Published On: 3 Mars, 2016

Specializantët kërkojnë paga për kujdestari, ndryshe prej nesër e bojkotojnë punën (Dokument)

  • Ministria e Shëndetësisë ka kohë deri të premten që tu paguaj kujdestarinë për dy muajt e fundit kandidatëve për Specializim të ShSKUK. Ndryshe, ata paralajmërojnë bojkotimin e kujdestarive nga nesër, deri në realizmin e kërkesave të tyre. Thonë se ministri Imet Rrahmani u ka thënë të presin, më së largu, deri në muajin maj, por disponimi i tyre për të pritur ka marrë fund.

Edhe pse vendimi për këta specializantë erdhi ditën e parë të Marsit, specializantëve në Shërbimin Spitalor dhe Klinik Universitar të Kosovës, Ministria e Shëndetësisë e cila udhëhiqet nga Imet Rrahmani, që nga janari i 2016’ës nuk u ka paguar asnjë cent për kujdestarinë këtyre kandidatëve.

Gazeta Express ka siguruar një kërkesë të Grupit përfaqësues të specializantëve në QKUK të cilët ‘kërcënojnë’ Ministrin e Shëndetësisë, Imet Rrahmani, se nëse deri me datën 4 mars (nesër) nuk u përmbushen kërkesat e tyre për pagesë të kujdestarive, të gjithë kandidatët për specializim do ta bojkotojnë punën. Ata, në kërkesën e tyre, nuk përjashtojnë as marrjen e masave tjera demokratike, në rast se as me bojkot nuk u përgjigjet Ministria e Shëndetësisë.

Fisnik Veliu nga ky grup përfaqësues i konfirmoi Gazetës Express, se rreth 500 specializantët e SHSKUK’ut, sa është totali i tyre, pritet ti përgjigjen këtij bojkoti që mund të nis që nesër.

“Kërkesat tona janë të qarta; Pagimin e dy kujdestarive që janë të specifikuara me ligj, si dhe pagimin e më shumë se dy kujdestarive të cilat drejtoritë i detyrojnë specializantët, sipas nevojave të tyre të mbajnë më shumë se dy kujdestari, deri në dhjetë orë, pa pagese”, specifikoi Veliu kërkesat e këtyre kandidatëve për specializim.

Ai, tregoi se mbi 350 kandidatë për specializim, punojnë dhe kryejnë specializimin pa u paguar asgjë dhe janë të varur nga këto pagesa të kujdestarive, të cilat tash e disa muaj nuk i kanë marrë.

Ndërsa, sa i përket kërkesës së tyre me shkrim, të adresuar Ministrit Rrahmani, e të nënshkruar nga përfaqësuesit e specializantëve të gati të gjitha njësive të ShSKUK’së, Fisnik Veliu thotë se nuk kanë marrë asnjë përgjigje nga Ministria e Shëndetësisë.

Ai, tregon se kontakti i fundit direkt me Ministrin ka qenë dy javë më parë dhe se u kishte thënë se pagat do tu dilnin pas muajit prill ose maj të këtij viti. Por, sipas Veliut specializantët nuk kishin deponim për të pritur deri atëherë.

“Kontaktimi i fundit ka qenë para dy jave. Ministri na ka përmutu që kanë me u pagu kujdestaritë, por s’janë kry. Ai kishte thënë me pritë deri në Prill apo Maj, por nuk ka pas disponim me pritë ma gjatë”, i tha Gazetës Express, Fisnik Veliu.

Në Ministrinë e Shëndetësisë pohojnë se specializantët që paguhen nga Fondi i Performancës paguhen nga Ministria, por me që, sipas tyre, kjo pagesë mujore që u bëhet atyre nuk kategorizohet si pagë e rregullt, por si “mbështetje financiare” nga Fondi i Performancës.

“Ajo nuk del në xhirollogaritë e tyre në të njëjtën kohë me pagat e zyrtarëve të tjerë të rregullt që paguhen nga Ministria”, thotë zëdhënësi i MSH’së, Faik Hoti.

Sipas tij, ky grup i specializantëve janë paguar deri tash dhe do të paguhen për çdo muaj.

“Pagesa do t’u kryhet edhe për muajin e fundit, përderisa nuk ka një vendim ndryshe për ta nga Ministria”, është përgjigjur për Gazetën Express, me postë elektronike, Hoti.

Por, zëdhënësi, tuje pohon se kur këta specializantë janë futur në këtë skemë të stimulimit financiar nga Ministria e Shëndetësisë, kanë nënshkruar edhe kontratat dhe kanë marrë edhe obligime të cilat duhet t’i përmbushin sipas Programit të specializimit, duke mos i specifikuar se për cilat obligime bëhet fjalë.

Problemi i specializantëve me Ministrinë e Shëndetësisë për këto pagesa, nuk ka nisur tash, në dy apo tre muajt e fundit. Krejt këto telashe kanë fillet që në kohen kur në krye të Ministrisë në fjalë ka qenë Ferid Agani, i cili kishte nxjerrë disa udhëzime administrative të cilat sot e kësaj dite po sjellin konfrontime me këta kandidatë edhe ministrit aktual Imet Rrahmani. /GazetaExpress/.

Kërkesa e grupit përfaqësues të Specializantëve për Ministrin e Shëndetësisë Imet Rrahmani
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...