Published On: 12 Shkurt, 2016

Momenti politik dhe pengesat në funksionimin demokratik të institucioneve të Republikës së Kosovës

 

sylaj
Shkruan: Sylejmon Lokaj

Momenti politik dhe pengesat të cilat po shfaqen në funksionimin demokratik të institucioneve të

Republikës së Kosovës, që nga përfundimi i zgjedhjeve Nacionale 2014, janë bërë përditshmëri e

preokupimit të shumicës së qytetarëve të vendit tonë. Natyrisht sepse ky është shteti ynë dhe

askush nuk mund të jetë indiferent ndaj zhvillimeve të tilla, të cilat e kanë rënduar më shumë

jetën e qytetarëve të Kosovës, të cilët në përpjekjet shekullore për Liri e Pavarësi e kanë

idealizuar ndryshe Republikën e Kosovës. Përveç temave të tjera aktuale të cilat do të duhej të

gjenin zgjidhje në përputhje të plotë me Vendimin e Gjykatës Kushtetuese si, Institucioni kryesor

në vend për mbrojtjen e kushtetutshmërise si dhe mekanizmave të tjerë institucional dhe ndihma

e Faktorit Ndërkombëtarë në Kosovë, i cili na ka mbështetur dhe ka investuar aq shumë në

përpjekjet për Liri dhe shtet-ndërtim.

Tani kur po afrohet fundi i mandatit të Presidentes së Kosovës, është imponuar pothuajse si temë

kryesore qështa e zgjedhjes së pasuesit të saj në Institucionin kryesor të shtetit, i cili sipas

Kushtetutës duhet të përfaqësojë unitetin e popullit.Nëse kthehemi në retrospektivë të zgjedhjeve

të deritashme të presidentëve të Kosovës, që nga lindja e pluralizmit politik dhe shpallja e

Kosovës Republikë,më 2 Korrik 1990 e deri më tani,lirisht mund të konstatojmë se Kushtetuta e

Kaçanikut ka qenë shumë më e avansuar, jo vetëm në dispozitat që përcaktonin mënyrën e

zgjedhjes së Presidentit të vendit, por edhe në shumë fusha të tjera,në raport me Kornizën

Kushtetuese, e cila sanksiononte mënyrën e zgjedhjes dhe funksionimit të Institucioneve të

Përkohshme të Kosovës si dhe Kushtetuta aktuale, e cila siç dihet në momente të caktuara ka

shkaktuar konfuzion dhe ka dhënë mundësi të interpretimeve dualiste.Po sipas dispozitave të

Kushtetutës së Kaqanikut në vitet 1992 dhe 1998 janë mbajtur Zgjedhjet Presidenciale, bile në

këto të dytat edhe me kunërkandidat në të cilat me mbi 90% të votave kishte fituar Presidenti

Historik Dr.Ibrahim Rugova, si dhe në të njejtën kohë Zgjedhjet për Parlamentin e Republikës

me sistem të kombinuar Mazhoritar-Proporcional.Edhe atëherë këto institucione demokratike

sfidoheshin dhe kundërshtoheshin nga ndonjë grupim i vogël politik dhe nga ndonjë individ dhe

për koinçidencë këto qëndrime janë përputhur me qarqe të ndryshme jashtë Kosovës,veçanërisht

nga Serbia.Pas përfundimit të luftës, zgjedhja e Presidentit është bërë nga Parlamenti i Kosovës

dhe me këtë është dhënë mundësia që zgjedhja e këtij institucioni aq të rëndësishëm të bëhet

pjesë e”pazareve politike”, në të cilat subjektet politike kanë realizuar interesat e veta në ndarjen

e pushtetit.Kështu duke qenë se Dr, Ibrahim Rugova si Lideri më i votuar në të gjitha zgjedhjet ,i

cili interesat Nacionale dhe shtetërore gjithmonë i ka vendosur mbi interesat partiake e personale

dhe pa dashur që të lejojë vakum instituconal, rezultatin e zgjedhjeve Nacionale të vitit 2001 i

menagjoi me lehtësi duke përfshirë në institucione spektër më të gjerë politik.Qytetarëve të

Kosovës u ka mbetur në kujtesë si një storje negative dhe një presedan i paparë “odisejada” e

krijimit të institucioneve të shtetit sipa rezultateve te Zgjedhjeve Nacionale të vitit 2004, në të

cilat prapë LDK-ja kishte dalë forca kryesore politike në vend, por që rreth katër muaj zgjati

periudha e implementimit të rezultatit zgjedhor.Kjo për arësye se në mënyrë joparimore u bënë

bashkë pothuajse të gjitha subjektet politike parlamentare si, PDK-ja, AAK-ja, Ora si dhe

subjekti i minoritetit serb “Kthimi”, të përkrahur nga një pjesë e shoqërisë civile dhe nga mediat

të sponzorizuara dhe të ndikuara nga ky spektër politik, të cilat u barrikaduan që të mos e lejonin

krijimin e institucioneve sipas rezutatit zgjedhor.Madje me metodat dhe propagandën e përdorur

gati i patën bërë Linçim politik Ibrahim Rugovës.E gjetur në një situatë të tillë dhe duke parë se

interesat shtetërore po dëmtoheshin, Presidenti Rugova dhe LDK-ja e bënë komromisin e

dimbshëm të radhës duke shpërblyer me pushtet ata të cilëve sovrani ua kishte dhënë vlerësimin

e vet.Pas shkuarjes në amshim të Presidentit Rugova , meqë ajo ndodhi brenda mandatit të tij dhe

duke qenë se ky post i takonte LDK-së, në pozitën e Presidentit, LDK-ja e kishte nominuar

Prof.Dr. Fatmir Sejdiun, i cili zgjidhet nga Parlamenti pa ndonjë vështirësi,sepse kjo ishte pjesë

e marrëveshjes politike.Sakrifica e radhës e LDK-së ishte kur në mandatin e dytë të tij në këtë

funksion , për shkak të një vendimi të paqartë të Gjykatës, që vjen si rezultat i skenareve e

ndikimeve politike dhe duke e respektuar atë si të tillë, pavarësisht motiveve të tij, Presidenti

Sejdiu jep dorëheqje nga posti për të dëshmuar edhe një herë parimet institucionaliste të LDK-së.

Rrethanat dhe mënyra e zgjedhjes së Presidentes së tanishme të vendit Zn.Atifete Jahjaga

poashtu ishte pjesë e një marrëveshje politike me një koncenzus më të gjerë dhe sipas një

këndvështrimi realist ajo ka bërë përpjekje për të realizuar me sukses mandatin e saj, gjë që

duhet të vlerësohet drejt roli i saj.Gjatë Legjislaturës së kaluar Parlamenti i Kosovës pati formuar

Komisionin për Reformën zgjedhore , i cili udhëhiqej nga një përfaqësues i LDK-së , atëherë në

opozitë e në kuadër të asaj reforme pretendohej që Presidenti i vendit të zgjidhej drejtpërdrejt

nga populli.Në kuadër të këtij Komisioni participonin me përfaqësim të gjitha partitë

parlamentare, por siç duket secila prej tyre ka pasur për qëllim që posti i Presidentit të mbetet

edhe më tutje pjesë e ” pazareve politike” për ndarjen e pushtetit.Prandaj, nuk është aspak

korrekte që të njejtit politikaj që kanë mundur të jenë këmbëngulës, që kjo qështje të përmbyllet

atëherë, tani dalin me propozime që zgjedhja e Presidentit të bëhet me votim të drejtpërdrejt,pa

pasur paraprakisht bazë kushtetuese dhe ligjore.Pra, kjo më shumë ngjanë në një lojë fjalësh dhe

se për të pasur sukses në këtë, prapë kjo duhet të zgjidhet në tavolinë dhe në debatin

parlamentarë, i cili është i vetmi mjet demokratik, qw ofron zgjidhje te pranueshme per te gjithw

Tani shtrohet pyetja se a është Kryetari akltual i PDK-së, personi më i duhur për postin e

Presidentit të Kosovës dhe përgjigja do të ishte se Kosova ka plot personalitete tjera kredibile për

të udhëhequr me postin kryesor të shtetit.Në anën tjetër krahas shprehjes së mendimit dhe

vullnetit tonë,ne kemi obligim të jemi realist dhe të kuptojmë se si e përcakton Kushtetuta e

Kosovës dhe Rregullorja e Punës së Kuvendit të Kosvës këtë qështje.Dhe prapë po thesoj se

zgjidhjet gjithmonë ekzistojnë, por ato bëhen në vendin e duhur, pa imponuar realizimin e

qëllimeve të veta me dhunë dhe mjete që e rrezikojnë vetë shtetin e Kosovës.Deklarimet se

“qëllimi i arësyeton mjetet” është një ogur i zi dhe një presedan i rrezikshëm.

Kam përcjellë me vëmendje tash një kohë të gjatë ide e mendime ,prononcime ,deklarime e

reagime të ndryshme për këtë qështje, të cilat i vlerësoj si preokupime të arësysyeshme të

njerëzve me peshë e me kontribute të jashtëzakonshme, rolin e të cilëve nuk do të duhet ta

mohonte askush, por megjithatë kam parë ndonjëherë se ka munguar qasja reale e zgjidhjes.

Si një njeri i LDK-së me pikpamje idealiste dhe si një institucionalist , që është parim

fundamental i Filozofisë Rugoviane,preferoj pragmatizmin,balancet dhe dialogun demokratik në

të mirë të prosperitetit të gjithanshëm të vendit tim.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...