Published On: 23 Janar, 2016

Me qëllime ogurzeza propagandohet politika antiamerikane në trojet shqiptare! Financuesit nga Lindja

 • Intervistë me Arbër Gashin, sekretarin e Përgjithshëm për Ballin Kombëtar Demokrat në Shqipërinë etnike
 • “Rezultati i protestave të deritashme dhe i atyre që do të pasojnë gjatë javëve të ardhshme mund të prodhojë një shoqëri të ndarë në tabore armiqësore, gjë që mund të çojë deri në një përshkallëzim të konfliktit”.
 • “Shqiptarët, rrebeshin e luftërave pushtuese përgjatë shekujve e mbijetuam falë ekzistencës së vëllazërisë së gjakut dhe përpjekjeve titanike të të gjithë atyre që e kanë poseduar ndjesinë e përkatësisë etnike shqiptare”.
Arbër Gashi me plis dhe flamurin kombëtar, të Ballit dhe atë Dardan

Arbër Gashi me plis dhe flamurin kombëtar, të Ballit dhe atë Dardan

Shqiptari.eu: Z.Arbër Gashi me 9 janar ishte një protestë e fuqishme, masive e opozitës, por pat edhe skena dhune të rrezikshme. Si e vlerësoni në këtë kontekst situatën dhe çfarë parashihni pas kësaj?

Arbër Gashi: Protestat e qytetarëve vijnë si pasojë e një kontesti të rëndësisë së veçantë politik, i cili implikon sovranitetin, integritetin dhe sistemin unitar të shtetit të Kosovës. Si të tilla, protestat simbolizojnë pakënaqësinë e akumuluar për shkak të zhvillimeve jo të favorshme për dhe rreth Kosovës. Marrëveshjet e Brukselit ishin shtysa që krijuan hapësirën për protesta masovike dhe kundërshtim qytetar. Opozita e shfrytëzoi këtë pakënaqësi legjitime të qytetarëve për interesat e veta politike dhe ajo po e vazhdon përpjekjen për materializimin e kësaj pakënaqësie. Rezultati i protestave të deritashme dhe i atyre që do të pasojnë gjatë javëve të ardhshme mund të prodhojë një shoqëri të ndarë në tabore armiqësore, gjë që mund të çojë deri në një përshkallëzim të konfliktit. Përderisa interesi i shtetit dhe qytetarëve është zhvillimi paqësor dhe demokratik i vendit, mirëqenia ekonomike, integrimet kombëtare dhe thellimi i bashkëpunimit me vendet mike të Kosovës, zhvillimet aktuale në rrafshin politik po e anashkalojnë zgjidhjen e mundshme të krizës që e ka kapluar vendin.

Shqiptari.eu: Cilët janë sipas jush skenarët aktual, ata në rrjedhje e sipër dhe skenarët e fshehtë?

Gashi: Skenarët janë të shumtë, ashtu si edhe mundësitë për të gjetur zgjidhje janë të shumta në numër dhe të zbatueshme në praktikë, natyrisht, nëse për këtë ekziston vullneti politik. Zgjidhja e mundshme, e cila mund të bëhet edhe pa trysninë ose implikimin e bashkësisë ndërkombëtare, do të ishte shumë e vlefshme për kulturën tonë politike. Mos të harrojmë se në bazamentin e pathyeshëm të këtyre mundësive për gjetjen e zgjidhjes së qëndrueshme për problemet aktuale, qëndron dialogu i pakushtëzuar mes pozitës, opozitës parlamentare dhe shoqërisë civile e opozitës jashtparlamentare. Nëse i referohemi njërës prej mundësive për të dalur nga kjo situatë e pakëndshme, atëherë, si mundësi reale për gjetjen e zgjidhjes mund të pranohen edhe zgjedhjet e reja parlamentare. Megjithatë, unë mendoj se procesit të mundshëm të zgjedhjeve të reja parlamentare duhet t’i paraprijë pastrimi i brendshëm i subjekteve politike nga politikbërësit e dyshuar për pjesëmarrje në krim të organizuar, korrupsion dhe pa asnjë hezitim të shmangen nga procesi i ri zgjedhor të gjithë të dyshuarit për krime lufte dhe ata të cilët mund të jenë objekt i ngritjes së aktakuzës nga Gjykata Speciale.

Shqiptari.eu: A ka rrezik që situatë të eskalojë nga shërbime armiqësore ndaj Kosovës?

Gashi: Përvoja na tregon se në Kosovë dhe rreth Kosovës kanë vepruar dhe vazhdojnë të veprojnë shërbimet armiqësore ndaj ekzistencës fizike të shqiptarëve si komb dhe si qenie njerëzore. Mendoj se është detyra jonë të vetëdijesohemi dhe të reflektojmë seriozisht për rreziqet që na rrethojnë dhe për nevojën e posedimit të mësimeve, institucioneve dhe mjeteve të domosdoshme, me anë të të cilave duhet të mbrojmë interesin tonë kombëtar. Nuk është rastësi dukuria e tentimit të prishjes së marrëdhënieve të shkëlqyera shqiptaro-amerikane. Nuk është rastësi as tentimi për të nxitur ndarjet fetare e regjionale. Pavarësisht se nga kush dhe me cilat qëllime ogurzeza propagandohet politika antiamerikane në trojet shqiptare, ajo politikë, zanafillën dhe financuesin e vet të palodhur e ka në mesin e qarqeve më të errëta antishqiptare. Miqësia shqiptaro-amerikane ishte në të kaluarën dhe vazhdon të jetë edhe në ditët tona pengesa kryesore për synimin final të armiqve tanë, zhdukjen e kombit shqiptar nga siujdhesa ilirike. Prandaj, si e tillë, miqësia shqiptaro-amerikane nuk është vetëm një miqësi e bazuar në interesa të dyanshme dhe e kushtëzuar me njohjen e ndërsjellë. Përkundrazi, për të gjithë pasuesit e denjë të Rilindjes Kombëtare Shqiptare, miqësia shqiptaro-amerikane është vlera më e madhe që e posedon kombi shqiptar në marrëdhëniet e sotme ndërkombëtare, dhe të gjithë shqiptarët që e kanë njohur dhe e kanë vlerësuar këtë miqësi, e kanë pasur gjithmonë të qartë se nuk bëhet fjalë për një miqësi të bazuar në servilitet, por për një miqësi që është e bazuar në synimet e përbashkëta, siç janë p.sh. vlerat e një shoqërie demokratike dhe angazhimi me përkushtim për të drejtën e sovranitetit të kombit. Prandaj, thellimi i bashkëpunimit dhe kultivimi i marrëdhënieve miqësore me Shtetet e Bashkuara të Amerikës është detyrë dhe obligim për çdo forcë serioze politike në trojet shqiptare. Dhe, jo vetëm për arsyet e sipërcekura, por edhe për shkak të interesave gjeopolitike e gjeostrategjike, për ne si pjesëtar të kombit shqiptar, është i papranueshëm dhe thellësisht antishqiptar, çdo veprim që i cenon marrëdhëniet tejet miqësore të kombit tonë, në tërësinë e tij të shtrirjes etnike, me Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Përveç dëmtimit të marrëdhënieve shqiptaro-amerikane, shërbimet armiqësore të cilat operojnë në trojet shqiptare synojnë edhe nxitjen e ndasive fetare mes shqiptarëve, duke i rekrutuar dhe shantazhuar prijësit fetar për interesat e tyre. Synimin e armiqve shekullor për të shkatërruar vëllazërinë e gjakut përmes vëllazërisë ideologjike e kemi paguar shumë shtrenjtë, ndërsa synimin e po këtyre armiqve për shkatërrimin e vëllazërisë së gjakut përmes vëllazërisë fiktive të besimit fetar, mund ta paguajmë me ekzistencën tonë! A jemi të gatshëm ne shqiptarët ta paguajmë këtë çmim? Unë mendoj se jo, sepse, nëse ne i referohemi mësimeve të historisë së shkruar nga shqiptarët e jo shkarravitjeve gënjeshtare të komunistëve, atëherë, detyra jonë është shumë më fisnike dhe ajo na obligon të gjithëve pa dallim, ta mësojmë historinë e vërtetë të kombit tonë. Shqiptarët, rrebeshin e luftërave pushtuese përgjatë shekujve e mbijetuam falë ekzistencës së vëllazërisë së gjakut dhe përpjekjeve titanike të të gjithë atyre që e kanë poseduar ndjesinë e përkatësisë etnike shqiptare. Prijësit fetar, shpeshherë e kanë luajtur edhe rolin e tyre pozitiv. Megjithatë, për hir të së vërtetës, ne shqiptarët duhet ta themi hapur se në të kaluarën kanë ekzistuar edhe periudha historike kur përfaqësuesit e besimit islam dhe ortodoks nuk kanë qenë tërësisht të përkushtuar për t’i shërbyer idesë së shtetformimit kombëtar të shqiptarëve. Për rrjedhojë, edhe zgjimi i vonuar i kombit shqiptar nuk ishte i rastësishëm. Historia na mëson se vonesa dhe përgjumja kombëtare nuk ishin rastësi. Nuk ishte e rastësishme as heqja dorë e shqiptarëve ortodoks nga tempujt fetar siç janë Patrikana e Pejës, Manastiri i Deçanit dhe Manastiri i Graçanicës, ashtu siç nuk ishte e rastësishme lufta dhe përpjekja titanike e Nolit për autoqefalinë e Kishës Ortodokse Shqiptare. Kudo që u është ofruar mundësia, shërbimet e huaja armiqësore kanë synuar futjen e përçarjes, grindjes dhe urrejtjes mes shqiptarëve.

Arbri2

Shqiptari.eu: Cila është perspektiva e Kosovës, aktualisht, dhe si e shihni ju zgjidhjen apo shtegdaljen nga kjo situatë e thellimit të krizës?

Gashi: Perspektiva aktuale e Kosovës, megjithëse e zymtë në dukje të parë, ajo jep shpresë se liria dhe demokracia dalëngadalë po e fitojnë betejën karshi errësirës mediale që e ka pllakosur vendin nga propaganda e komunistëve dhe nga klika e tyre drejtuese, mafioze e puçiste. Kriza aktuale në Kosovë është krizë e marksist-leninistëve që duan të mbajnë pushtetin me çdo kusht. Si e tillë, ajo është krizë e politikës antikombëtare dhe krizë e brendshme e subjekteve politike që janë produkt i dorës së tretë të AVNOJ-it. Kriza e këtyre subjekteve pushtetmbajtëse dhe degjenuerese për shoqërinë tonë, do të thellohet edhe më tej. Kjo rrjedhë e ngjarjeve do të pasohet edhe me krizën e bashkëmendimtarëve dhe bashkësundimtarëve komunist në Republikën e Shqipërisë dhe IRJM. Koha, kur shqiptarët e Kosovës do të gëzojnë lirinë e plotë të shprehjes së mendimit dhe veprimit politik po afron. Po vjen koha, kur shqiptarët e Kosovës do të kërkojnë llogari morale dhe ligjore nga shërbëtorët e vëllazërisë ideologjike komuniste, nga shqipfolësit që dekoruan masakrat antishqiptare të Aleksandër Rankoviqit, Milladin Popoviqit, Svetozar Vukmanoviq-Tempos, Millan Zeçarit, Pavle Joviçeviqit etj. dhe atë nuk mundet t’a ndalë asnjë forcë politike. Nuk është e largët koha kur subjektet politike do të japin llogari për heshtjen e tyre ndaj Masakrës së Tivarit, Masakrës së Bihorit dhe vrasjes mizore të 20% të popullsisë së gjithëmbarshme shqiptare në Kosovë, IRJM, Mal të Zi dhe Sanxhak, gjenocid i kryer në përfundim të Luftës së Dytë Botërore nga forcat e bashkuara komuniste, serbe e shqiptare. Po vjen koha kur subjektet politike, të cilat janë produkt i AVNOJ-it, UDB-ës dhe ASHAS do të japin llogari për të bërat e të pabërat gjatë luftës së fundit të Serbisë kundër shqiptarëve duarthatë të Kosovës. Unë besoj se kriza aktuale në Kosovë dhe trojet tjera shqiptare do të përfundojë me falimentimin moral e ligjor të komunistëve serbofil dhe humbjen e të gjitha privilegjeve shoqërore të klasës sunduese sllavokomuniste.

Shqiptari.eu: Sa po luftohet për kauza tani dhe sa për të shpëtuar ‘komandantët’ nga Gjykata speciale?

Gashi: Lufta për kauza të përbashkëta ka përfunduar kaherë! Dekonspirimi i grupeve të para të ushtarëve të lirisë dhe sabotimi i punës profesionale të ish-Ministrit të Mbrojtjes, Mr. Hajzer Hajzeri, shënon fundin e përpjekjes për unifikim dhe luftë për kauza të përbashkëta. Që nga ajo kohë, në trojet shqiptare po zhvillohet një luftë e pakompromis për privilegje ekonomike dhe pushtet shtetëror. Kriza e tashme është vazhdimësi e kësaj lufte për privilegje klanore dhe ideologjike. Kauzat shtytëse si Demarkacioni dhe Asociacioni antikushtetues po i shërbejnë secilit subjekt politik për rirreshtim dhe riorganizim drejt qëllimti final, marrjes së pushtetit. Problemi real, e që do të duhej të ishte zgjidhja e përbashkët e problemit me të cilin ballafaqohet sovraniteti dhe integriteti territorial i Kosovës, po anashkalohet qëllimisht.

Shqiptari.eu: A do të zgjidhet Thaçi president, cili është mendimi juaj?

Gashi: Zgjidhja e Hashim Thaçit në postin e presidentit të Republikës së Kosovës nuk është vetëm çështje e numrave dhe e marrëveshjes së koalicionit aktual. Ballafaqimi i mundshëm i Hashim Thaçit me aktakuzën nga Gjykata Speciale do t’a dëmtonte rëndë imazhin e shtetit të Kosovës dhe do të ndikonte në thellimin e divergjencave dhe përçarjeve të brenda subjekteve që tash për tash formojnë koalicionin qeverisës.

Shqiptari.eu: A ka përplasje në PDK, përkatësisht tabori i Thaçit a po humb terren ndaj atij të Veselit?

Gashi: Veprimtaria publike dhe fjalori komunikues i Kadri Veselit dallon shumë nga veprimtaria dhe fjalori shpeshherë i pamenduar mirë i Hashim Thaçit. Dallimet mes tyre janë evidente dhe ato do të thellohen edhe më shumë me ngritjen e aktakuzave të para nga ana e Gjykatës Speciale.

Shqiptari.eu: Kush janë mbështetësit kryesor, sipas jush të Thaçit dhe të Kadri Veselit brenda PDK-së?

Gashi: Për shkak të situatës së nderë dhe pasigurisë personale, pjesa dërrmuese e drejtuesve të PDK-së nuk janë pozicionuar ende se cilin krah do ta mbështesin në të ardhmen. Nëse Xhavit Haliti, Azem Syla, Kadri Veseli dhe Hashim Thaçi përballen me Gjykatën Speciale, atëherë, në teori, kthimi i Fatmir Limajt dhe Jakup Krasniqit në PDK do të ishte shpresa e vetme për shpëtimin e asaj ç’farë mund të shpëtohet. Natyrisht, kthimi i tyre do t’i hidhte jashtë PDK-së Adem Grabovcin dhe mbështetësit e Sami Lushtakut. Përtej spekulimeve se ç’farë mund të ndodhë në të ardhmen, PDK-në e pret një valë e ftohtë e ndjenjave të përballjes me historinë e errët të kuadrove drejtuese të saj.

arberii

Shqiptari.eu: Z.Gashi ju keni ardhur në Kosovë me qëllim që të ringjallni ballin kombëtar, ballin e Mid’hat Frashërit, po ashtu ju po bashkëveproni në Maqedoni dhe Shqipëri, cilat janë rezultatet dhe fryma e këtushme për rikthimin e kësaj shqiptarie?

Gashi: Balli Kombëtar Demokrat, si organizatë politike konservatore, si subjekt i trashëgimisë historike dhe si vlerë demokratike e kombit shqiptar në të cilën veprojnë pjesëtarët e familjeve shqiptare që nuk e kanë pranuar asnjëherë pushtimin e dhunshëm të trojeve shqiptare, por edhe si subjekt i atyre që e kanë kundërshtuar me forcën e armës çlirimtare ripushtimin arbitrar dhe aneksimin e padrejtë të trojeve shqiptare nga Serbia dhe Jugosllavia në vitin 1945, kërkon jetësimin e DEKALOGUT moral e politik të Mit’hat Frashërit dhe vendimeve demokratike të Kuvendit të Lidhjes së Dytë të Prizrenit (16 – 20 shtator 1943). Balli Kombëtar Demokrat, pas rënies së komunizmit dhe triumfit të demokracisë, vazhdon të mbajë gjallë kërkesën për njohjen kombëtare dhe ndërkombëtare të vullnetit politik për ribashkimin kombëtar të shqiptarëve dhe për inkuadrimin e shtetit unitar shqiptar në NATO dhe BE. Si subjekt i regjistruar në KQZ, Balli Kombëtar Demokrat vepron në Republikën e Shqipërisë dhe që nga dhjetori i vitit të kaluar edhe në Republikën e Kosovës. Në IRJM, Balli Kombëtar Demokrat vepron si organizatë kombëtare e cila me forcën e argumentit shkencor dhe kundërshtimit aktiv qytetar, kundërshton pretendimet shoviniste të qeveritarëve sllavishtfolës ndaj kombit shqiptar. Balli Kombëtar Demokrat është i mendimit se IRJM nuk mund të ekzistojë si laborator eksperimental për shkeljen e të drejtave kombëtare të shqiptarëve dhe qytetarëve tjerë. Ne besojmë se pa njohjen e të drejtave të barabarta për të gjithë qytetarët e IRJM-së dhe pa përmbushjen e kritereve për inkuadrim në NATO dhe BE, ekzistenca e këtij shteti të kontestuar dhe në prag të falimentimit financiar vihet në pikëpyetje. Në Republikën e Kosovës, Balli Kombëtar Demokrat është duke punuar në shtrirjen organizative nëpër komuna. Në Kuvendin e Organizatës së Ballit Kombëtar Demokrat, i cili është planifikuar të mbahet me datën 10 qershor 2016, në rend të ditës do të jenë strukturimi profesional i subjektit politik në të gjitha nivelet dhe programi ekonomik i Ballit Kombëtar Demokrat për Republikën e Kosovës.

Loading...
 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. mali thotë:

  Cdo qenje njerzore qe i thot vetit Shqiptar,e nuk ia do te keqen Kosoves dhe krejte viseve Shqiptare, duhet ta lexon kete intereviste me kujdes e seriozitet.Mbeturinat e se majtes komunsite,sbashku me aleatet e tyre shpirtenor ruso serbo grek, bejne qmos ta destabilizojen Kosoven, ti largojen nderkomebtaret ne krye me Ameriken.Prezenca Euro Perendimore dhe Amerikes ne Shqipri Kosove Iliride, asht anmikja kryesore e bllokut ortodokes greko sllav, dhe shuarja e veglave tyre te majtes Shqiptare komunistave, me ane te cileve ata ndikojen ne percarjen e Shqiptareve,Imponimin e politikave anti kombetare krijimin e rrmeujave dhe destabilizimin e Kosoves, Shqiperis dhe krejte viseve Shqiptare.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)
 2. margarit thotë:

  Ajo qe po kerkon prishien e marredhenieve shqiperi -amerik asht vet ShBA. Asht vet ShBA qe po i shkaterron keto marrdhenie. Jan vet amerikanet qe urdheruan firmosien e atyre dokumentave antishqiptare me Malin e Zi dhe me Serbin.Jan vet Amerikanet qe po mbajn qendrim pro sllav dhe antishqipetar. E keqa nuk vjen nga shqipetaret qe e kan dashur shume kete miqesi, perse nuk e thoni kete zotri.Amerika duke shfrytezu gjendjen e keqe ekonomike, ushtarake dhe strategjike te popullit shqipetar, thot ”rrini urte dhe beni cfar u them une se ndryshe u lash dhe ika”, duke e trajtuatuar popullin shqipetar si nje popull te kategoris se katert.Kjo asht ”mikesha” Amerik.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(6)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...