Published On: 23 Shkurt, 2016

Meri Kavkaleva nga Manastiri: Unë flas Shqip

  • INTERVISTË ME PIANISTEN DHE PROFESORESHËN NGA MANASTIRI Mr. MERI KAFKALEVA

 

Meri Kavkaleva- Stoilkova, është një pianiste e njohur nga Manastiri. Në një intervistë për agjencinë e lajmeve INA, ajo fletë për jetën e saj dhe arritjet në muzikën klasike.

Ajo thotë se, përveç punës pedagogjike, ka lënë pas vetes dhe vepra instrumentale, si një intrumentaliste e shquar në Piano, me shumë koncerte pas sajë, dhe shumë incizime të veprave të instrumetale.

E respektuara Profesoreshë Meri. Ju jeni një ndër Pianistet e njohura nga qyteti i Manastirit. Na thoni diç më tepër për biografinë tuaj ju lutem, ku keni lindur dhe ku jeni shkolluar?

Meri: “Kam lindur në Manastir  në vitin 1951. Mësimet në Piano i fillova në moshën time 7 vjeçe. Mësuesja ime e parë për mësimin e Pianos, ishte Marika Jevtiq. Shfaqjen e parë e pata  në Maj të vitit 1958, Vivaldi: koncert për violinë  në a-mol 1, adaptim  për Piano- katërduarshe, së bashku me Odisej Bejçev. Me tej vazhdova te një mësuese e familjes  Afërdita Komi Karaxhiq.

Shkollën fillore të Muzikës e kreva  në klasën e  profesoreshës Pavlina Sidovska, kurse shkollën e mesme të muzikës e mbarova në klasën e Profesor- Magjisër  Milica Shperoviq-Ribarski. Nën mentorimin e sajë, në garat Republikane në Maqedoni, merrja shumë shpërblime. Në vitin 1966 vendin e tretë në Manastir, dhe në vitin 1968, në Ohër vendin e pare në vitin 1969, si dhe në Shtip.

Studimet i vazhdova në Shkollën e Lartë të Muzikës  në Shkup, tek Pianisti i njohur me renome Vladimir Krpan, i cili ishte përsosur tek Pianist të njohur me famë Botërore, Arturo Benedetti Michelangjeli në Itali. Më vonë, vitin e dytë të studimeve e vazhdova në Zagreb në Akademinë e Muzikës, në klasën e të njëjtit Profesor.

Isha shfrytëzuese e bursës të fondit të Titos për talent të rinj. Si studente e suksesshme, fitova specializim për një vit.

Në vitin 1975 mora çmimin “Svetisllav Stançiq” të cilin e ndan “Enti Kroat për Muzikë”, për student më të mirë të gjeneratës.

Studimet pasdiplomike i vazhdova po te i njëjti Profesor në Shkup. Bursë më ndau Ministrija e Arsimit e Kosoves.

Ju keni magjistruar? Vallë vazhduat dhe më tutje me studimet pasuniversitare?

Meri: “Instrumentalistët nga gjenerata ime nuk kanë Doktoraturë. Doktorata u imponua para disa viteve. Studentët që vazhdojnë në Doktoraturë, kanë për mentorë Magjistra.

Në Maqedoni Magjistrat e parë në Piano janë; Profesoresha ime Mr. Milica Shperoviq-Ribarski në Pariz, dhe Jasminka  Çakar.

Në gjeneratën e dytë të Magjistrave, jam unë dhe Pianisti Todor Svetiev, i cili për momentin udhëheq me studimet e Doktoraturës në Shkup. Mua, për fat të keq, nuk më lejoi Fakulteti Pedagogjik në Manastir, nga se nuk kam Doktoraturë. Ku ta mbaroja Doktoraturën, kur Profesorët e mijë Artist të rinominuar, nuk kishin Doktoraturë”?

Profesoresha Meri, ku u punësuat për së pari herë, dhe ku punoni tani?

Meri: “Punësimin e parë e pata në Beograd në Shkollën Fillore të Muzikës “Stanisllav Biniçki”. Pas semestrit të parë, pas marrjes së çmimit “Svetisllav Stançiq”, mu dha mundësia të punësohesha në Akademinë e porsaformuar të Muzikës në Prishtinë dhe Novi Sad.

Me kënaqësi të madhe u punësova dhe pranova të punoi në Akademinë e Muzikës në Prishtinë. Atje e formova degën instrumentale për Pijano, dhe ndër Studentët e parë ishte Valbona Pula. Aty pata një kohë shumë të mrekullueshme, dhe kalova shumë mire nder studentët kosovarë.

Për momentin, jam e punësuar në Fakultetin Pedagogjik në Manastir, pranë Univeryitetit të Manastirit.

Në fillim punoja me çdo Student veçmas  para 20 vitesh, por ishin me numër shumë, rreth 900 sish. Nga ata ishin 500 mësues, dhe 400 edukatorë. Punoja palodhshëm. Instrumenti Muzikorë Pianoja, mësohej 4 semestra, dhe paramendoni tani, mësohet vetëm një semestër.

Kur studentët janë të interesuar, mësohen tekstet melografike me nota për Piano me tekst.

Çdo vit organizoi koncert Humanitarë dhe orë interne për Piano”.

Profesoresha Meri, ju jeni një Pianiste e dalluar dhe e njohur. Në sa koncerte dhe si ka rrjedhur jeta profesionale e juaja, si një Instrumentaliste dhe Pedagoge e shquar, na thoni?

Meri: “Si nxënëse e shkollës së mesme të Muzikës në Manastir, merja pjesë në koncerte dhe gara të shumta. Merita të mëdha, dhe mbështetje, gjeta nga Profesor Mihajllo Nikollovski, drejtor i atëhershëm i shkollës së mesme të Muzikës, i cili me autoritetin e tij dhe si një Pedagog i shquar, më ndihmoi që Muzikën ta kem profesion, jo vetëm mua , por dhe shumë të tjerëve që kaluan nëpër at shkollë. Ia arriti, nga dashuria e madhe që pata ndaj muzikës të lehtë zbavitëse, të më shndërroi në një klasiciste të dalluar.

Në vitin 1966 e formuam VIS “Skomni”. Nga Beogradi vinin, Profesor Sllave Dimitrov, Kire Mitrevski- Trombonist, Kire Kostov, Lupço Konstantinov, Sashka Petkovska, dhe mikja ime më e mirë me zë Bilbili, Mirjana Danailovska. Ne të dyja ishim dueti MM. Shoqëroheshim dhe kënonim kudo. Në shkollën “Goce Dellçev” ku kishte dhe klasa në gjuhën Shqipe, në pushimoren për fëmijë, në Pelister kishim turnej me Orkestrën e Ushtrisë atëherë, që funksiononte pranë Pallatit të Oficerëve në Manastir, pra edhe në vende të tjera. Me Orkestrën e SKA “Stiv Naumov” në Bullgari, gjithashtu.

Mamaja ime ishte shum e rrept, dhe një grua principiele. Thjeshtë, ma ndaloi të këndoja më, dhe me shum shqetsime, u lidha për Pianos.

Në provimin pranues në Akademinë Muzikore të  Shkupit, u pranova me befasi nga profesorët. Profesori Ladisav Pallfi ma uroi dhe mu drejtua me fjalët  se duhet që në at moment të më jepeshte Diploma si student i përmbaruar.

Koncerti im i parë solistik ishte në vitin 1970 në Shkup, në sallën e shoqatës së Kompozitorëve të Maqedonisë. Repertuari im është shumë i gjerë dhe i madh. Shopeni më është pika ime e dobët.

Në mbrojtjen e diplomimit në Zagreb interpretova veprën e Shopenit, koncert për Piano dhe Orkestër në f-mol nu.2 nën dirigjimin e gjithashtu diplomistit, Vjekosllav Shutej, Dirigjent i njohur me famë Botërore. Përndryshe , kam interpretuar vepra nga autor dhe kompozitorë Jugosllav.

Me kënaqësi kam interpretuar dhe veprat e Kompozitorit nga Kosova Akil koci i cili ma përkushtoi veprën ABRE, të cilën vepër e interpretova në festivalin “Opatija” më vitin 1978. Kam interpretuar dhe veprat e Mark Kaçinarit,  Vinçent Gjinit,  Rrauf Dhomit, Bozhidar Kunc, Mihajllo Nikollovski, kam patur dhe koncertin për provim të Diplomës së Zoran Andriqit,  të cilin e mbajtëm në Nish asaj kohe, së bashku me Orkestrën Sinfonike. Kam marr pjesë dhe në shumë koncerte të tjera në territoret e ish Jugosllavisë, si dhe jashtë vendit, si në Greqi, Bullgari, Itali, Shqipëri, dhe tj.

Kam marë dhe shpërblimin e qytetit tim të Manastirit më vitin 1985 “4 nentori”. Gjithashtu, përveç koncerteve, kam incizuar 11 Audio CD me interpretimet e mija në Piano, si dhe 9 video incizime me interpretime klasike të mijat në Piano”.

Profesoresha Meri. Ju flisni shumë bukur Shqip. Si ndodhi kjo që ju ta flisni kaq bukur Shqipen?

Meri:  Po. Gjuha Shqipe  është gjuha ime e nënës.

Prindërit e mijë ishin të divorcuar, dhe derisa mamaja ime shkonte në punë, për mua kujdeseshin prindërit e nenës sime. Në familjen time, njëkohësisht fliteshte në 4 gjuhë; Vllehishtë, Shqip, Greqisht, dhe Maqedonisht.

Gjyshi im Kristo Paligora ishte Vlleh, dhe na drejtoheshte në gjuhen Vllehe. Pragjyshja ime Aleksandra Orolloga Nanu kishte prejardhje Shqiptaro – Greke. Ajo ka qen si mësuese Greke në Korçë. Burri i sajë Joanu Nanu ka qen gjithashtu tregtarë nga Korça.

E mbaj mend si ajon tërhiqej dhe lexonte Biblën dhe literatur tjetër. Mamaja ime, edhe ajo fliste Shqip. Edhe nga familja kishim te tjerë që flisnin Shqip. Një nga kushërirat e mamasë është martuar për një nga familja Skenderi. Thuhet se ka qen në lidhje me Pasardhësit e Skënderbeut.

Gjyshja ime Julija Paligora më mësoi besimin, më mundësoi të di gjë për fenë, më spjegonte ngjarje nga Dhajta e Vjetër dhe Dhajta e Re. Asaj iu vranë dy djem në LNÇ, Janko dhe Koço Paligora.

Si komunikoni me Studentët në Fakultet?

Meri: “ Në Fakultet, gjatë ligjëratave të mija me studentët komunikoj në gjuhët e tyre. Maqedonisht me ata Maqedonas, Shqip me Shqiptarët, dhe me ata që udhëtojnë nga Fëllorina, në gjuhën Greke.

Paraardhësve të mijë u jam mirënjohëse që më lan një thesar gjuhësh, që të komunikoj me botën”.

Keni kohë të lirë dhe si e kaloni atë?

Meri: “ ka kohë njeriu për gjithçka, në rast se e planifikon atë si duhet. Unë, përveç punës, gjej kohë që të ushtroi në Piano, kohë për familjen, kohë për lutje, kohë për përkushtim ndaj Perëndisë dhe Faltoreve të Tij.

Posaçërisht jam e gëzuar që e para për së pari herë e implementova këndimin Bizantik në Kishat Ortodokse. Me mbështetjen e Fratër Dushan Talevskit, më vitin 2006 në “Kishën e Shën Dhimitrit” në Manastir, filloi me punë kori kishtarë i meshkujve, kurse pak vite më vonë, themelova dhe korin kishtarë të femrave “Shën Makrina”, që funksionon në Kishën Ortodokse “Shën Mërija” në Manastir.

Intervistoi: Fërgim Demiri – INA

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...