Published On: 18 Mars, 2016

Me rastin e 68 vjetorit të lindjes së Vilson Blloshmit

 

Poeti martir, Vilson Blloshmi, ishte vetëm 29 vjeç, kur diktatura mizore e pushkatoi më 17 korrik 1977 për poezi «armiqësore» të pabotuara. Megjithëse Vilsoni nuk i pranoi akuzat e padrejta që i bëheshin (ndonëse u torturua egërsisht një vit rresht, duke i paralizuar krahun e majtë me përdredhje prangash), xhahilët nuk ngurruan ta ekzekutonin.
Për kryerjen e këtij krimi makabër, një ndihmesë të çmuar i dhanë Sigurimit edhe veglat e tij të verbëra «ekspertë letrarë» Myzafer Xhaxhiu, Koçi Petriti e Diana Çuli: të tre të shpërblyer bujarisht me çmime e ofiqe nga «demokracia» neokomuniste.
Poezia e shkëlqyer «Saharaja» u cilësua prej këtyre «ekspertëve» si krimi më i madh armiqësor i Vilson Blloshmit, i cili guxonte ta krahasonte “Shqipërinë socialiste”, “Fanarin ndriçues në brigjet e Adriatikut”, me shkretëtirën e Saharasë…

SAHARAJA

Saharaja, larg është Saharaja,
Saharaja shkëmb e rërë e gurë,
Që ka shok veç emrin e saja
Dhe ngaqë s’sheh ëndrra, s’sheh as drurë.
Saharaja s’di të ëndërrojë.
Ajo bluan gurë me mend’ e saj…
Saharaja s’ka këngë të këndojë,
Saharaja s’ka as lot të qajë.

Saharaja nuk ka miq e shokë,
Saharaja nuk ka bijë, as bir.
Saharaja është një copë tokë,
Thonë se dhe me natën s’shkon mirë.

Natës s’i pëlqen në Sahara,
S’i pëlqen të ketë veç gurë për shtrojë;
Fjalë, dashuri e njerëz s’ka,
Perç’ e saj e zezë s’ka ç’të mbulojë.

Asnjë nuk di si është kandisur
Me kët’ plagë mbi shpinë rruzullimi,
Por se thonë në botë është stisur
Kur i duhej njerëzisë mallkimi.

Kur ai për keq e mban në gojë,
Saharaja e mban vesh e qesh.
Saharaja fillon të gëzojë,
Kur ne mallkohemi mes nesh.

E kur bie ndrojtur rrez’ e diellit
Dhe mbi gurët e pamyshkët ndrit,
I ngjan vello savani i qiellit,
Shkretëtirës shket e shkrepëtit.

Prandaj kur urrejtja e fortë, e nxehur,
Mbi dikë mallkon e shfryn e shan,
Që nga skuta del kujtimi i dehur
Dhe thërret menjëherë Saharanë.

Kur mallkimi shfryn e kur kujtimi
Në pusin e harresës tret,
Kur hyn dielli e kur hesht thëllimi,
Shkretëtirë e shkretë mbetet shkretë…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...