Published On: 25 Dhjetor, 2015

Mobilizohet Franca nga miqtë e Kosovës dhe të Ibrahim Rugovës

Po afrohet Janari , muaj i cili na kujton rënjen e luftëtarëve , veprimtarëve, të cilët sakrifikuan jetën, rininë dhe u vranë për dashurinë e madhe që kishin si ideal lirinë dhe pavarësinë e popullit shqiptarë. Është një muaj i cili na kujton shumë ngjarje historike , tragjike, që nga epoka e Skënderbeut deri në luftën e fundit për Liri dhe Pavarësi të Kosovës.

Në këtë muaj u largua Presidenti i Kosovës Dr. Ibrahim Rugova , pioner i pluralizmit politik , artikulues i të drejtave të popullit shqipëtarë në Kosovë dhe trojet e ish Jug. , arkitekti i pavarësisë , dhe themeluesi i Shtetit të Kosovës.

Me 21 Janar 2016 bëhen dhjetë vite nga largimi i Presidentit Dr. Ibrahim Rugova , do ta përkujton familja , populli shqipëtarë, Institucionet e Kosovës dhe jashtë sajë. Në Francë , Lëvizja Kundër Dhunës (MAN) nga viti 1995 aktive në çështjen e Kosovës s’bashku me anëtarësinë e sajë do ta përkujtojnë Presidentin Rugova duke organizuar konferenca në qytetet e Francës : Lutterbach dhe Colmar . Kjo Lëvizje gjatë këtij muaji i është drejtuar me letër personaliteteve të larta bartës të politikës franceze, Institucioneve evropiane , Organizatave ndërkombëtare , dhe Kryetarëve të shteteve duke kërkuar me 21 Janar 2016 t’i dërgojnë një mesazh popullit dhe Institucioneve të Kosovës . Sipas sekretarit të kësaj Lëvizje Carlen Jean Yves gjatë këtij muaji i drejtuan letër : Zot. Ban Ki- Moon Sekretarë i Përgjithshëm i OKB, Sergio Mattarella Kryetarë i Italis , Zonj. Frederica Mogherini BE, Zonj. Simonetta Sammaruga Kryetare e Konfederatës Zvicërane , Zot. Roland Reis kryetarë i komunës në Strasburg , Papës në Vatikan , Zot. Laurent Fabius Ministër i Punëve të Jashtme nga Franca .

Një nga letrat e dërguara , dërguar Ministrit Laurent Fabius:

Zotëri Ministër

Më lejoni të Ju drejtojë këtë letër me shpresë të tërheqë vëmendjen Tuaj .
Gjatë muajit Janar 2016 të vitit të ardhshëm , një numër i rëndësishëm i njerëzve nga Kosova , Shqipëria , gjithashtu dhe europianë njerëz të lidhur me vlerat e kundër- dhunës , do ta përkujtojmë Presidentin Ibrahim Rugova , liderin e një rezistence civile në një shkallë të pa parë në Ballkan gjatë viteve të 90-ta , ,, Baba i pavarësisë” së Kosovës , i cili u largua në Janar 2006. Personalitet që ka rëndësi në historinë e re të Ballkanit , simbol i paqes , tolerancës dhe dialogut ndër – etnik, shpërblyer me çmimin Sakharov Ibrahim Rugova ende ze një vend të priveligjuar në kujtesën Evropiane . Kur Ju ishit President i Asamblesë Nacionale unë dhe një koleg i imi ishim në takim me kabinetin e Juaj , ndërsa Zot. Rugova vinte në Paris për tu pritur zyrtarisht për herë të parë nga Presidenti i Republikës Franceze , Zot. Jacques Chirac . Ndërsa ne Ju kemi propozuar t’i dërgoni një mesazh për këtë rast , të cilin Ju e keni bërë . Zot. Rugova ka qenë veçanërisht i prekur nga ky gjest .

Në letrën e Juaj të datës 19 Nëntorë 1997 thuhet: ( pjesë nga letra dërguar Presidenti Ibrahim Rugova).
<< Në momentin e qëndrimit Tuaj në Paris du t’Ju sigurojë personalisht kujdesin që kam për situatën në Kosovë dhe konsideratën e madhe për popullatën e sajë në mbrojtjen e të drejtave , përmes mundësive jo – violente , i cili ka simpatinë e popujve europianë . Pranoni urimet tona për Ju dhe bashkëkombasit Tuaj . Ju lutemi Zot. President të pranoni konsideratën më të lartë nga unë .

–Foto e përbashkët me veprimtarët e Lëvizjes MAN.
–Foto e Carlen Jean Yves bashkëveprimtarë 20 vjeçar dhe kordinatorë i këtij aktiviteti.
— Letrat dërguar personaliteteve.

let1let2let3let4let5let6let7let8

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...