Published On: 19 Mars, 2016

Mjerimi në gropën e zezë kosovare

Jahja Kokaj

Shkruan: Prof.dr. Jahja Kokaj

Gadi dy dekada na mbajti gjallë shpresa e lirisë, ardhmërisë pranverore, ndërsa këmbët na zhytën në mjerim, varfëri, gropë të izoluar europiane.
Edhe mendja idiotike e kupton që diçka po shkon mbrapsht me neve; Na, të persekutuarit, viktimat e krimeve barbare, zhytemi në Gropën e zezë europiane të mjerimit, kurse krimineli, agresori, barbari, zbukuron imazhin, qarkullon lirshëm në Europë, realizon tani qëllimet që nuk i realizoi me akte vrasëse e barbare.
Erdhi liria, ardhmëria europiane, prosperiteti i rinisë që shumë e shumë vite e pritëm në vuajtjet në qymezët e shkollimit nën torturat gjakatare serbo-sllave. Kjo ishte jehona shpresëdhënëse në veshët e secilit, jehona që ngrohte zemrat tona për një jetë europiane të dinjitetshme. Por, në realitet ndodhi diçka tjetër…
Gufuan milionerët. Është dhunim i trurit nëse mundohesh ta sqarosh logjikën e ardhjes së këtyre milionave dhe milionerëve, eksplodimi i pasurimit të tyre ishte shumëfish më i shpejtë se sa varfërimi i pjesës dërmuese të popullatës, disa nga të cilët zvarriten mbi kontejnerë të mbeturinave për të gjetur bukë apo mjete për jetesë, sikurse qenët endacak që sjellen aty dhe e rrezikojnë jetën.
Këtë dallim apo ironi jetësore njëri nga politikanët e kohës së paraluftës e quajti “art të fuqisë politike”. Jo zotri , ky është ” art i hajnisë”.
Ku janë tokat pjellore të Kosoves, të na sigurojnë të paktën buken e gojës, ku janë fabrikat që me makineri presin fillimin e punës, kur do të fillojë punësimi masiv? Kur do të filloj stabilizimi i mirëfilltë ekonomik? Një nga përgjigjet u dha këto ditë: U zbardhuan disa lista të uzurpatorëve. U vu në dukje që tokat nuk do të punohen, nga se ato janë të uzurpuara në forma të ndryshme. Fabrikat nuk do të aktivizohen nga se janë prona private të dikujt të mbyllura me dry. Por, këto lista ma kujtojnë një film, ku grabitësi i bankës, me vrap del nga banka duke bërtitë me gisht tregues: “kapeni hajnin, ja ku po ikë”. Në fakt pos atij askush nuk ikte sado që njerëzit shikonin hapësirën kah ia drejtonte gishtin. Natyrisht se hajni nuk do të zihet kurrsesi.
Më drastike se kjo është hajnia e moralit dhe diturisë (degradimit të tyre). Shkollat e mbijetesës së para luftës, sado që patën një rol pozitiv politik, ato shënunan vakum apo degradim serioz në zinxhirin e zhvillimit të mësimit, mjekësisë dhe shkencës. Por, kulminacioni i ironisë arrihet, kur dëgjon që filani, që kishte vetem shkollën fillore apo të mesmeë, me plot njisha e dysha arriti grada të ndryshme edhe shkencore. U bë “dijetar ” I famshëm. Shkruan vështrime, artikuj, jep ders publik pa kurrfar turpi. Hajni mund ta futë dorën në xhep dhe kështu arrihet hajnia që ka determinizmin e logjikshëm. Por, kur dikushi nga pozita dhe potencialet e tij të mangëta të retarduara trunore, dëgjon që arriti gradën e doktorit të shkencave, promovoi botime librash, arriti të bëhet akademik me asnjë meritë… Kjo është jo vetëm e dhembshme, por shumë e rrezikshme për ardhmërinë kombëtare. Kjo gjeneron ardhmëri të zymtë për arsimimin, shkencën, ekonominë, shëndetësinë, politikën dhe jetën tonë. Kjo krijon vakuume ku futën ekstremizmat fetar dhe të tjerë që na çojnë kah degradimi dhe rreziqet kolosale.
Burokracia riprodhon burokrat, hajnat hajninë, të pa diturit riciklojnë vetveten. Këto determinojnë dinamikën dhe ardhmërinë tonë. Por, një fatkeqësi tjetër është edhe më serioze. Fakti që në mesin e palës tjetër që përjeton mjerimin dhe shikon këto zhvillime, nëse pyet një numër të madhë individësh, shumë përgjigjen që qëllimi i tyre jetësore gjatë votimit apo veprimeve të ngjashme demokratike (nëse pyet ndërdijen e tyre) është: dalja nga varfëria, dalja nga kjo gjendje edhe nëse kjo arrihet nëpërmjet të veprimeve jo të shëndetshme moralisht apo politikisht. Ata e dinë që shkollat dhe universitetet tona degraduese ACB, CBD apo të tjerat me emra të ngjashëm, si dhe shumë universitete dhe departamente shtetërore janë degradim i mësimit, shkencës dhe ardhmërisë, por vazhdojnë të regjistrohen. E duan një diplomë duke ditur që nuk ka kurrfarë vlere të mirëfilltë. Ndërsa, pikënisja e përmirësimit të tërë sistemit të përmendur të mjeruar, duhet të fillojë me shkollimin, pra mendjen dhe moralin njerëzor.
Përfundojmë që vetëm njerëzit me kompetencë morale, shkencore kur të arrijnë në timonin zhvillues ekonomik, politik, arsimor dhe shkencor mund të bëjnë ndryshime rrenjësore. Në skenën aktuale ekzistuese janë shumë të pakët. Deri atëherë si duket duhet të jetojmë kështu në Gropen e zezë europiane. Për rreh saj do të kokorizin europianët, Serbia, por edhe miqtë tanë, por dalja nga kjo duhet të burojë nga brendësia, sistemi i brendshëm i pastër dhe me mençuri potenciale. Këto potenciale rinore, natyrore dhe njerëzore i kemi. Ligjet entropike sygjerojnë që ato së shpejti do të vihen në veprim.

(Marrë nga faqja personale e fb)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...