Published On: 29 Qershor, 2016

Mehmet Akif Ersoj – Shqiptari që ia dhuroi himnin e flamurit Turqisë

 

Në Perandorinë Osmane kanë dalë shumë shqiptarë të dalluar të cilët kanë dhënë kontributin e tyre si brenda perandorisë ashtu edhe në sferën patriotike duke kontribuar për bashkëkombësit e tyre. Këtu mund të përmenden shumë emra të cilët kanë dhënë kontributet e tyre në fusha të ndryshme duke filluar që nga ushtria, politika, arsimi, shkenca, filozofia, poezia etj. Mjafton të përmendim Qyprylinjtë e famshëm, Koçi Beun, Hasan Tahsinin, Sami Frashërin e shumë të tjerë. Po t’i hedhim një sy dhe të shohim të gjithë shqiptarët në Perandorinë Osmane dhe ndikimin që kanë pasur ata, padyshim që njëri prej tyre me tepër famë është Mehmet Akif Ersoji. Ai njihej si i aftë në një larmi fushash, si besimtar, dijetar, akademik, poet, shkrimtar, politikan, pedagog, deputet etj. Vështirë se mund të gjendet një njeri me ndikim kaq të madh në mendjen e turqve në shekullin XX, aq sa janë ndikuar nga Mehmet Akif Ersoji.

Vepra e tij Safahat (Fletët) është cilësuar nga profesori i letërsisë turke Mehmet Kaplan si njëra prej 4 shtyllave të letërsisë turke-slame.[1] Të gjitha shtresat e shoqërisë, që nga akademikët, shkrimtarët, njerëzit e fesë, nacionalistët, e deri tek njerëzit e rëndomtë e njohin poetin e madh. Qofshin këta njerëz fetarë apo jofetare, politikanë apo ushtarakë, të gjithë kanë një respekt të veçantë për Mehmet Akifin. Kjo tregon edhe një herë se sa ndikim ka pasur dhe vazhdon të ketë ende ai në mendjen dhe në zemrat e njerëzve. Padyshim që ajo që ka ndikuar më tepër dhe ka fituar respektin e të gjithëve është Himni i Flamurit turk i shkruar nga poeti.

Një biografi e shkurtër…

Mehmet Akif Ersoj lindi në Stamboll më 20 Dhjetor 1873 në një familje intelektuale fetare. I ati Mehmet Tahir Efendiu (1826-1888) ishte me origjinë nga Shushica e Pejës në Kosovë. Që i vogël kishte ardhur për studime në Stamboll dhe ishte ngritur deri në gradën e “profesorit” në Medresenë Fatih. Ai kishte qenë një person i ditur dhe me shumë kulturë. Në librin Safahat ai e kujton babanë e tij me këto fjalë:

“Babai im i ndjerë ishte njëri nga mësuesit e Medresesë Fatih. Hoxhë Tahir Efendiu nga Peja, është babai dhe mësuesi im. Çfarë di, nga ai e kam mësuar.”[2]

Shkollën fillore e ka kryer në shkollën “Emir Buhari”, ndërsa më pas vazhdoi “Ibtidaijen,” “Ruzhdijen” dhe “Idadijen”. Me vdekjen e të atit dhe vështirësitë ekonomike që kishte familja, ai u detyrua të zgjedhë një profesion që të hynte sa më shpejt në punë. Në vitin 1893 u diplomua në Fakultetin e Veterinarisë, ku ishte shpallur studenti më i mirë.

Krahas mësimeve dhe studimeve, Mehmet Akifi kishte marrë vazhdimisht mësim nga babai i tij i cili krahas dijes që kishte, ishte dhe njeri i pajisur me ndjenja fetare. Duke qenë se kishte aftësi ndaj gjuhëve dhe mësonte vazhdimisht, ai arriti të përvetësonte në mënyrë të shkëlqyer dhe në atë gradë sa të ndiqte pa problem letërsinë e tyre dhe të përkthente nga ato gjuhë, si persishten, arabishten dhe frëngjishten. Hafizllëkun e Kur’anit që e kishte filluar që i vogël dhe më pas e kishte lënë, e mbaron në moshën 20 vjeçare. Nga fundi i jetës së tij, kur do të jetonte në Egjipt, ai do të merrej dhe me përkthimin e Kur’anit Famëlartë në gjuhën turke.

Në vitin 1894 filloi punën si inspektor i veterinarisë, ku iu dha rasti të shëtisë dhe të vizitojë shumë qytete e zona të ndryshme të shtetit, si Rumelinë, Anadollin dhe deri në Arabi, Siri, Libi, Egjipt, Gjermani etj. Gjatë kësaj kohe ai kishte shkuar edhe në Pejë, duke vizituar vendlindjen e babait të tij.

Në vitin 1918 u emërua sekretar i përgjithshëm i Këshillit të Lartë Islam (Daru’l Hikmeti’l Islamijje).

Në qershor të vitit 1920 u zgjodh deputet i Bordurit dhe u pranua nga Kuvendi Popullor (Mexhlisi).

Në vitin 1921, me kërkesën e ushtarakëve, Ministria e Kulturës u dha gazetave të datës 7 nëntor një njoftim, ku bëhej e ditur se: “Shpallet konkurs për Marshin e Pavarësisë dhe se për fituesin e tekstit dhe melodisë do të jepej një shpërblim prej 500 lirash.”

Në qendrën e konkursit u paraqitën mbi shtatëqind tekste, por megjithëkëtë, komisioni vlerësues nuk e pranoi asnjë poezi, sepse asnjëra prej tyre nuk i plotësonte kriteret e kërkuara, që të zgjonte ndikimet e dëshiruara.

Të gjithë kërkonin që poezia të shkruhej prej tij, por ai nuk pranonte duke thënë se “nuk shkruante poezi për para”, megjithëse kishte shumë nevojë për ato para dhe nuk kishte as edhe një pallto për ditët e ftohta të dimrit, saqë kur donte të shkonte diku ia merrte pallton hua një shokut të tij. Kur i premtuan se “nuk do t’i jepnin shpërblimin edhe nëse do të fitonte”, vetëm atëherë, Mehmet Akifi e shkroi tekstin…

Himni i Flamurit turk (Istiklal Marshi), shkruar nga Mehmet Akifi, u lexua në Kuvendin Popullor më 1 Mars 1921, kurse më 21 Mars 1921 u pranua zyrtarisht.

Kur zyra e llogarisë së Kuvendit të Madh e ftoi të merrte shpërblimin, Mehmet Akifi i mori pesëqind lirat, por menjëherë ia shpërndau fukarave e jetimëve përmes Institutit Bamirës “Daru’l Mesai”, të lidhur me shoqatën Gjysmëhëna e Kuqe, duke thënë: “Uroj që këtij populli të mos i shkruhet ndonjë himn flamuri tjetër!”

Gjatë jetës së tij Akifi kishte pasur shumë vështirësi ekonomike dhe shumë fatkeqësi. Vdekja e babait kur ai ishte në moshë të re, shtëpia që i ishte djegur dy herë, dhe më pas padrejtësitë në punë e kishin bërë të vështirë jetën e tij. Ai nuk duronte dot që dikush të hidhte baltë dhe të fyente personalitetin e tij, kështu që gjithmonë kishte pasur vështirësi dhe nuk ishte pranuar nga shumë qarqe, si nga organizatat ashtu edhe nga institucionet shtetërore.

Në vitin 1923 me ftesë të mikut të tij Abas Halim Pashait ai shkon në Kajro të Egjiptit. Pjesën tjetër të jetës së tij do ta kalonte atje duke dhënë mësim në Universitetin e Egjiptit, në Katedrën e Gjuhës dhe Letërsisë Turke. Në vitin 1935 do të sëmurej rëndë dhe në mbrëmjen e ditës së diel, më 27 Dhjetor 1936, në ora 19:45, ndërroi jetë në Stamboll, në moshën 63 vjeçare. Ditën e hënë, me 28 Dhjetor 1936, pas namazit të drekës, në Xhaminë Bajazit u fal namazi i xhenazes, në praninë e mijëra admiruesve, kryesisht studentë universitarë, të cilët, në shenjë nderimi, e bartën me duart e tyre deri në varrezat e dëshmorëve në Edirnekapı.[3]

Veprat

 

Veprat e Mehmet Akif Ersojit mund të klasifikohen në dy grupe:

1. Veprat e shkruara në vargje ose veprat poetike.

2. Veprat e shkruara në prozë.

Veprat e shkruara në vargje janë të përmbledhura me një emërtim të përgjithshëm: Safahat. Kjo është një përmbledhje librash poetikë në shtatë libra me emërtime të veçanta:

1. Safahat: Përmbledhje me 44 poezi; me 3084 vargje. Stamboll, 1911, 1918, 1928.

2. Në Katedrën e Sulejmanijes: 1 poezi, me 1002 vargje, Stamboll, 1912, 1914, 1918, 1928.

3. Zëri i së Vërtetës: 10 poezi, 482 vargje, Stamboll, 1913, 1918, 1928.

4. Në Katedrën e Fatihut: 1 poezi, 1692 vargje, Stamboll, 1914, 1924.

5. Kujtimet: 10 poezi, 1314 vargje, Stamboll, 1917, 1918, 1928.

6. Asimi: 1 poezi, 2292 vargje, Stamboll, 1924, 1928.

7. Hijet: 41 poezi, 1374 vargje, Kairo, 1933.

Në këto vepra, thënë me pak fjalë, trajtohen çështje njerëzore, shoqërore dhe shprehet mahnitja, admirimi, ndaj forcës qetësuese, ngushëlluese të besimit dhe ndaj të fshehtave të botës hyjnore…

Përveç shtatë veprave me poezi, të cilat kanë mbi 10.000 vargje, Mehmet Akifi ka botuar edhe vepra në prozë, të cilat mund të përmblidhen në këto kategori:

1. Tefsirët ose komentimet e Kur’anit.

2. Vazet apo predikimet.

3. Artikujt.

4. Përkthimet.

5. Veprat ose shkrimet e tjera.

6. Letrat.[4]

Mehmet Akifi dhe çështja shqiptare

Mehmet Akif Ersoji vetë kishte lindur në Stamboll, nënën e kishte turke dhe jetonte përsëri aty, por megjithatë, ai nuk e harroi origjinën dhe gjakun e babait të tij. Ai nuk turpërohej ose ta fshihte që ishte shqiptar, gjë të cilën e shprehte hapur edhe nëpër poezitë e tij.

Kur filloi lufta ballkanike, “fqinjët” tanë filluan të garonin se kush të shkëpuste më shumë toka nga vendi ynë. Nga ana tjetër mosreagimi i ushtrisë osmane dhe i disa komandantëve kokëbosh dhe të korruptuar bënë që të vriteshin shumë njerëz të pafajshëm, gra, burra, pleq dhe fëmijë. Mehmet Akifi duke parë gjendjen e rëndë të bashkëkombësve të tij dilte nëpër xhami dhe i thërriste njerëzit që të shkonin dhe të mbronin Shqipërinë dhe shqiptarët. Në një poezi ai flet në këtë mënyrë ndaj mospërfilljes së autoriteteve dhe opinionit publik:

Prej fajit të tre trutharëve, një popull prej tre milionësh,

Shiko si po grihen, ngrihu baba nga varri të shohësh!

Të gjallët nuk i vajtën në ndihmë, të paktën ti shkoi,

Po digjet Shqipëria… po kësaj radhe shumë rëndë.

Baba! Nëna jote e dashur, vatani yt.

A ia vlente të flijohej për tre të patrutë.

Ikën toka ku gjyshi i ka punuar dhe ka mbjellë shpirt,

Ashtu iku dhe nuk kthehet më ebedi, përjetë.[5]

Akifi në këto vargje dhe të tjera tregonte gjendjen e rëndë në të cilën ndodhej atdheu i të parëve të tij. Në të njëjtën kohë ai ironizon mospërfilljen nga njerëzit për t’i vajtur në ndihmë duke thirrur babanë e tij të ngrihet nga varri e t’i shkojë në ndihmë Shqipërisë, ku në të është dhe Kosova. Ironinë e tij e vazhdon duke shpjeguar që gjendja është shumë kritike dhe duhet të shkohet patjetër në ndihmë, sepse vendi është kthyer në ferr dhe po shkatërrohet çdo gjë e gjallë që ndodhet në të. Prandaj ai i bën thirrje, por duke parë që të gjallët nuk i shkojnë në ndihmë atëherë le të ngrihen të vdekurit ta bëjnë këtë punë, se të gjallët nuk janë për këtë punë.

Më pas i bën thirrje popullit turk, i cili si popull dashamirës dhe ndihmues i njerëzve në nevojë dhe të shtypurve që tani është koha për të vepruar. Ai mundohet që të prekë në sedër popullin turk që t’i shkojnë në ndihmë shqiptarëve në të njëjtën kohë duke i dhënë edhe moral. Në fillim i shpjegon që të parët e tyre nuk lejonin që një vëllait të tyre t’i prekej as hija, dhe jo të shkonte puna gjer aty sa shtetet e tjera ballkanike të luanin me nderin dhe jetën e shqiptarëve.

 Po hë, ku është ai populli që sfidonte kombet,

Nuk pashë asnjërin, asnjërin në mejdan… e çuditshme.[6]

Thirrja e Akifit vazhdon, duke nxjerrë në plan të parë edhe fenë. Ç’lidhje ka të jesh turk, shqiptar, kurd apo dikush tjetër? Përse duhet të përçahemi kështu? Të paktën për hir të fesë duhet të bashkohemi dhe të ndihmojmë njëri-tjetrin. Të paktën për hir të fesë duhet t’i ndihmojmë shqiptarët, mundohet Akifi duke thënë që t’i vejë në lëvizje njerëzit. Nga ana tjetër, ai i thotë që kur themi në emër të fesë nuk ka më nacionalizëm, kjo gjë a mos ndodhet gjë në Sheriat? Ku thuhet që të shikosh vetëm bashkëkombësit e tu dhe të tjerët t’i lëmë të vuajnë? Ja, këtu dëshmohet edhe devotshmëria jonë.

Më pas e përfundon me këto vargje:

“Qytetërimi” juve si dhëmb ju di,

Në fillim do t’ju ndajë, pastaj t’ju përpijë.

Ndërkohë që Shqipëria, shembull ju është bërë,

Ç’bëni ende me këtë politikë të lodhur, me këtë mision të dështuar.

Besoj se shumica prej jush rrugën e gabuar nuk e shikon,

Shporreni tashmë hajdutin që rrugën ju dëfton.[7]

Megjithatë, le ta dini thotë Akifi, që “Qytetërimi”, pra Europa edhe juve nuk ju ka me sy të mirë. Në fillim duan t’ju ndajnë të gjithëve duke ju thënë që ju jeni turq, mos ndërhyni. Faktikisht, Shqipëria për ju është shembull, që më pas e keni radhën edhe ju, prandaj e lini mënjanë këtë politikë të mbaruar por ndërhyni. Sepse fundja kjo ndërhyrje nuk është vetëm për të shpëtuar Shqipërinë dhe shqiptarët, por aktualisht veten tuaj. Lëreni mënjanë këtë politikë, mos e dëgjoni armikun, as fuqitë e mëdha të cilët ju këshillojnë të qëndroni larg këtij konflikti, por veproni para se të jetë vonë.

Më pas i pashpresë, duke vajtuar, por në të njëjtën kohë duke i lënë të kuptojnë që së shpejti do ta kenë ata radhën, në vargjet më poshtë thotë:

Këtë dëgjojeni nga unë, por unë që jam shqiptar,

S’ju them gjë tjetër… ja ky është vendi im i mjerë.[8]

Për t’i ardhur në ndihmë Shqipërisë dhe shqiptarëve Mehmet Akifi nuk u mjaftua vetëm me shkrimet dhe poezitë e tij. Po ashtu, për të sensibilizuar dhe mobilizuar njerëzit, bashkë me disa shokë formoi një shoqëri me emrin “Shoqëria për Mbrojtjen e Atdheut” (Müdafaa-i Millije Xhemijeti). Gjithashtu, ai jepte ligjërata në tre xhamitë e mëdha të Stambollit ku i thërriste njerëzit të ngrihen në mbrojtje të atdheut dhe në mbrojtje të shqiptarëve. Mirëpo, fatkeqësisht, nuk gjeti mbështetje.[9]

Akifi dhe përpjekjet për Islamin

Mehmet Akif Ersoj lindi dhe jetoi në një kohë mjaft të vështirë, si për muslimanët ashtu edhe për Perandorinë Osmane. “I Sëmuri i Bosforit” nuk po gjente dot derman. Të gjithë kishin filluar të mendonin për shkaqet e prapambetjes së muslimanëve. Të gjithë mundoheshin të jepnin receta për përparimin e vendit. Dikush thoshte që të lihej feja dhe të ndiqej Europa, dikush tjetër ishte tërhequr në strofullin e tij dhe nuk guxonte të dilte prej tij. Cilat ishin vallë shkaqet e prapambetjes? Si paraqitej gjendja në vend dhe si mendohej të kalohej kjo gjendje?

Mehmet Akif Ersoj si një nga dijetarët dhe intelektualët islamë nuk ishte tërhequr në strofullin e tij dhe as kërkonte të imitohej Perëndimi. Ai ishte më realist dhe i mirinformuar për shkaqet e prapambetjes. Duke qenë se kishte shëtitur të gjithë perandorinë për arsye të detyrave që kishte pasur, ai kishte parë më mirë dhe kishte arritur të diagnostikonte shkaqet e “sëmundjes” së muslimanëve dhe po ashtu ishte më objektiv në zgjidhjen që ai ofronte.

Në radhë të parë ai shikonte si shkak të prapambetjes dembelizmin, injorancën dhe keqkuptimin e “Kaderit” nga muslimanët. Në një poezi të tij ai shkruan:

Tevekyli (mbështetja te Allahu) ishte simbol i lartë i besimit,

Aq sa ia vlente të quhej “heroi i virtyteve”.

Sa keq që brenda shpirtit të saj i injektuan mjerimin,

U kthye në sëmundje, sa shkatërroi gjithë vendin!…

Lëre të punuarin, urdhëro nga vendi,

Mos u lodh, ashtu posi, kur është Zoti dhënësi i shpërblimeve!..

Thesari i mirësive të Tij është arka jote,

Lërja Atij sa shpenzime të kesh… të jep!

U mërzite, mjafton ai zëri yt nazëror;

“Më ndihmo” thuaj, ose të vijë vetë, ose të dërgojë Hidrin,

Zotin e bëri rob të vetes, ndërsa vetë u bë Zot,

Pa pasur turp gjen guximin të bëjë tevekyl! Posi?

A ka vend ky shirku yt i zi në besim?…

Të mbështetesh mos do të thotë të sundosh? Zotin?

Budallallëku yt e kaloi cakun, mjafton!

Ku ka arë të korrur pa mbjellë? Trego!

“Kaderi” që thua ti është shpifje ndaj ligjit Hyjnor;

Tevekyli, sidomos është humbje mbi humbje![10]

Në këto vargje Akifi kritikon ashpër keqkuptimin e fesë në atë kohë. Ndërkohë që Perëndimi punonte, studionte dhe luftonte gjë e cila është në ligjet e Allahut. Në një ajet ku thotë: “Dhe nuk ka për njeriun veç asaj që ai punon”[11]. Pra ligji që ka vënë Allahu vlen për të gjithë. Të përparosh nuk bëhet me politikë, por me punë. Prandaj në vjershën e tij me titull “Durmayalım” (Të mos rrimë, qëndrojmë) thotë kështu:

Nuk ka shpëtim sot pa punë të vazhdueshme, pa përparim,

Toka të punojë, qielli të punojë, ti po s’u mërzite ulu!

Nuk e di a ke justifikim për këto?

Ndal! Mos është gjë gjithësia, edhe Krijuesi nuk rri kot:

Shiko, po manifeston me njëmijë veprime.

O ti që fle, kur e gjithë bota dhe çka në të janë në këmbë!

Mos je gjë ngordhësirë? Të paktën të të vijë turp prej Allahut![12]

Të gjithë këto vargje tregojnë “brengën” e autorit për gjendjen e botës islame. Ai mundohet që njerëzit t’i vërë në lëvizje e të punojnë. Problemi i muslimanëve nuk është se ata nuk kanë çfarë të mësojnë, por ata nuk ulen të mësojnë dhe të punojnë. Në vjershën me titull “Zgjohu”, ai thërret:

O ti Lindja e madhe, o mjerimi i përhershëm,

Bëj një herë nijet të lëvizësh.

Kam frikë se nesër nga dora e Perëndimit,

Nuk do të mbesë vështirësi pa hequr.[13]

Nuk është zgjidhje për muslimanët të marrin shembullin e Perëndimit që të përparojnë. A është parë diku që të përparojë imituesi?! Kjo nuk do të thotë që ne të mos i marrim dijet shkencore të Perëndimit, por këto duhet t’i përdorim me pikëpamje islame dhe duke qëndruar muslimanë.

Drejtpërsëdrejti të frymëzohemi nga Kur’ani,

Të flasim me botkuptimin e kohës atë që thotë Islami.[14]

Këto janë disa nga këshillat që jep Akifi për përparimin e muslimanëve dhe Islamit. E para është kuptimi i drejtë i Islamit dhe urdhërave të tij. E dyta është puna, mësimi, marrja me dije dhe jo të qëndruarit dembelë. E treta, duhet të lexojmë dhe të kuptojmë drejt Islamin.

Në vend të mbylljes

Mehmet Akif Ersoji, i cili është një nga figurat e mëdha që ka nxjerrë bota islame, por me origjinë shqiptare, do të mbetet si njeriu i cili nuk i harroi rrënjët e tij. Ai e shprehte hapur që ishte shqiptar dhe u mundua t’i bindte njerëzit të ndihmonin Shqipërinë nga pushtimet dhe copëtimi, mirëpo nuk i’a vunë veshin.

Ai u mundua gjatë gjithë jetës dhe hoqi shumë vështirësi, si ekonomike ashtu dhe shpirtërore. Ai në të njëjtën kohë ishte poet, intelektual, besimtar dhe veprimtar i fesë dhe kauzave të drejta. Nuk e duronte dot padrejtësinë, gënjeshtrën, hipokrizinë dhe dembelizmin. Ai e demonstroi këtë gjë me vepra gjatë gjithë jetës së tij.

Duke qenë se ai kishte këtë temperament dhe këto mendime, nuk e pati mbështetjen e bashkëkohësve të tij. Asnjë grup politik nuk e qasi për shkak se ai nuk i duronte padrejtësitë. Kështu, nga varfëria dhe kushtet jo të favorshme për Islamin në Republikën e Turqisë ai u detyrua të emigronte në Egjipt.

Si çdo dijetar, mendimtar dhe atdhetar në botë i cili mundohet që sa është gjallë nuk kuptohet nga njerëzit, e përzënë nga vendi, e vrasin dhe më pas e qajnë, edhe me Mehmet Akifin ashtu do të ndodhte. Ata që më parë nuk ia kishin vënë veshin dhe e kishin përzënë do t’i bënin homazhe dhe nderime. Fatkeqësisht, kështu është fati i njerëzve të mëdhenj.

/Orientalizmi Shqiptar/


* Ky shkrim është botuar në revistën “URA”, nr. 5, botim special për Arnautët, Vjeshtë-Dimër, Tiranë 2010, organ i “Qendrës Shqiptare për Studime Orientale”, acfos_albania@yahoo.com

[1] İsmail Özcan, “[Ölümünün 69. yılında Mehmet Akif Ersoy] Tembelliğin, geriliğin ve cehaletin düşmanıydı…”, Gazeta Zaman, 28.12.2005.

[2] Mehmet Akif Ersoj, Safahat [Fletët], (Përgatiti: M. Ertuğrul Düzdağ), Çağrı Yayıncılık, Stamboll 2007, f. 189.

[3] Për më tepër shiko: M. Orhan Okay, M. Ertuğrul Düzdağ, “Mehmed Akif Ersoy”, Diyanet Islam Ansiklopedisi, vëll. XXVIII, Ankara 2003, f. 432-437; Mexhid Yvejsi, “Mehmed Akif Ersoj (1873-1936)”, http://www.mesazhi.com/artikuj/mehmed-akif-ersoj-18731936 (16.10.2010).

[4] Ersoj, “Hyrje”, Safahat, f. 37-39.

[5] Ersoj, Safahat, f. 189-190.

[6] Ersoj, Safahat, f. 191.

[7] V. c., f. 193.

[8] Po aty.

[9] Vepra e cituar, “Hyrje”, f. 23.

[10] Ersoj, Safahat, f. 242-244.

[11] Kuran, Nexhm (53:39).

[12] Ersoj, Safahat, f. 24.

[13] Ersoj, Safahat, f. 283.

[14] Ersoj, Safahat, f. 402.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...