektligji është i skaduar, prandaj sipas ligjit duhet ta ktheni në rishqyrtim. Projektligji është përpiluar në fshehtësi pa praninë e krijuesve e të kineastëve, pra është kundër vullnetit të tyre.

 

Deputetë të nderuar
Komisionit për arsim e kulturë i Kuvendit të Kosovës për herë të dytë është duke bërë përpjekje ta fus në votim, në mënyrë klandestine projektligjin për kinematografi. Herën e parë përpjekja dështoi, sepse pjesa dërmuese e kineastëve të Kosovës i bënë thirrje publike deputetëve të Kuvendit të Kosovës dhe personaliteteve të mos tumiret projektligji për kinematografi, që pretendon ta shuaj Kosovafilmin ashtu sikurse e shoi shteti i Milosheviqit me 1991.
Komisioni i Nait Hasanit nuk e pranoi as për herë të dytë asnjë propozim të kineastëve, me gjithë vërejtjet për një varg të metash e anakronizmash. Projektligji propozon që të mbyllemi në gëzhojën tonë dhe ta shpërfillim tërë botën filmike, projektligji bënë diskriminime të habitshme të krijuesve. Asnjëra nga vërejtjet e kineastëve të artikuluar përmes përfaqësuesve të Shoqatës së Producentëve të Kosovës nuk u përfillën.
Sipas projektligjit Kosovafilmin do ta shuani, ndërsa pasurinë do ta përvetësoj Kuvendi i Kosovës. Nuk e di a është ky vullneti juaj, apo dikush përpiqet të spekuloj në emrin tuaj. Projektligji për kinematografi nga marsi i vitit 2015 përtypet nga një Komisioni i Ministrisë së Kulturës, pra projektligji është i skaduar, prandaj sipas ligjit duhet ta ktheni në rishqyrtim. Komision përpilues e udhëhoqën njerëzit të cilët e bënë ligjin e vjetër (2004), ndërsa ai ligji dështoi ende pa filluar zbatimi. A duhej ta përpilonin projektligjin e ri komisionarët e dështuar të ligjit të vjetër? A kemi kohë që pas një viti ta nisim projektligjin tjetër? Sepse, ashtu si është përpiluar ky projektligji nuk do të kaloj një vjet e do të hidhet në plehra. Është ligj i pazbatueshëm, është kundër vullnetit të pjesës dërmuese të kineastëve, është kundër interesave të kinematografisë, ka formulime të çoroditura e nene anakronike që s’t’i kap mendja. A thua na pret BE që ta rishkruajmë pas çdo ndryshimi të kabinetit ministror ligjin e ri nga njerëz të dështuar? A do të bëjë ballë Kuvendi i Kosovës ta tumir ligjin më shumë defekte, të njëanshëm, kundër vullnetit të pjesës dërmuese të kineastëve të Kosovës, kundër interesave të kinematografisë. Më vjen keq nëse Kuvendi i Kosovës, me emrat tuaj do të mbetet në histori më shuarjen e Kosovafilmit. Kuvendi i deputetëve në socializëm e themeloi këtë institucion më shumë peripeci e presione nga Serbia (“çfarë u duhet shtëpia filmike, kur i keni pesë në Beograd”, u thoshin tërë kohën), ndërsa në shtetin tonë Kuvendi po e shuan. Kjo është e pakuptueshme dhe e dhimbshme. Kam frikë që po bini viktima të mos informimit, lojërave të pista të kompanive të shverc komercit e të padrinove partiak, të cilët ushtruan tutelë mbi hartuesit e projektligjit.
Ligjvënës të nderuar
Nëse e votoni këtë projektligj kurrë nuk do të kthehet trashëgimia 40-vjeçare e Kosovafilmit dhe e kinematografisë shqiptare të Kosovës (origjinalet, apo negativet e filmave) nga Beogradi, po e humbëm emrin, ndërsa jemi aq afër t’i kthenim filmat. Kosovafilmi e ka Arkivin e filmit. Pse duhet të shkatërrohet ky arkiv e të themelohet tjetri? Prapë me 95 për qind nga ky arkiv do të themelohet arkivi i ri, i propozuar nga Komisioni. Pse duan ta shuajnë Kosovafilmin, shtëpinë filmike më emblematike në Kosovë dhe në rajon?
Një grup ndërtuesish e luftoi dhe e mundi Kosovafilmin për t’ia marr pronat më pak para, por topin ua hodhi juve, ju do të jeni ata që do t’ua dorëzoni në pjatë të argjend pasurinë. Kosovafilmi ka mbi 30 milion euro prona, ku përfshihen mbi 3000 metra katror objekt të klasës së parë, mbi 3.85 hektar tokë në rrethin e parë dhe 16 hektarë në rrethin e dytë (për fatin e 16 hektarëve askush nuk di asgjë), ndërsa një ari e ka vlerën 25 mijë euro në tregun e lirë. Shumëzojini.
Shuarjen e Kosovafilmit njerëzit e kompanive të shverc komercit e kanë përgatitur nëntë vjet më parë. Nëntë vjet Ministria e Kulturës nuk e financoi asnjë projekt të Kosovafilmit. Arriti të na paralizonte, ndërsa në opinion u krijua përshtypja sikur, ja, ata s’bëjnë asgjë, duhet të shuhen! Këtë karrem, fatkeqësisht e gëlltitën disa medie tona, që na sulmonin, në vend të na ndihmonin e t’i sulmonin ata që s’japin mjete për projekte.
Kosovafilmit po ia marrin shpirtin tinëzisht, ndërsa tash duan ta hedhin në humnerë, përfundimisht përmes jush, deputetë të nderuar.

Me nderime:
Gani MEHMETAJ
Drejtor i Kosovafilmit

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...