Published On: 26 Mars, 2016

Më shumë se gjysma e programeve të studimit rrezikojnë të mbyllen

Agjencia e Akreditimit e Kosovës për shkak të mungesës se doktorëve të shkencave, mund t’i mbyll dy të tretat e programeve të studimit në institucionet e arsimit të lartë në Kosovë.

Këtë e ka bërë të ditur kryetari i Bordit të AKA-së, Blerim Rexha. Sipas tij, vitin e kaluar për herë të parë janë grumbulluar të dhëna të cilat tregojnë saktë se sa doktorë të shkencave janë në Kosovë, transmeton kosovapress.

Rexha ka thënë se sipas të dhënave të Agjencisë, Kosova ka doktorë të shkencave për ta mbuluar një të tretën e programeve të studimit që janë të akredituara në vendin tonë, pasi sipas Udhëzimeve Administrative në vend, për çdo program studimi duhet të jenë së paku tre profesorë të rregullt të cilët duhet të kenë thirrje të doktoratës.

“Tani për herë të parë ne kemi grumbulluar të dhënat mbi stafin akademik në Kosovë dhe rezultati që kemi gjetur është jashtëzakonisht shqetësues sepse ne kemi staf vetëm për një të tretën e programeve ekzistuese. Ndoshta me iu përkujtuar që në Kosovë për momentin ka diku rreth 460 programe studimi, ndërsa, kemi 608 doktor shkence me orar të plotë, me kushte tjera që plotësohen dhe që janë të angazhuar në procesin mësimor. Kjo i bie që neve përafërsisht na mungojnë dy të tretat e doktorëve të shkencave ose duhet të zvogëlojmë dy të tretat e programeve të studimit, dhe tani këtu është gara që janë duke bërë institucionet që të blejnë staf akademik, qoftë të importojnë edhe nga vendet fqinje ose të shkollojnë kuadrit e tyre me kusht që t’i mbajnë këto programe studimi”, ka thënë Rexha.

Po ashtu, Rexha ka thënë se asnjë program studimi dhe institucion i arsimit të lartë i cili nuk i plotëson këto kritere të parapara me UA-të dhe Ligjin për Akreditim nuk do të akreditohen.

“Unë mendoj që ne gjithë ato UA i kemi lexuar ashtu si është dhe aty shkruan në mënyrë strikte që kërkohen tre, nëse ky kriter nuk ndërrohet, ne do ta mbajmë këtë, nëse ndërrohet do të aplikojmë rregullat aktuale që do të jenë në fuqi”, është shprehur ai.

Kryetari i Bordit ka deklaruar se në këtë mes Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”, qëndron pak më mirë, derisa ka shtuar se universitetet publike tjera dhe institucionet private të arsimit të lartë në vend kanë mungesë të madhe të stafit akademik.
“UP qëndron më mirë se të tjerët, ndërsa krejt të tjerat qëndrojnë jashtëzakonisht keq, edhe institucionet publike të sapokrijuara, edhe ato kanë një mungesë të madhe të stafit akademik, duke pas parasysh se një doktor shkence nuk mund të krijohet ad-hoc, ai do një periudhë të gjatë kohore për formimin e tij, edhe institucionet private kanë një mungesë të madhe. Ne e kemi tani një listë për secilin institucion, për secilin program, dimë saktësisht sa doktor shkence mungojnë dhe i kemi ftuar në takim të gjithë bartësit e arsimit privat, në takime të veçanta, ku i kemi tregu të gjeturat që agjencia tani ka për ta dhe iu kemi bërë me dije se pa plotësimin e këtij kushti nuk do të vazhdoj procesi i akreditimit. Gjithsesi, kjo nuk e paragjykon rezultatin sepse ata mund ta fillojnë akreditimin dhe ekspertët që vijnë sipas ligjit që duhet të jenë ekspertë ndërkombëtarë, ata do të thonë fjalën e tyre të fundit dhe mund të ndodh edhe përkundër plotësimit me tre doktor shkence që të mos kualifikohen për program studimi”, ka deklaruar ai.

Ndërkohë, për shkak të këtyre problemeve, Blerim Rexha ka thënë se edhe procesi i akreditimit për këtë vit është ngadalësuar dhe po ecën me një dinamikë më të ngadalshme.

“Tani konkretisht po foli për nenin 11, pikën 32, e cila ka katër nënkritere dhe njërën prej tyre katër nënkritereve është kriteri që për një program studimit të ketë tre doktor shkence dhe meqenëse kemi parë që me ardhjen tonë të anëtarëve të rinj të bordit, e kemi parë që ky sistem nuk plotësohet, shumë pak, kemi ngadalësuar procesin e akreditimit, kemi kërkuar nga të gjithë bartësit e arsimit publik dhe privat që së pari të plotësojnë kushtet formale, teknike dhe pastaj të fillojnë me procedurat e akreditimit dhe si pasojë krejt procesi tani është duke u zhvilluar me një dinamikë më të ngadalshme, si pasojë për kompletimin e kushteve formale-juridike”, ka deklaruar ai.

Rexha është shprehur se deri më tani, Agjencia i ka pranuar disa programe të studimit dhe i ka shqyrtuar disa prej tyre që kanë arritur vitin e kaluar, mirëpo ka shtuar se për këtë vit janë në pritje mbi 237 programe studimi që u kalon këtë vit afati i akreditimit dhe janë në pritje të plotësimit të kushteve formale-juridike dhe caktimit të ekspertëve për vlerësim.

Po ashtu, Rexha ka deklaruar se këtë vit nuk ka aplikuar asnjë institucion me program të studimit në nivelin e doktoratës.

Ai është shprehur se për të gjitha programet dhe institucionet që aplikojnë, Agjencia do ta respektojë afatin e akreditimit i cili mund të zgjasë deri në 12 muaj, pa marrë parasysh nëse procesi i akreditimit përfundon deri më 1 tetor apo jo, duke mos u vënë nën presionin e kohës.

“Në momentin që aplikojnë ne jemi të obliguar brenda 12 muajve t’iu japim përgjigje dhe për 12 muaj do t’i kthejmë përgjigje. Assesi nuk do të vihemi në presion të asnjë pale, as UP-së, ne do të kryejmë punën tonë me profesionalizëm dhe rezultati do të jetë ai që rekomandojnë ekspertët e akreditimit”, ka thënë ai.

Procesit të akreditimit institucional dhe akademik në vendin tonë janë të obliguar t’i nënshtrohen të gjitha institucionet e arsimit të larë në mënyrë që të mund të pajisen me licencë për punë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...