Published On: 6 Shkurt, 2016

Mehmet Kraja: Misteri i Qazim Berishës në Shqipërinë komuniste

  • Romani më i fundit i M. Krajës, “Hoteli Arbëria” (Onufri 2010), sjell portretin e çrregulluar shqiptar në kapërcyellin kohor nga diktatura gjysmëshekullore në demokraci dhe, raportin e lidhjet njëqindvjeçare Shqipëri – Kosovë.

Në qendër të kësaj pjese të sagës do të jetë mësuesi Qazim Berisha, shqiptar i Kosovës, të cilit nga fundi i viteve pesëdhjetë, atij do t’i humbasë çdo gjurmë. Pas përmbysjes tjetër të madhe, në mars të vitit 91, tani në kushte pluraliste, do t’i vihet në kërkim, i biri, Skënder Berisha, në kujtesën e të cilit babai vjen si nëpër mjegull.  Skënder Berisha, nga një dhomë në Hotel Arbëria të Tiranës, do t’i bjerë kryq e tërthor Shqipërisë, gjurmëve të supozuara të të atit.   Përmes dy shtyllave qendrore narrative, përmes historisë së personazhit Qazim Berisha, kosovarit të arratisur në Shqipëri dyzet vjet më parë, tani, në fillim të viteve nëntëdhjetë të shekullit që lamë, biri i tij, Skender Berisha, duke kërkuar e gërmuar gjurmëve të babait, bën, njëkohësisht, profilin e orëve të para të demokracisë. Qazim Berisha, kryepersonazh i këtij romani, vjen metaforë e arratisjeve dramatike dhe tragjike e shumë kosovarëve dhe shqiptarëve tjerë nga ish Jugosllavia në Shqipëri.

Gati pa përjashtim, të arratisurit ia mësynin kufirit të bindur se lënë pas ferrin serbojugosllav dhe shkelin në tokën e ëndrrave parajsore, ndërsa përfundonin në një ferr më të përçudnuar… Kërkimet e birit, në fillim të viteve 90, ecin drejt shpalimit të këtij fati të Qazimit, i cili, me mallin dhe dashurinë e pashuar për Kosovën, me besimin dhe shpresën se  një ditë do të kthehet në Kosovën e lirë, me urrejtjen për pushtuesin e vatrës dhe familjes, ai do të jetë përherë i përbuzur në internim e punë të rënda, i burgosur, i strehuar në azilin e të çmendurve në Elbasan,  pa adresë, pa varr…

Këtë fatalitet të kombit, këtë kufi-ngrehinë të përçudnuar, përkatësisht humnerë të pakalueshme mespërmes trupit të gjallë etnik, Mehmet Kraja do ta prekë edhe tek romani “Im Atë donte Adolfin”, ku përfshihen ditët e para të pasluftës së dytë botërore, në hapësirën shkodrano-krajane. .. Është gjithashtu ëndrra e banorëve të Krajës për ta zhbërë kufirin, për të vënë këmbë dhe për ta prekur së gjalli Shkodrën, Shqipërinë, tani të lirë… Dhe pastaj vjen zhgënjimi i madh i krajanëve, i shqiptarëve të mbetur përjashta kufijve, vjen katandisja morale nën diktaturën komuniste që do ta mbërthejë për afro gjysmë shekulli vendin amë. Është rrëfim romanor që sjell të fuqishëm shtrirjen e këtij regjimi në vitet e veta të para…

Pas tërë asaj që përjetonte dhe përjetoi, Qazim Berisha gjente fuqi për të mos u thyer, për të mos e urryer Shqipërinë, as hetuesit që ia thyenin gishtat me dare, që ia shkulnin thonjtë e gjallë, duke thënë, para doktor Luigjit, ku kishte shkuar për mjekim, që i kërkonte arsyet e gjendjes së tillë : “…

Ata, (hetuesit), nuk kanë faj, ata dyshojnë, kurse unë nuk di si t’ua shpjegoj se e dua Shqipërinë”, thotë Qazimi, “vijnë më marrin natën…”(f.229). Gjendet kështu një Qazim Berisha kosovar që e ruan, e shpalos të pastër dashurinë e shqiptarëve përtej kufirit, siç do të gjendet një Çeço babaxhan i Tiranës që e refuzon me shpirt përbuzjen ndaj kosovarëve, një Çeço që e shpëton faqebardhë Shqipërinë, duke e përbuzur pjesën e sëmurë dhe të marrosur të saj, sidomos gjatë orëve të para të përmbysjes së diktaturës…

I vijnë klithjet e ngjashme, në këtë rrëfim të përsosur romanor, edhe Skënder Berishës, birit, dhe duke bredhur gjurmëve të të atit : “ Ç’ është kjo Shqipëri e tmerrshme që më futet në jetë ngado që shkoj?”. Është klithje e brendshme, e përhershme e Skënderit gjatë kërkimit të gjurmëve të babait, të kosovarit, burgjeve dhe kampeve të Shqipërisë. E tmerrshme, mbase është atributi më adekuat për Shqipërinë e orëve për të cilën bën fjalë romani, e ndoshta me reflekse të shtresuara për gjatë një shekulli në perceptimin e kosovarit, si e tmerrshmja, e frikshmja, e adhurueshmja, e pashpresa, e ëndërruara, e shumëvuajtura, e imja, e huaja, e bukura ,e shëmtuara…

Për një shekull, kosovari i mbërthyer nga dy krahët e hekurt – nga njëra anë ëndrra e tij për t’u strehuar në atdheun ku përket e për të gjetur shpëtim nga terrori i pushtuesit dhe që, nga ana tjetër, gremiset në një skëterrë duke thënë: si t’ua shpjegoj këtyre ëndrrën, dashurinë time për Shqipërinë, kur ata nuk më kuptojnë?!, fjali kjo që jehon si një ulërimë kozmike, shekullore kosovare, përkatësisht ulërimë e gjysmës së etnisë mbetur përjashta…

Kapitujt 46 dhe 47 ndërmendin, të gjallë, një detaj tragjik nga demonstratat studentore në Prishtinë dhjet vjet më parë, pikërisht nga prilli i vitit 81 në kujtesën e Skender Berishës. Thurja narrative me këtë rast, vjen e përsosur, model harmonie zërash nga hapësira dhe kohë arbërore që rrjedhin rrëke e brendshme dhe jehojnë si një i vetëm zë, një i vetmi vaj, ëndërr ulëritëse, mallkim dhe bekim: Shqipëri – Kosovë… Në terrin e dhomës së hotelit në Tiranë, në dritaren e hapur që sheh për askund, – vetëm në dritën çalamane, në trotuarin e nëndritares, vjen këngavaji i një të dehuri, – “Mora rrugën, ooo, për Janinë.

Natën e kapnin rrëqethjet, mornicat e përshkonin trupin e saj prej thëngjilli”.(f.154) Pak më poshtë, zëri i shoqëruesit anonim, kryesisht edhe narrator, të cilit Skënder Berisha ia beson atë pjesë të rrëfimit, do të shtojë: “ Skënder Berisha mbylli dritaren e dhomës dhe tha një gjë të paqartë për të dehurin, diçka si qerratai, e bën me qëllim, ajo rruga për Janinë tani më rri në kujtesë si damar i këputur…”. (F.155). Si damar i këputur! Kemi parasysh vizionin e Skenderit për Kosovën e vitit 1991, e mbërthyer nën terrorin e egër të soldateskës serbe. Mos do të jetë edhe një damar i këputur?- dhe refren përsiatja: “ kam një këngë për të kënduar, ohoo, kam një det për të vajtuar, ohoo”…

Zhvendoset pra Skënderi dhjetë vjet të shkuara duke ecur një copë rruge që lëshohet nga lagja “Aktash” mbi kokën e qendrës Universitare të Prishtinës, ku ishte bërthama e protestave studentore dhe e mbërthyer nga policia serbe: “ Te dera e fakultetit kishin shpërthyer dy-tri bomba me gaz lotsjellës, sipër kokës së tij ishte thyer një xham, prapa krahëve të tij kishte dëgjuar një zë që e thërriste me emër, ai kishte ngarendur në atë drejtim dhe kishte dalë në rrugën tjetër që shkonte përpjetë.

Atje kishte dëgjuar një rafal, plumbat i kishin fishkëllyer mbi kokë, dikush përsëri i kishte thirrur, ai ishte vënë pas atij zëri dhe kishte arritur tek udhëkryqi që bashkonte dy rrugë kryesore, kishte shikuar një anë dhe anën tjetër të rrugës, ik, ik, i kishte thirrur i njëjti zë, ky kishte vrapuar pa kthyer kokën, krismat ishin shpeshtuar dhe fishkëllimat e plumbave e kishin bërë ajrin si teneqe të shpuar në njëqind vende… Andej, rrugës, kishte kaluar me shpejtësi një autoblindë. Ajo kishte shtënë mbi këdo që ishte parë asaj ane.

Zot i madh, ai dukej aq i ri, gati fëmijë, sikur i kishte lënë lodrat në një cep të dhomës dhe kishte dale në rrugë të luante me shokë… Djali i ri nuk kishte arritur t’i bënte ato dy kërcimet e fundit, që të fshihej në llagëmin ndanë rruge, por kishte mbetur i shtrirë në trotuar, Skënder Berisha kishte ngarendur dhe e kishte marrë në krah, kishte vrapuar drejt spitalit…mbante mend se te dera e spitalit dikush kishte dashur ta ndihmonte, ai nuk i kishte lënë që t’ia hiqnin nga krahu djalin… axha Skender mos i kallëzo nanës, ai kishte mbështetur kokën te qafa e Skënder Berishës, … axha Skënder, kam ftohtë,… një dhomë e ndriçuar bardh. Një tavolinë e gjatë dhe sytë e mekur të djalit të ri, ku dritat e tavanit u fundosën një nga një. Zot i madh, Perëndi, mos e lërë të vdesë, Zot mos e lërë të vdesë, mos e lërë të vdesë, mos e lërë të vdesë”. (F.155)

“… ndërsa Skënder Berisha kishte qëndruar aty i përhumbur, dikush ia kishte vënë dorën në sup dhe e kishte hetuar butësinë e prekjes së asaj dore, diçka si fërkim mëndafshi. Çohu tash dhe ik prej këtu, i kishte thënë ajo me një zë lutës, duke e shikuar drejt në sy. Dhe zëri i qe dridhur, dhe buza i kishte shkarë si në vaj. Në oborr të spitalit ishte vendosur një autoblindë. Te dera një togë policësh bënte arrestime. Ajo e kishte marrë për krahu Skender Berishën dhe i kishte prirë shkallëve të podrumit.

Në fund të një labirinti të ndarash dhe korridoresh të ngushta, ajo kishte gjetur një dritare të vogël pa grila, e cila nxirrte prapa godinës. Ik arave, i kishte thënë ajo dhe përsëri e kishte prekur butësisht në sup. Unë jam Hana. Ajo kishte buzëqeshur me dëlirësi prej engjëlli…Hanën nuk e gjeta askund… “Hanën mos e kërko ma. Ajo ka ikë në Shqypni. E mori vesh se kanë me e shti brenda”,  i thotë mjeku me flokë të thinjur dhe syze të bardha, pas së cilës, Skënder Berisha do të ulërijë: “ Zot i madh, ç’është kjo Shqipëri e tmerrshme që më futet në jetë ngado që shkoj?!”.

Ja edhe rruga e Hanës, si e shumë shqiptar-kosovarëve që, duke ëndërruar shpëtimin nga terrori serb në Shqipëri, do përfundojë e trafikuar nën strehën e saj. Dhe jo vetëm dy kapituj, por në tërësi romani “Hotel Arbëria” qëndron mbi këtë hon, ngritur mbi ferrparajsën e iluzionit Kosovë-Shqipëri.

Në romanin e Mehmet Krajës “Hotel Arbëria”, janë dy breza përfaqësuese shqiptaro-kosovare që ëndërrojnë Shqipëri, që kërkojnë strehë shpëtimi në gjirin e saj dhe që hedhin dritën e asaj ëndrre në thellësi shekulli deri në të sotmen që rrjedh…  Brezi i messhekullit njëzet, ai i pas luftës së dytë botërore, përmes personazhit më përfaqësues Qazim Berisha dhe, brezi i Hanës së demonstratave studentore të pranverës 81 në Kosovë, që e mbajnë gjallë ëndrrën për strehën e mëmës, atit, vëllait të madh të fortë…

Dhe prapë, dhe paçka që vazhdon të jehojë, në gjithësi, dhembja planetare e qazimëve, të cilët në kulmin e torturës  mizore të thonë “ … Po si t’i bind këta (hetues-xhelatë) se unë e dua Shqipërinë”… klithje që shpërthen nga thellësitë e rrënjëve, të frymës dhe shpirtit… Megjithatë, plagët e shtresuara, fizike dhe shpirtërore të qazimëve, vërtiten rrotull, na nëpërmendin, na pengojnë drejt ëndrrës, drejt së nesërmes, që duket si një mallkim, si një fatalitet, si një ëndërr përthithëse që të duket se po e prek e që në çast të përplas me ndëshkim biblik që hap tjera shtigje për nesër, të tjera hamendësime, përsiatje, riradhitje bëmash e sfidash, datash e kthesash.

Që në fillim të rropatjeve të Skender Berishës për të gjetur jetën, vdekjen, varrin e të atit, të tretur përtej kufirit për afro dyzet vjet, rrëfimi në romanin edhe të “Hotel Arbëria”, në ecje e sipër sjell një portret të zhveshur nga çdo mbulesë, një portret gati lakuriq të Tiranës, të Shqipërisë në fillim të viteve 90, menjëherë pas kthesës së madhe historike, rënies së diktaturës komuniste. Artikulimi, ndërtimi pjesë-pjesë i këtij portreti, me këtë rast, kryesisht bëhet përmes evidentimit spontan, fare të pa rënduar të detajeve nga më të pavërejtshmit, e në thelbin e tyre, nga më absurdet.

Tërë hapësira narrative në fakt, duke gërmuar gjurmëve të Qazim Berishës, del thurje mozaiku fragmentesh shoqërues që, përveç se sjellin ngjyrat e së kaluarës, plotësojnë mozaikun në sfond, në prapavijë, të kaosit të ditëve të para të pluralizmit në Shqipëri. Pikërisht në krah të këtyre detajeve, fragmenteve, duke mos qenë boshti kryesor i kërkimit, i rrjedhës qendrore të romanit, përkatësisht thelbi i substancës të këtij mozaiku, gjithnjë pa fanfare, natyrshëm dhe në heshtje, shpërthen nga brenda një alarm, një klithje në mbrojtje të vlerave njerëzore.

Mehmet Kraja, këtë gjendje kaotike, kryesisht e sjell përmes dritë-hijeve të brendshme, përmes një lektisje shpirti deri në shtrydhje të fundit të besimit dhe shpresës për nesër, përmes një boshti gërryes të brendshëm që është përcaktues i çdo hapi dhe lëvizjeje të ndërmarrë në kontakt me të tjerët, të njohur e të panjohur.

Dhe në këtë kontekst të hapësirës kaotike shqiptare, përvidhet i pranishëm edhe qëndrimi refuzues për kosovarin… Personazhi Çeço, tiranasi i realizuar me mjeshtëri, prekjesh të lehta, delikate, vjen edhe vetë si një detaj, si model i kakofonisë rebeluese tiranase dhe shqiptare. Çeço, një babaxhan shpirtmirë që gjen ngushëllim në alkool dhe në dashuri të çastit dhe që në thellësi, sado të ndrydhur, të heshtur dhe të frustruar, e ka të gjallë mirësinë.

Pse i bëhet krah Skender Berishës, kosovarit që gërmon plagëve të lënguara në diktaturë, dhe si i tillë, për tërbimin dhe marrosjen tiranase, bëhet dyfish “kosovar muti”?… Çeçoja që e ka vuajtur dhe e njeh mirë të sapokaluarën shqiptare, e di, gjithashtu nga duhet nisur dhe si duhet ecur për zbulimin e gjurmëve të Qazim Berishës, babait të Skënderit. Natyrisht që këto shtigje shpinin drejt ish policëve dhe hetuesve, sigurimsave që, tani të plagosur, gjithnjë vërdallë e nëpër këmbë, mund të ishin ende të rrezikshëm. Edhe pse kështu, i vetëdijshëm për rrezikun, Çeçoja, vonë natën i qepet një Brahoje të tillë, në një pallat te Ali Demi, duke e thirrur nga poshtë, nga rruga, që të dëgjojë tërë lagjja, me zë buçitës: “dil pakë o Braho spiuni”.

Ky i fundit, për ta qetësuar Çeçon dhe veshët e ngrehur të lagjes, zbret poshtë shkallëve, nga katet e sipërme dhe del se është në dijeni për krejt çfarë ndodh dhe ku e ka hallin Çeço, të cilit, me sharje e kërcënime, i drejtohet: “ Pse po e ndihmon atë kosovarin e mutit, po shitesh për dy gota raki, o dilenxhi,” e të ngjashme. Çeçoja, më shumë si për vete dhe thellësisht vetes, do shqiptojë të vogël: “  Ai kosovari sesi më duket, sikur ka një varr, mu këtu. Dhe i ra me grusht gjoksit të vet”. (F.33)

Por Çeçoja që nuhat edhe me instinkt, e ka fare të qartë rrezikun nga nëntoka e ish sigurimsave që bëjnë të të gëlltisë nata, pa nam e nishan. Prandaj largohet për një çast dhe e lë vetë Skender Berishën kur këtij të fundit, në terrin e shkallëve i shfaqen dy hije të frikshme ,gjest frike që Çeço nuk do t’ia falë vetes kollaj. Ja si e rrëfeu, shoqëruesi anonim i Skender Berishës ritakimin e tij me Çeçon, pas kërcënimit të hijeve dhe largimit të këtij të fundit: “ Pak hapa matanë urës mbi Lanë, Çeçoja ishte shkëputur nga hijet e natës dhe i kishte dalë përpara.

Një copë rrugë e kishin bërë bashkë. Çeçoja i kishte thënë, kosovar, unë të lashë, dhjeva thembrat e mia dhe ika. Çeçoja nxinte i tëri, si i lyer me karabojë. Pështynte përtokë dhe shante, o bobo, sa i lig që u tregova, në vend që t’u thosha, ikni o edepsëza, se unë jam Çeçoja që nuk më bën syri tërr nga ca zuzarë si ju, unë nuk thashë asgjë, mu mor goja, o kosovar, sepse ata më kërcënuan. Çeçoja uli zërin dhe shikoi përreth, një kohë i mbajti sytë ngjitur në një cope terri të nderë midis dy godinave, sikur kërkoi të shihte diçka që nuk mund të shihej.

E di ti mire kush jemi ne, më thane. Dhe unë e dija se kush ishin, sepse një here dhe një kohë, këtu e shumë vjet përpara, atje te Kombinati më zunë nëpër një natë si kjo dhe më shqepën dru, më hodhën në një kanal gjirizi dhe atje qëndrova dy ditë, kur u këndella, minjtë kishin filluar të më hanin. Që ta dish ti, kosovar, në atë lagjen e kombinatit kishte shumë minj… Çeçoja kishte bërë disa hapa pa folur, pastaj i qe kthyer Skënder Berishës, ta hajë dreqi, mik, nuk e di përse bota nuk ju do ju kosovarëve, në këtë e sipër ishte kthyer si me vrik, kishte ecur tre-katër hapa në drejtim të kundërt dhe kishte thënë një natën e mire të shkurtët, si të bërë prej qelqesh që thyhen nën këmbë. ”. (F.35)

Ta themi edhe një herë në mbyllje, Rrëfimi i romanit “Hotel Arbëria” mbulon periudhën komuniste të shtetit shqiptar dhe ditët e para të demokracisë, duke sjellë një varg copëzash nga diktatura komuniste, por edhe ditët e para kaotike të pluralizmit demokratik – një meskohë në kapërcim të një epoke në një epokë tjetër. Në kërkim të gjurmëve të të atit, i biri duke bredhur anembanë Shqipërisë, do të përballet me torturat nga më të përbindshmet ushtruar mbi të atin, do të ndjejë frymën, shpirtin, dhembjet dhe gëzimet e tij, dashurinë e tij të pashuar për Kosovë dhe Shqipëri…

Dhe prapë shfaqet, në këtë roman të shquar të Mehmet Krajës, një metaforë fataliteti dhe mallkimi të përhershëm i marrëdhënieve Shqipëri-Kosovë, këtu e njëqind vjet që hiqet zvarrë nëpër këmbë sot e tërë ditën…

Shkrimi u botua në Shqiptarja.com (print) në 31 janar 2016

Redaksia Online

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...