Published On: 12 Tetor, 2016

Mjerimi intelektual dhe xhelozia ndaj Artur Zhejit!

 

Dren Dushi

Në një emision në TV Klan, publicisti i njohur Artur Zheji paska thënë: “Që tani por kryesisht në Kosovë, ka dy klasa politike, të cilat thonë: siç thoshte Cezari: më mirë i pari fshatit se i dyti në Romë. Më mirë i pari në Prishtinë se i dyti në Tiranë. Janë dy klasa politike që për egoizmin, korrupsionin për lekët e tyre, për pushtetin dhe faktorizimin, janë të gatshme të jenë më mirë njëra e para në Prishtinë, e tjetra e para në Tiranë, sesa të luftonin politikisht në një entitet të përbashkët”. Sigurisht, që Zheji ka thënë shumë gjëra tjera, në përputhje me këtë “të thënë” të paraqitur më lartë, dhe se nëse analizojmë disa faktorë si: investimi (në këtë rast më shumë kulturor) ndërkombëtar në Kosovë (që lidhet me çështjen e kombit) si pasojë e presioneve të Rusisë në procesin e shtet-ndërtimit të Kosovës, bashkë me një mjerim intelektual të “elitës” (lexo elita e tranzicionit) të instaluar në OJQ, parti politike, gazeta etj, nuk mund të themi se ka diçka jo logjike, apo të pa-argumentuar.
Fillimisht, më vjen keq për mjerimin intelektual që është instaluar në Kosovë, por do të thoja se ky mjerim intelektual, ka qëllimin e tij. Sigurisht, që esenca e gjithë këtij projekti, duke filluar që nga instalimi i një elite politike, e ardhur në pushtet përmes dhunës sistematike, fillimisht me vrasje, pastaj me dhunë të niveleve më të ulëta, e deri te kapja e shtetit në kuptimin total të fjalës, i shërben kauzës kryesore të ndërkombëtarëve, e që është stabiliteti, e shumë-shumë larg, demokracia. Nuk kanë interes të madh ndërkombëtarët, për demokraci e zhvillim social në Kosovë, para se të kanë interes që të mbajnë mirë raportet me gazin rus, dhe të mos lejojnë që Serbia (më e madhe se Kosova si faktor relist në politikë) të drejtohet kah Rusia.
Pra, e thënë thjeshtë, dhe me një nivel të tingëllimit banal, por e domosdoshme që të shpjegohen disa gjëra, Kosova vuan nga gjeo-politika, ata mijëra qytetarë që ikën, ata pensionistë që jetojnë nën lëmoshën e familjarëve, studentët që hanë vetëm burek, e deri te të sëmurët që po kërkojnë lemoshë në sheshet e qyteteve të Kosovës, janë viktima të kësaj gjeo-politike. Dhe, që të shpjegohet ky mjerim, merrni shembull EULEX-in, ku shkonte N.B. dhe ju thoshte: ”kam marrë pjesë në vrasje, kam vrarë, i njoh vrasësist” derisa EULEX-i sikur thoshte: “ngadal, ngadal, mos nuk i ke bërë”, duke u frikësuar mos po bie ndesh me instruksionet e shefave, instruksione këto që thonë: “butë, shantazh, frikësim, kërcënim, jo drejtësi, jo ndjekje të kriminelëve të mëdhenjë”.
Si funksionon kjo, fillimisht, dhuna e pas-luftës duhej futur në kontrollë, dhe ajo u bë duke i lënë ata të instalohen nëpër institucione, sidomos pjesa e ashpër e tyre, që u instalua në Polici e TMK por edhe mekanizma tjerë. Idea ishte që “të mos kemi probleme” pra të kemi stabilitet, le të vaj në djall demokracia, fundja, kush janë dy milion shqiptarë të Kosovës që ngadalë do u’a largojmë edhe identitetin nacional, dhe do u’a zëvendësojmë përmes disa OJQ-istëve, gazetarëve, publicistëve që do t’i financojmë me pak para. Rëndësi të madhe ka që të kemi stabilitet në Kosovë, dhe se stabilitetin e prishin “këta” nëse humbin pushtetin, pastaj mbase edhe mund të kthehen vrasjet, mund të destabilizohet Maqedonia e “mos e bo Zot” me na u vra ndonjë pjestar i stafit tonë teksa udhëton me ndonjë gocë të bukur për Selanik gjatë vikendit.
Por, pasoja e gjithë kësaj është mjerimi intelektual, sepse një kombi, shoqërie, apo “përfaqësuese”, mund t’ia blesh disa gazetarë, publicistë që mbështeten nga fisi i tyre dhe të punësuarit e tyre, por nuk mund t’ia blesh intelektualët. Andaj vijnë reagimet “të nxehta”, të nervozës, të xhelozisë me panelistë tjerë sidomos nga Shqipëria, meqë ata janë një nivel tjetër intelektual. Shpresoj që bashkëkombasit e Shqipërisë, ta kuptojnë gjendjen në Kosovë, e që tani për tani është gjendje e mjerimeve, përfshirë edhe mjerimeve intelektuale.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...