Published On: 11 Prill, 2016

MIKENA FLISTE SHQIP

 • Në luftën e Trojës nuk kanë luftuar grekët kundër Trojës, por trojanët e Mikenës kundër trojanëve të Dardanisë (3)

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/varrezat-e-mistershme-te-shqiptareve-unike-video-foto/

http://www.shqiptari.eu/kosova-e-vrare-nga-multi-milionerat-komandanta/

http://www.shqiptari.eu/ja-kush-eshte-politikani-me-i-pasur-i-kosoves-video/

 

Shkruan: Elena Kocaqi

Mbretëria e Mykenës

Autorë të shumtë antik Grek dëshmojnë se Peloponezi ka qenë banuar nga një popullsi e vjetër që ka lindur në ato troje dhe se grekët i gjetën atje kur erdhën dhe i quajtën me emrin pellazgë.
1 – Efori thotë se “Peloponezi mbante dikur emrin pellazgjia se ky orakull (Dodona) është ndërtuar nga pellazgët, për të cilët flitet se janë më të vjetrit që banuan Eladhën”.
2 Eskili në “Lutëset” dhe “Danajt” thotë se raca e pellazgëve ka dalë nga Argoja pranë Mikenës”.
Pra, të dhënat e autorëve antikë grekë tregojnë që Peloponezi apo Mykena para se të vinin grekët në Evropë ishte e banuar me pellazgë. Derisa të dhënat tregojnë që para grekëve në atë vend kanë qenë pellazgët, atëherë qytetërimi i vjetër Mykenës, i cili daton shekuj para se grekët të hidhnin këmbën në Evropë, është qytetërim pellazg.

Po qytetërimi i ri i Mikenës, ai që daton gjatë luftës së Trojës, i kujt është i grekëve apo pellazgëve?

Studiuesit grekocentrikë që nuk njohin qytetërim tjetër, në kundërshtim me të gjitha të dhënat historike dhe arkeologjike, thonë se ishin grekë. Atëherë le t’u japin përgjigje këtyre pyetjeve?
Përse qytetërimi Dorë shkatërroi atë “ake” në momentin që dorët erdhën në Mykenë? A nuk ishin grek ata e grek këta?
Pse grekët akeas patën kulturë në shekullin XIII-XI p.k. dhe grekët dorë qenë fare të paqytetëruar? A nuk ishin një popull e një kulturë?
Si shpjegohet që dorët shkatërruan çdo gjë dhe në vend të pallateve madhështore të Mykenës dhe Kretës, mbinë kasollet e kashtës nga shekulli XI deri në atë të VIII p.k. kur grekët na dalin në histori si shumë të qytetëruar? Si shpjegohet kjo mungesë e madhe kulture?

Pse shkrimi linear B i Mikenës, që është deshifruar nga shkencëtarët, nuk përkthehet me gjuhën greke të re dhe as me atë të vjetrën apo me asnjë dialekt të saj?

Si shpjegohet që nga të dhënat arkeologjike ka një kulturë të njëjtë midis Trojës, Mikenës dhe Kretës?
Këto janë pyetje që historianët e mirëfilltë duhet t’ua bëjnë vetes, për të gjetur të vërtetën historike që të mos e bëjnë historinë sipas simpative, por sipas fakteve të vetë grekëve të lashtë mbi të cilat mbështetet historiografia antike. Pse këta historianë, kur vjen puna tek e vërteta, anashkalojnë ato që kanë thënë vetë grekët duke folur me supozime të pabaza.
Qytetërimi i Mikenës NUK është qytetërim ake grek, por vazhdimi i qytetërimit pellazg dhe ka një numër të madh faktesh të qarta që e tregojnë.

 1. Mikena gjatë luftës së Trojës nuk ka qenë qeverisur nga grekë sepse këtë na e tregojnë autorët antikë, të cilët e quajnë mbretin e Mikenës si barbar nga Frigjia apo Lidia.
  Hekateu nga Mileti na jep të dhënat për origjinën e Atreut, babait të Menelaut dhe Agamemnonit. Ai dëshmon që “Pothuajse e gjithë Helada në kohët e lashta ka qenë banuar nga barbarë. Pelopi solli popullin nga Frigjia në vendin e quajtur sipas tij Peloponez”. Por Pelopi Frigas është babai i At-Reut, i cili ishte babai i Agamemnonit dhe Menelaut.
  Pra, në Mikenë qeverisi gjatë Luftës së Trojës një dinasti frigolidase me mbret Atreun, të birin e Pelopit dhe nipi i mbretit Tantali.

Frigët banonin në pjesën qendrore të Azisë së Vogël dhe që nuk kanë absolutisht asnjë gjë të përbashkët me akeasit. Kështu, pra Atreu nuk ka qenë ake, por Iliada u shkrua në shekullin VI p.k. dhe lufta e Trojës u zhvillua në shekullin e XIII p.k., kështu që me kohë ndoshta është ndryshuar dhe i është përshtatur popullsisë që zotëroi këto territore më pas.
Sipas të gjitha të dhënave të autorëve antikë, akejt jo vetëm që nuk kanë pasur pushtet gjatë Luftës së Trojës në Mykenë, por ndoshta nuk kanë ardhur ende. Por edhe nëse ka akej në këtë kohë në Mykenë, ata kanë qenë të pakët dhe pa pushtet. Qytetërimi i Mykenës, si i riu dhe i vjetri, nuk kanë asgjë të përbashkët me grekët, ai është vazhdim i atij qytetërimi që kishte shekuj që ishte ngritur në atë territor.
2 – Fakti që dyndjet dore shkatërruan qytetërimin e lartë të Kretës dhe Mykenës dhe ka një kthim pas të historisë nga pallatet te kasollet, tregon se në atë kohë ka një dyndje të vërtetë e të mirëfilltë greke dore, e cila kishte një nivel kulturor të ulët në momentin që erdhi, krahasuar me popullsinë vendase pellazge.
Mykenën nuk e qeverisnin akejt, por popullsia vendase, e cila e humbi këtë pushtet në kohën që erdhën grekët dor. Dorët u dëbuan në shekullin X p.k. nga shteti i Izraelit, në kohën e Davidit dhe në këtë kohë erdhën në Evropë. Ka të dhëna, si nga Bibla dhe nga historia e Izraelit për dëbim të një fisi të dorëve në këtë shekull nga tokat që pushtuan izraelitët që koinçidon me ardhjen e dorëve në Greqi.
3 – Origjinën nga Lindja e Mesme të grekëve e vërtetojnë vetë grekët e vjetër. Kështu, sipas Strabonit, i cili citon Hekateun nga Mileti “Danau (kështu quheshin Grekët) erdhi nga Egjipti”.
Euripidi thotë se “Danau si erdhi në Argos u vendos në qytetin Inah dhe urdhëroi që pellazgët të linin emrin e tyre të vjetër dhe të quheshin danaj”. Pra, ka të dhëna që tregojnë dhe vërtetojnë origjinën e saktë të grekëve që para se të vinin në Evropë, kanë banuar në vendin midis Egjiptit dhe Izraelit të sotëm. Me ardhjen e tyre ata mundën të asimilojnë një pjesë të popullsisë vendase pellazge dhe këtë e vërteton edhe Herodoti kur thotë “popullsia e Atikës pellazge nga origjina harroi të folmen e saj, duke u kthyer në helene, prej të cilëve mësoi dhe gjuhën”.

Ndërsa disa studiues të sotëm që nuk e shkruajnë historinë mbi bazën e atyre që thonë grekët, tregojnë se grekët erdhën nga veriu, që tingëllon sa absurde dhe qesharake. E vërteta është ajo që thonë vetë grekët e vjetër, se kanë ardhur nga Egjipti dhe vendi i Izraelit dhe këtë e tregojnë edhe tiparet e tyre që nuk janë si ato të Evropës së veriut pasi nëse duhet të kishin zbritur nga veriu, duhet të ishin biondë.
4 – Duke u mbështetur tek të dhënat arkeologjike midis popujve që morën pjesë në Luftën e Trojës, nuk ka dallime kulturore që tregojnë dhe vërtetojnë, se kemi të bëjmë me të njëjtin etni si në Mikenë dhe në Trojë.
5 – Fakt tjetër është se shkrimet e Mykenës të deshifruara nga studiuesit, nuk janë përkthyer as me gjuhën greke të vjetër as me të renë. Kjo sepse ajo gjuhë nuk është e grekëve por është e atij populli që ata gjetën kur u vendosën aty.
6 – Po të shohim dhe emrin e Atreut, përkthehet në shqip si At-Reu, pra si Ati që e kishte emrin Reu që i përgjigjet fjalës shqipe re në të shquarën e shqipes –reu, pra shqip pa asnjë sqarim është e kuptueshme At-reu.
Pra, familja mbretërore e Mikenës nuk është akease, por është nga Frigjia dhe frigët nuk kanë asgjë të përbashkët me akejtë, nga ku del se në Mykenë nuk qeverisnin akejtë. Frigët janë popullsi trojane, që në Luftën e Trojës ka qenë aleate e trojanëve, në të njëjtën kohë ata luftonin kundër mbretit të Mikenës, që e kishin të një gjaku.
Popullsia që u ndesh në Luftën e Trojës ishte e së njëjtës kombësi. Nga ana e dardanëve ose trojanëve luftonin disa fise si lidët, frigët, pellazgët, myzët, thrakët, maqedonët, amazonat, enetet etj. Nga ana e Mykenës luftonin dinastia mbretërore frigase, pellazgët e Epirit dhe Thesalisë, së bashku me Kretën.
Në luftën e Trojës nuk kanë luftuar grekët kundër Trojës, por trojanët e Mikenës kundër trojanëve të Dardanisë, pra ishte një luftë civile midis shteteve të të njëjtit komb. Ajo ishte luftë trojano-trojane. Mbretërit e Mykenës, para dhe gjatë Luftës së Trojës kanë qenë të së njëjtës etnie me popullin që banonte gadishullin Ilirik dhe Trojën. VIJON – SHQIPTARI.EU

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. okultisti thotë:

  Jam dakord per Atreun(pavaresisht se nuk jam dakord me etimologjine qe jep, se per kohen qe po flasim nuk ekzistonte dallim mes emrit dhe foljes jo me qe te ekzistonin format gjuhesore te quajtuara “trajta”[por keto nuk i ben dot me kerkime ne internet, duhet te kesh studiuar gjuhesi ne njefare shkalle]). Por cfaredolloj materiali qe te lexosh, duhet qe te kesh parasysh se greket e vjeter, e shikonin boten sikur rrotullohej rreth tyre, aq sa, krijonin mite te reja mbi origjinen e cdo gjeje. Madje edhe te shkronjave. Pavaresisht se alfabetin e moren nga levantinet, dhe thjesht pershkronjuan shqiptimin e tyre(alef-alfa, beth-beta etj.), autore te lashte greke, kane dhene sipas tyre “menyren se si u shpiken” keto shkronja. Por tjeter gje eshte cfare deshmon dikush, tjeter gje eshte cfare ndodh realisht. Perhere keshtu ndodh ne shkrimet artistike. Dhe as eposet e Homerit, nuk bejne prjashtim. Iliade, Ilios, iliri, asnje nga keta nuk ka kuptim ne greqishten e vjeter. Por ka kuptim ne gjuhen hitite. Frigjet nuk ekzistonin. Te pakten, jo me kete emertim(duhet te kesh gjithmone parasysh lojen e emertimeve), ne ate periudhd per te cilen po flet. Nga te dhenat e gjetura ne ate rajon, qe i perkasin perafersisht asaj periudhe, nuk flasin per frigje(sepse gjuha eshte hitite), por per fise te tjera. Fise te cilat, ishin gjithashtu banore edhe te Trojes(ashtu sic Enea nuk ka kuptim ne gjuhen greke, ka shume kuptim ne gjuhen hitite[zot i detit]). Greket nuk quhen thjesht danej, sepse po te shikosh motologjine, Danai ishte thjesht nje bir i nje personi VIP mitologjik. Ashtu sic ishin shumica e cdo lloj VIP-i. Duhet te kishin nje prejardhje pak a shume nga perendite. E megjithate, edhe vete emri Zeus, nuk ka kuptim ne gjuhen greke. E prape se prape, emri grek per Zeusin(Dias), ngeli si emertim per Zotin, ne gjuhet latine(Dio, Dios, Dieux). Kurse si emer i pervecem i atij, ngeli Zeusi pellazgjiik. E megjithate, po te shikosh gjuhen sumeriane dhe t’i zberthesh permes saj te dy emrat, vihet re menyra e shkrirjes gjuhesore. Aq sa, mund te themi se nuk kemi te dhena se si kane folur realisht Akejte. Persa i perket Doreve, qe thua se na thuhet edhe ne Bibel qe Davidi i perzuri nga Izraeli, nuk di gje une qe ta thote kaq gje ndokund. Na e thua dot pasazhin(cili liber, kapitull dhe varg) e ta shqyrtojme? E megjithate, ka nje te dhene per Doret, se na thuhet se erdhen me arme hekuri(ngaqe jemi ne fund te periidhes se bronxit). Por hej, armet e para prej hekuri kane dale ne Anadoll, ne perandorine Hitite. Dhe meqe jemi tek hititet, edhe vete artifakti me i vjeter i nje shqiponje dykrenare, eshte ne kohen e hititeve, ne token e hititeve. Ose thene me mire, sic e quanin ata vete veten, neshilimeve.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...