Published On: 28 Maj, 2016

Migena Arllati me “ETERN’ARS” sjell para lexuesve aromën e jetës shqiptare

migena565
Adem Lushaj
Mitingu i Poezisë të organizuar për disa ditë në Gjakovë, ishte rast ku autorët kanë promovuar librat e tyre në prozë dhe poezi.
Libri “ETERN’ARS” i shkrimtares Migena Arllati, ka sjell para lexuesve shqiptarë aromën e jetës shqiptare, jo me poezi dhe prozë, por me artin e kritikës pozitiviste, kritikës që ve në dukje atë çka një autor ka arritur. Shkrimet e librit janë ngërthyer në një kufizim të ngushtë kohor, përmes viteve 2013 – 2016, një periudhë e vogël por plot me krijimtari.
Shkrimtari dhe Kritiku letra, Halil Haxhosaj pasi ka folur për Manifestimin e Mitingut të Poezisë, themelet e së cilit iu priu Shkrimtari Ynë i Madh Din Mehmeti tashmë i ndjerë, është shprehur edhe për vlerat e Shkrimtares Migena Arllati, duke thënë se “ajo ka shpërthyer fenomene të ngujuara deri tani në kritikën tonë”. Sipas Haxhosaj, Gjakova shquhet si Djepi i krijimit, nga i cili dolën dhe po dëshmohen shumë shkrimtarë të mëdhenj, e kësaj valleje krijuesish i është bashkangjitur me shumë profesionalizëm dhe seriozitet edhe shkrimtarja Migena Arllati!

Në parathënie të librit, studiuesi Albert Habazaj, e quan autoren Arllati një maratonomake të shkrimit me dritë. Sipas tij, Migena Arllatit mund të trajtohet në një studim monografik, duke përfshirë shumëdimensionalitetin e punës së saj, si: poete, studiuese e gjuhësisë, hulumtuese e letërsisë, publiciste, aktiviste e shoqërisë civile, dhe mbi të gjitha si edukonjëse e brezit të ri. “Në çdo punim të botuar nga Migena Arllati dallohen njohuri të plota të fushës nga artikullshkruesja, kompetencë, qartësi e bukuri, çka i japin autores statusin e një kulturologeje të spikatur”, shprehët në vlerësimin e tij, kritiku letrar Habazaj për të cilin Migenës i takojnë të gjitha nderet, pasi me të shtatë shqisat, bile duke poseduar edhe të tetën për nga mprehtësia, i kushtohet me gjithë qenien arsimit, letërsisë dhe shoqërisë civile.

Ndërsa, kritiku letrar Fatmir Minguli, e cilëson autoren Arllati si vlerësuese konstruktive të letërsisë, duke thënë se, “autorja Arllati, me këtë libër jo vetëm që shpalos një numër të madh shkrimesh mbi vepra të ndryshme letrare, por na tregon se si një libër i tillë ka një bosht qendror, një bosht ku ajo përqendron me seriozitetin më të madh mendimet dhe idetë e saj për letërsinë e ditëve tona dhe jo vetëm kaq, jo vetëm për letërsinë”. Gjithnjë sipas Mingulit, “Struktura e librit harmonizon uverturën për dashurinë ndaj atdheut dhe gjithçka shqiptare, me një muzikalitet të veçantë në trajtimin e veprave të shumë autorëve dhe mbyllet me një autoportret sa modest aq dhe interesant për shkrimet e vetë autores. Ndaj Bogdani, Çajupi, Martin Camaj, Nermin Vlora prijnë në faqet e para të librit dhe i hapin rrugën një sërë autorëve shqiptarë ku gjeografia e shpërndarjes së tyre është që nga Gjakova e deri në Gjirokastër”.
Gjithashtu me fjalën e tij emocionoi edhe mërgimtari 90 vjeçar Shaban Nokshiqi, i cili kishte ardhur nga Amerika e largët, ku shpalosi dhembje dhe dashuri për vendin e tij, si dhe dëshirën, që “kur të vijë herën tjetër, uroi t`i shoh Tokat e të gjitha trevave shqiptare të bashkuara”. Ai me lot në sy dha mesazhin e bashkimit të shqiptarëve dhe puthi Flamurin shqiptar. Gjakova shquhet si Djepi i krijimit, nga i cili dolën dhe po dëshmohen shumë shkrimtarë të mëdhenj, e kësaj valleje krijuesish i është bashkangjitur me shumë profesionalizëm dhe seriozitet edhe shkrimtarja Migena Arllati!
Çdo fjalë e thënë në promovimin e Librit të autores Migena Arllati, ishin të fuqishme dhe jepnin mesazhe të qarta, që u përkasin letrave shqipe. Fjalët e Autores ishin shumë mbresëlënëse dhe shpresëdhënëse, se Ajo nuk do të ketë së ndaluri duke punuar në fushën e kulturës dhe të Artit.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...