Published On: 5 Shkurt, 2016

Metafora e Goldingut

 

Elmedina Dema
William Golding është njëri ndër shkrimtarët më të njohur jo vetëm në letërsinë angleze, por edhe në atë botërore.
Golding ishte i njohur si romancier, dramaturg. Një nga romanet e tij më të sukseshëm është “Perëndia e Mizave”, i botuar në vitin 1954, me të cilin fitoi çmimin Nobël në letërsi më 1983.
“Perëndia e Mizave” është roman që ka arritur të frymëzojë botën e filmit, duke u bazuar në të u realizua një film. Ky roman është përkthyer në shumë gjuhë të huaja.
“Perëndia e Mizave” përcillet nga forma e utopisë negative. Ai analizon sjelljet e një grupi nxënësish britanikë, që si pasojë e një fatëkeqësie ajrore mbesin të braktisur në një ishull të pabanuar, pastaj këta përpiqen për të organizuar jetesën në rrethana jo të zakonshme.
Romani përshkruan ndryshimin e sjelljeve të fëmijëve nga ato të zakonshme drejt atyre jo të zakonshme, sjellje këto të cilit gjendeshin larg nga qytetrimi, jeta e përditshme edhe pse ishin të arsimuar, ata kthehen sikur të ishin në gjendje primitive.
“Perëndia Mizave” përshkruan tensionet midis grupit dhe individit, midis reagimeve dhe emocioneve, midis moralitetit dhe imoralitetit. Edhe pse këta fëmijë ishin të vetmuar, pa përkujdesjen e të rriturve vendosën të krijojnë një rregull mbrenda shoqërisë që të organizohen në mënyrë demokratike.
Që ky grup të funksionojë fëmijët filluan të ndaheshin në grupe duke i marrë përsipër përgjegjësit që ju takojnë.
Disa fëmijë do të ruajnë zjarrin, disa do të ndërtojnë çadrat për të kaluar natën, disa të tjerë do të shkojnë për të siguruar ushqimin.
Këta fëmijë filluan të rindërtojnë jetën e tyre në rrethana tërsishtë jonormale, të gjendur pa rregulla dhe kontrollë deri në momentin kur filluan të ndihen të tensionuar nga izolimi.
Sa më shumë ditët kalonin situata e tyre sa vjen e përkeqësohet, aq sa mbijetesa e tyre
bëhet e vështirë. Personazhet e këtij romani janë vetëm djem, si: Ralfi, Xheku, Pigi, Eriki, Simoni, Henri, Morisi, Roberti.
Në fillim të romanit përshkruhet peisazhi i natyrës prej parajse. Ky ambient përveç që sjellë kënaqësi tek fëmijët, gjithashtu ua shton edhe shpresën për shpëtim. Të parët që arritën në ishulli ishin Ralfi së bashku me Pigin, ku me anë të kërmillit përdorën si sinjal për të ftuar të gjithë të mbijetuarit në ishull. Ndonëse ishin fëmijë të moshave të ndryshme e ndjen si detyrë që të zgjedhin një përfaqësuse të tyre, në mënyrë që të menaxhojnë jetesën në një atmosferë që më parë nuk e kanë përjeturar, por u tregun të zgjuar dhe si shef e zgjodhen Ralfin. Por gjendja e rëndë në të cilën ndodheshin ata shumë shpejtë përkeqësohet, pasi ata besonin se në ishull gjendet një përbindësh.
Gjërat filluan të dalin nga kontrolli në momentin kur Xheku filloi luftën për pushtet me Ralfin. Përmes këtyre dy personazheve paraqitet lufta për pushtet, lufta në mes së mirës dhe së keqës, ballafaqimi midis të drejtit dhe të padrejtit, ambicjet për marrjen e pushtetit me dhunë.
Golding përmes personazheve të këtij romani paraqet karakteret dhe botën e ndryshme të këtyre fëmijëve. Xheku kishte një pasion, marrjen me gjueti dhe pas veti tërhoqi një pjesë të djemve, duke ndjek një derr, gjë e cila ndikoj që të mbetën edhe më tutje në ishull, nga pakujdesia e tyre. Pas kësaj filluan të dalin në pah pjesët e errëta të këtyre fëmijëve, të cilët nga pakujdesia harruan ta mbajnë larg sinjalit e tymit. Kjo ndikoi që Xheku t’i shpall në mënyrë të hapur luftë Ralfit, për marrjen e kontrollit të ishullit, ku fiton mbështetjen nga disa djem dhe formojnë grupin e tyre, ngjyrosin fytyrat e tyre dhe miratojnë rituale të çuditshme, duke përfshirë edhe sakrificën e derrit. Xheku dhe grupi i tij i “egër” filluan që t’i bëjnë presion djemve tjerë, duke i ngacmuar ata i marrin syzet derrkucit (Pigi-t), i vetmi mjet për të ndezur një zjarr në ishull, kështu që ata bastisin kampin e Ralfit, konfiskojë syzet, dhe kthehen në vendbanimin e tyre, Ralfi tani i braktisur nga shumica e mbështetësve të tij, shkon deri në vendin ku ndodhet Xheku për t’i marr syzet e Pigit.
Ralfi e merr kërmillin me vete dhe i shoqëruar nga dërrkuci shkon të grupi i Xhekut. Ralfi gjen fisin dhe kërkon që ata të kthehen në gjendje të mëparëshme, por çdo gjë ishte e kotë, ata vrasin derrkucin dhe e shkatrrojnë kërmillin, i cili sinjalizon fundin e rendit dhe fillimin e kaosit. Fëmijët të udhëhequr nga Xheku pas kësaj gjendje ju del çdo gjë jashtë kontrollit, duke i vu zjarrin pyllit.
Golding përmes personazheve të Ralfit dhe Xhekut mundohet t’i paraqes dy botë të kundërta, Ralfi si një fëmijë që ka ambice dhe mençuri për të vetëqeverisur, ai është i sjellshëm dhe i logjikshëm, mundohet në çdo moment të gjejë zgjidhje për t’u larguar nga ishulli, kurse Xheku është një personazh që paraqet të keqën, egërsirën, i cili simbolizon dhunën dhe i mundon fëmijët e tjerë duke e vrarë Simonin dhe torturuar binjakët, po ashtu dëshiron ta vras Ralfin.
Në këtë pikë të romanit, gjurmët e qytetrimit janë zhdukur deri në momentin kur vjen oficeri i cili shpëton fëmijët, të cilët e kishin arritur kulmin e egërsisë. Ai ndihet i zhgënyer nga natyra e egër e djemëve.

Simbolet e romanit

Golding në këtë roman gjërat i ka paraqitur në mënyrë simbolike, si p.sh. kërmillin, syzet dhe tymin. Kërmilli simbolizon rendin brenda grupit, ku ai person që e mban në dorë ka të drejtë të flasë, kur Pigin e vrasin, kërmilli thyhet dhe sinjalizon fundin e rendit dhe fillimin e kaosit. Syzet e Pigit janë përdorur si mjet për të ndezur zjarrin, kurse tymi simbolizon sinjalin për të gjetur shpëtimin.
“Perëndia e Mizave” ishte koka i një derri, që e kishte prerë Xheku dhe vendosur në një shkop për t’i frikësuar fëmijët e tjerë, kreu i derrit simbolizon keqdashjen, mbinatyrshëm fuqinë që shkakton bisha brenda të gjithëve dhe fuqinë e së keqës në zemër të njerzimit.
“Perëndia e Mizave” lindi nga një eksperiment mësimor i zhvilluar në shkollën ku Golding ishte mësues, si dhe nga eksperienca e tij si marinarë që kishte qenë gjatë luftës së dytë botërore. Ai vendosi një ditë t’i linte fëmijët e lirë dhe parashikimi i tij u vërtetua pasi ndërhyri me nxitim për të penguar situaten që të mos dalë jashtë kontrollit dhe nga ky eksperiment ka dal “Perëndia e Mizave”.
Romani i Goldingut ka vlera jo vetëm pse vë në pah errësirën e zemrës së njeriut, po sepse na mundëson që të ngrisim nivelin e një njeriu të zgjuar.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...