Published On: 12 Korrik, 2016

Mehmet Kraja dhe hapja e një debati të hapur

« … Më ka thënë një pis prej këtyre me mjekra, mos dil në rrugë me pantolla të shkurtë, po vishu si mysliman dhe shko falu në xhami.»

Sefedin Krasniqi

Para disa dite qëndrova në Kosovë dhe një mbrëmje e ftova një mik-gazetar të takohemi për një ndejë në një kafene në Mati 1, në Prishtinë. Në ndërkohë, më thirri në telefon një mik tjetër i rinisë dhe pasi biseduam shkurt, e ftova të na bashkëngjitet. S’vonoi dhe erdhi. Nuk priti të inkuadrohet në temën që bisedonim, por filloi aty ku i dhimbte. Ia nisi me shqetësimin nga kërcënimi që ia kishte bërë «një mjekrosh» siç e ceka më lartë. Miku im, fliste me ton aq të lartë dhe agresivitet sa më detyroi t’ia bëj me dije se ne nuk kishim ndonjë faj në historinë e tij personale. Por, miku im, fort i tronditur, nuk ndalej dhe imponohej në bisedë me «akuzën» se ne nuk po shkruanim për këtë fenomen dhe «për të zezën që mjekrat po ia përgatisin Kosovës».

Shkrimi i Mehmet Krajes nuk është as i hershëm, as i vonë

Të jem i sinqertë, shkrimin e Krajes e kam nisur ta lexoj tri herë dhe nuk i kam shkuar deri në gjysmë dhe e kam lënë për dy arsye; mu duk pak i gjatë dhe pse iu kishte drejtuar myslimanëve të Facebook-ut pa cekur emrat e tyre. Në Facebook kemi shumë miq virtualë, të cilët mund t’i kenë nga dhjetë profile që për një orë të sulmojnë të dhjetit e në fakt është vetëm një. Shkrimi i Krajes nuk është i vonë, sepse secili reagon kur mendon se është koha. Kur Qosja dhe Kadare hapën polemiken «Identiteti Europian i shqiptarëve » dikush tha se Kadare ka nonsens e Qosja e ngatërron Stambollin me Jerusalemin… Unë them që Kraja i ka ngatërruar miqtë, sepse këta miqtë (shumica virtualë) e Facebook-ut kalojnë në akt shumë më shpejt sesa miqtë realë. Mu për këtë fakt, Kraja paska marrë kërcënime me vdekje nga miqtë (armiqtë) e Facebook-ut. Kërcënimi mund të ketë prejardhje nga Siria, nga ai mjekroshi që po na i mbledh betë me gisht dhe po thotë, «edhe në ëndrra do t’ju shfaqem për t’ju çmendur». Ai burri, nga Siria, me mjekër të shprishur po flet shqip dhe iu drejtohet shqiptarëve gjithashtu nga Siria. Këtë e bënë në emër të xhihadit se të gjithë jo besimtarët që i takojnë fesë islame (kufarët) duhet të vriten. Edhe hoxha i Gjilanit tha: «Pija më e mirë për një mysliman është gjaku i një të krishteri». Ky ishte xhihadi që Kraja ia ka frikën dhe miqve (shqiptarë) të Facebook-ut iu drejtohet me pyetje «çfarë do të bëni me Kosovën»? Në të vërtetë është dashur t’iu thotë çfarë do të bëni me shqiptarët? Shqetësimi është i arsyeshëm dhe askush nuk më bind se shoqëria kosovare, pasi gjoja i paska institucionet dhe Kosova me kushtetutë qenka shtet laik, nuk mund të rrëshqas në dhunë dhe në vendosjen e një islami të dhunshëm. Dhe, kësaj dege të islamit që quhet salafizëm ua kanë frikën edhe shumë hoxhallarë të Kosovës. Këta hoxhallarë, sikur Kraja, janë kërcënuar dhe rrahur disa herë nga ekstremistët islamit të Kosovës që bukës i thonë bukë e ujit ujë sikur Kraja. Kush mund të më bind se gazin lotsjellës të Albin Kurtit nuk do ta përdorin nesër salafistët në Parlamentin e Kosovës për ta shpallur Republikën Islamike të Kosovës? Kush mund të më bind se në vend të gazit nuk do të përdorin plumba!?

Lufta e shenjtë e judaizmit, kritianizmit dhe islamit

Kur njerëzimi u lodh me shumë zota që shpesh, në sytë e tyre, ishin të pamëshirshëm, vendosi t’i zëvendësoi me një Zot dhe kjo epokë për dallim nga e para (politeizmi) u quajt monoteizëm. Monoteizmi fillon me evoluimin e Dinastisë së 18-të faraonike politeiste që gjatë shekullit të 15-të dhe 14-të, para Erës sonë, kalon në monoteizëm duke u zhvilluar nën mbretërinë Akhenaton, Nefertiti, Aton e sidomos me lindjen e profetit Moisi (Musa). Sipas legjendës, Moisiu ishte egjiptian. Nëse është kështu, atëherë shumë ligjërues (rabinë) pajtohen se Moisiu iu transmetoi hebrenjve religjionin e Akhenaton dhe Aton. Megjithatë, lidhja në mes të Akhenaton dhe Moisiut mbetet vetëm hipotezë. (Ligjëratat e rabinëve i dëgjoj shpesh në gjuhën frënge në internet, siç e dëgjoj në shqip hoxhë Elvis Naçin apo e lexoj At Gjergj Fishtën).

Sipas Tevratit, Biblës dhe Kuranit, xhihadi duhet të ushtrohet me shpatë për të përhapur fenë dhe kundërshtarët duhet të vriten! Në të tria këto libra thuhet se janë fjalët e Zotit.

Tevrati dhe Moisiu

Sipas fesë çifute, Tevrati përmban fjalët e drejtpërdrejta të Perëndisë, e cila ia diktoi Moisiut në malin Sinai për t’i edukuar hebrenjtë. Kështu, jeta fetare e çdo besimtari hebre varet nga këto vargje të cilat i citon çdo të shabbat në sinagogë.
Tevrati përmban kërkesat ushtarake që Zoti i kishte dhënë Moisiut në trajtimin e popullsisë civile të vendeve të pushtuara që besojnë në perëndi të tjera “Rrethoni qytetet. Kur Zoti, Perëndia juaj, do t’ua dorëzojë dhe t’i shtini në dorë, duhet t’i vrisni të gjithë njerëzit. Mund t’i ruani si plaçkë lufte gratë e tyre, fëmijët, bagëtinë dhe çdo gjë që do të gjeni në atë qytet. Ju do t’i gëzoni të mirat dhe mallrat e lirisë, ashtu si Zoti, Perëndia yt, t’i ka mundësuar. Kështu duhet të veproni edhe ndaj qyteteve shumë të largëta, që i përkasin atij vendi. Dhe, në qytetet që Zoti, Perëndia yt, t’i jep si trashëgimi, nuk duhet të leni askënd të gjallë. Pra, bëni shfarosjen e hitejve, të amorejve, perezejve, hivejve dhe jebusejve, siç të urdhëroi Zoti, Perëndia yt, në mënyrë që ata të mos ju mësojnë të bëni gjëra të neveritshme që ata kryejnë për të kënaqur zotat e tyre. ”
Për një hebre që e braktis religjionin hebraik, Tevrati imponon lapidimin e tij si dënim dhe merret si luftë e shenjtë. Ligji i Përtërirë, kapitulli 17 vargjet 2-7).
Këto vargje të Tevratit ende janë fuqi dhe janë burim i shtypjes së egër nga shteti Izraelit që sot u bëhet palestinezëve.

Krishti dhe Bibla

Krishti (Jezusi) sipas Biblës thoshte: « M’i sillni armiqtë e mi, të cilët nuk donin që unë të mbretëroja mbi ta, dhe vrani para syve të mi (para meje)» Luka 19/27.
« Mos mendoni se unë erdha të sjell paqen mbi tokë, pra nuk erdha ta sjell paqen, por shpatën» Matheu, 10/34.

Por, shembulli më eklatant i një lufte të Shenjtë janë kryqëzatat, të cilat u zhvilluan në emër të kristianizmit dhe Zotit. Sikur te judaizmi, luftëtarët kishin të drejtë t’i ruanin për vete të gjitha plaçkat e luftës e sidomos gratë. Ata që vriteshin në luftë trajtoheshin si luftëtarë që kanë luftuar për Zotin, pikërisht sikur sot që sipas ISIS-it trajtohen luftëtarët në Siri e gjetiu.

Mohamedi dhe Kurani

Kurani i ka 41 dukuri për fjalën xhihad, gjashtë prej të cilave me ndjenjë të luftës së armatosur fetare.

«Ajeti i parë, në të cilin është përmendur xhihadi, është fjala e Zotit të Madhëruar: “Po ti mos iu bind jobesimtarëve e bëj xhihad ndaj tyre me të (me Kuranin) një xhihad të madh” [Furkan: 52]. Ky ajet (citat) kuranor ka zbritur në Mekë para se myslimanëve t’u jepej leje për të luftuar. Ai bën fjalë për xhihadin (përpjekjen) përmes Kuranit, duke e përshkruar xhihadin me Kuran si “xhihad i madh”…
Zoti i Madhëruar i drejtohet Profetit Mohamed me fjalët: “O ti Profet bëj xhihad me jobesimtarët dhe hipokritët” [Tahrim: 9], gjë që konfirmon atë që thuhet më lartë.
Megjithatë, mund të thuhet se te xhihadi islam ndryshon diçka themelore. Gjithçka që fitohet në luftëra i takon Zotit dhe Zoti si shpërblim, këtyre luftëtarëve ua dhuron Parajsën.
Gëzohuni, pra në zotimin që ke bërë, dhe se është sukses i madh” (Sura: Et-Teube: Pendimi: 111).

Shkurt e shqip. Duhet të kuptohet se nuk ka aparat fetar që pranon të zbresë në vetëm sferën e besimeve individuale, pa një luftë me vdekje për të mbrojtur rolin e saj historik në kohë. Në Evropë, krishterimi ka luftuar pesë shekuj kundër shekullarizimit të shoqërisë, kundër laicizmit, kundër të drejtave të njeriut, kundër institucioneve republikane. Vetëm humbja e fuqive fashiste (paraprakisht aleate të Kishës), në vitin 1945 bëri të mundur ndryshimin nga ana e Vatikanit 2, i cili në vetvete shpesh është vënë në pikëpyetje. Në mënyrë të ngjashme, qytetërimi hebre ka qenë historikisht më progresiv se krishterimi dhe islami për pesë shekuj, por kjo në asnjë mënyrë nuk pengon rritjen e rrymave hebreje fundamentaliste në Izrael, kundërshtare e ashpër kundruall politikave republikane dhe logjikës emancipuese politike.
Ndërsa, fytyra e xhihadit të islamistëve në shekullin 21-të në përgjithësi, në rastin tonë në Kosovë, po na paraqitet shumë më e egër, më kërcënuese dhe të shpresojmë që nuk do të jetë edhe më shkatërruese. Për momenti, vetëm frika po i frenon të mos shkojnë më tutje, se pas shpalljes së Nënë Terezës “kurvë” (Dr. Shefqet Krasniqi) dhe Skënderbeut kriminel dhe sulmit ndaj disa hoxhallarëve të moderuar, nëse nuk ia presim penjtë me kohë, shumë shpejtë do të bien edhe viktimat e para. Atëherë gjithçka do të jetë vonë!

Denoncimi i Krajes për miqtë e Faceook-ut

Denoncimi i Mehmet Krajes është një shkrim pararojë që do të duhej me qetësi dhe durim të analizohet. Nuk ka rëndësi se në emër të kujt ka folur derisa e ka vënë firmën e vet. Edhe turkofilët e Kosovës duhet të gjykojnë me kokë të ftohur. Aq sa kanë këta të drejtë të jenë turkofil, Kraja ka të drejtë jetë kundër. Kraja ka hapur një debat të hapur për të cilin, sot, në trojet shqiptare bisedohet në çdo tavolinë. “Plumbat” e parë, siç thash më lartë, i ka shkrepur Dr. Shefqet Krasniqi, i mexhaunëve të Sibovcit ku s’ka xhami fare (sa më kujtohet).
Jam i bindur se Mehmet Kraja që është deklaruar me këtë shkrim dhe shumë të tjerë që nuk janë deklaruar ia kanë frikën shkatërrimit të mundshëm të vlerave të krijuara deri tash me mund pas një lufte që mezi dolëm të gjallë. Frika nga ISLAMI radikal apo ajo dega e islamit radikal, i shekullit 21, i cili para disa dite vrau 200 veta në Bagdad në ditën e Kadrit, me qëllim të vrasjes së shiitëve dhe që përhapjen e fesë e bënë me shpatë, por edhe me bomba vetëvrasëse, është e arsyeshme. Kjo që po ndodh sot në disa vende arabe, ka mundësi që të përhapet edhe nga shqiptarët e tipit të Ridvanit që me gisht, e përsëris, po na thotë, «do t’ju hi në në ëndrra për t’ju çmendur nga shpata», ta zëmë e Lavdrim Muhaxherit apo të ndonjë Lavdrimi të ri, i cili me ndonjë bombë vetëvrasëse do t’i godiste pamëshirshëm “kufarët shqiptarë”.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...