Published On: 18 Mars, 2016

Melanoma, kanceri vdekjeprurës i lëkurës

  • Sëmundja që po vjen duke u rritur. Shoqatas Amerikane e Kancerit raporton 76.100 raste të reja me melanomë malinje. Numri i rasteve të reja ka një rritje rreth 5-7% në vit

Nga Denisa Canameti

Melanoma është kanceri më vdekjeprurës i lëkurës, që e merr origjinën nga melanocitet e lëkurës(qeliza që janë përgjegjëse për ngjyrën e lëkurës sonë).   Daniela Xhemalaj mjeke hispatologe pranë QSUT-së shpjegon për lexuesin e gazetës “Shëndet+” gjithçka rreth sëmundjes së melanomës. Ajo thekson faktin që melanoma është një sëmundje kryesisht e lëkurës ,por jo vetëm. Ajo mund të shfaqet edhe në mukoza, në sy apo jo pak here mund të diagnostikohet nga metastazat që jep në inde dhe organe të ndryshme si, në tru apo mushkri. E pyetur se kush ka prirjen për tu prekur nga kjo sëmundje ajo shprehet se, nga ky lloj kanceri i lëkurës preken të dyja sekset me një predominim më të lehtë te meshkujt. Mosha mesatare e prekjes është afërsisht 50 vjeç. Edhe në studimet që janë bërë në vendin tonë rezulton një prekje në këtë moshë me një raport, mashkull: femër 1:1,2. Njerëzit  e bardhë kanë një tendencë më të madhe në krahasim me popullatën aziatike, hispanike apo afrikane.

Çfarë është melanoma?

Është kanceri më vdekjeprurës i lëkurës,që e merr origjinën nga melanocitet e lëkurës(qeliza që janë përgjegjëse për ngjyrën e lëkurës sonë) . Melanoma malinje përbën rreth 5% të kancerit të lekurës. Ritmi i vdekjeve nga ajo është më i larti nga të gjitha neoplazitë e tjera kutane.

Si mund ta njohim melanomën?

Është një sëmundje kryesisht e lëkurës,por jo vetëm. Ajo mund të shfaqet edhe në mukoza, në sy apo jo pak here mund të diagnostikohet nga metastazat që jep në inde dhe organe të ndryshme si, në tru apo mushkri.

Çfarë e shkakton melanomën?

Melanoma  është një patologji  që mund të zhvillhtet mbi  bazën e lezioni  preekzisues si, një nishan i cili për një kohë të gjatë  ka qënë prezent, por që papritur ka  filluar të rritet, të ndryshojë ngjyrë apo të ketë edhe prurit(të kruara) ose  shfaqet pa praninë  e një lezioni preekzistues.

Melanoma mund të shfaqet jo vetëm në lëkurë  por edhe në mukoza, thonj, sy apo në organe të tjera.

Një faktor  që akuzohet shpesh si shkaktar i melanomës, është  ekspozimi i gjatë në rrezatimin diellor.

Sa e rrezikshme është? A është shumë e përhapur ?

Është një sëmundje që po vjen duke u rritur. Sipas Shoqatës Amerikane të kancerit raportohen 76.100 raste të reja me melanomë malinje. Numri i rasteve të reja ka një rritje  rreth 5-7% në vit. Ka një tendecë të lehtë për të prekur më tepër meshkujt sesa femrat. Mosha mesatare e prekjes është rreth 50 vjeç.  Vërehet më tepër në ekstremitete,dhe në trung.

Si të dallojmë nishanet normalë nga ata të pazakontë?

Nishanet janë një kontigjent i rëndësishëm që mund të pësojnë transformim malinj,por jo tek të  gjithë nishanet mund të ndodh ky transformim. Këto kritere njihen ndryshe  edhe me emrin ABCD ku:

A-Është e lidhur me asimetrinë e nishanit.

B-Kufijtë e nishanit-përbëjnë problem kur janë të çrregullt.

C-Ngjyra  e cila duhet të jetë shqetësuese për pacientin kur është  blu në mavi.

D-Diametri më i madh  se 6mm. Pra të gjitha  këto simptoma duhet t`i terheqin vëmendjen pacientit për të kontaktuar me dermatologun.

 Cili është kujdesi që duhet të bëjmë me nishanet?

Është një vëzhgimi thjeshtë që nuk kërkon shumë kohë apo angazhim special.

Duhet të bëjmë  vrojtimin e kujdesshëm me sy të lirë apo edhe me ndihmën e pasqyrës. Ka rëndësi edhe numri i nishaneve, sa më i madh numri i nishaneve  dhe madhësia e tyre. Duhet të rritet edhe kujdesi ndaj tyre, që do te thotë më shumë vëmendje ndaj tyre dhe vizita periodike tek dermatologu  duke përfshrirë edhe dermatoskopine.

Çfarë është dermatoskopia?

Është një metodë diagnostikuese joinvazive që përdor një pajisje me dritë e cila mundëson vëzhgimin e zmadhuar dhe të detajuar të nishaneve,që nuk mund të shihen me sy të lirë.

Kush preket nga ky lloj kanceri?

Nga ky lloj kanceri i lëkurës preken të dyja sekset me një predominim më të lehtë te meshkujt. Mosha mesatare e prekjes është afërsisht 50 vjeç.  Në studimet që janë bërë në vendin tonë rezulton një prekje në këtë moshë me një raport mashkull: femër 1:1,2.  Njerëzit  e bardhë kanë një tendencë më të madhe në krahasim me popullatën aziatike, hispanike apo afrikane.

Thonë që solari e rrit tepër rrezikshmerinë, deri në masën 75%, është e vërtetë dhe pse ndodh?

Po është shumë  e vërtetë, që personat që përdorin solar janë të rrezikuar për të bërë kancer të lëkurës. Kjo është  e lidhur me transformimet që pëson ADN-ja e qelizave të epidermës së lëkurës.

Po ekspozimi në diell, a është i dëmshëm?

Sigurisht  që ekspozimi pa kritere në rrezatimin ultraviolet dhe për një kohë të gjatë ndikon negativisht në shëndetin e njeriut dhe aq më tepër në agravimin klinik të nishaneve.

Si ta dallojmë melanomën e thoit nga infeksioni mykotik?

Historia klinike pra anamneza  e ndihmon mjekun të orientohet më qartë rreth diagnozës diferenciale. Në infeksionet mykotike ka një histori pruriti dhe nuk shoqërohen me ulcerime ashtu sikurse ndodh në melanomë. Por kjo nuk është kaq e thjeshtë per tu diferencuar prandaj duhen ekzaminime të tjera klinike apo laboratorike për të diferencuar melanomën nga patologjitë e tjera kutane.

Kur duhet t’i drejtohemi mjekut?

Sa herë që ne shohim se ka  ndryshime të nishaneve ekzistuese ose shfaqje të nishaneve të rinj apo ulcerimë të lëkurës.

Çfarë testesh duhen kryer para se të merret trajtimi?

Diagnostikimi i melanomës bazohet tek kombinimi i dermatoskopise me biopsine,dhe është pikërisht ekzaminimi histopatologjik ai që konfirmon diagnozën e melanomës.

Cilat janë format e trajtimit?

Trajtimi kryesor i melanomës malinje të lëkurës është ai kirurgjikal, pra heqja e” lekurës së dëmtuar”, në kufij të shëndosh. Sa më hershëm të behët kjo ndërhyrje pacienti mund të konsiderohet i shëruar. Në rastet kur ajo  është përhapur  sigurisht trajtimi është me kompleks dhe konsiston jo vetëm në kirurgji( heqja e lezionit +kirurgji e nyjeve limfatike më të afërta), por edhe kimioterapi apo raditerapi.

A janë të rrezikuar pjestarët e tjerë të familjes nëse njëri nga pjestarët është mbartës?

Studime të ndryshme kanë treguar se ka një predispozitë më të madhe për t`u prekur nga melanoma tek personat që kanë në familjen e tyre pacientë me këtë patologji sesa të tjerët.

A mund të parandalohet dhe si mund të parandalohet?

Disa këshilla praktike janë shmangia nga rrezet e dëmshme diellore pra në orët e drekës, mbajtja e kapeleve dhe e syzeve, përdorimi i kremrave me faktorë të lartë mbrojtës. Ka rëndësi vizita te mjeku i familjes apo tek dermatologu.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...