Published On: 10 Qershor, 2016

Me EULEX-in, ‘peshqit e mëdhenj’ ndjehen komod

Kur pritej që të përfundonte mandati i misionit EULEX në Kosovë, Qeveria e Kosovës, sot në mbledhjen e dytë për këtë javë, ka vendosur që EUELEX-it t’i kërkojë zgjatje të mandatit edhe për dy vjet.

Mirëpo, njohësit e sistemit të drejtësisë dhe deputetët e Kuvendit të Kosovës nuk e shohin të nevojshëm vazhdimin e misionit EULEX-it, ngase, siç thonë ata, ky mision ka dështuar që në Kosovë të sjellë stabilitet në sundimin e ligjit dhe në luftimin e korrupsionit e krimit të organizuar.

 Ata, thanë për KosovaPress, se paaftësia e tyre është treguar sidomos në rastet ku nuk është arritur asnjë rezultat i lartë në ndjekjen e krimit të organizuar apo në prekjen e profileve të larta zyrtare.

Njohësi i çështjes së sigurisë në Kosovë, Burim Ramadani për KosovaPress tha se EULEX për tetë vjet qëndrimi në Kosovë ka pasur rezultate të dobëta. Fatkeqësia e kësaj është se institucionet vendore, përfshirë qeverisjen vendore, e kanë bërë të domosdoshme që EULEX-it t’i vazhdohet mandati edhe për dy vitet e ardhshme.

Ramadani: Institucionet e sigurisë e kanë bërë të domosdoshme praninë e EULEX në Kosovë

“Pse? E para institucionet e Kosovës, të sigurisë dhe drejtësisë, nuk kanë arritur asnjëherë të merren me rastet e rënda ose ato që po quhen “peshqit e mëdhenj”. Madje, as nuk duket që ka fort shpresë që institucionet vendore do të merren me ato raste. E dyta, institucionet e Kosovës nuk kanë arritur që të shtrijnë sovranitetin e autoritetin në veri të Kosovës, në ato katër komunat veriore të Kosovës, dhe kështu EULEX kthehet në një mjet të domosdoshëm, se nëse ka ndonjë situatë të cilën duhet intervenimi policor ose gjyqësor atëherë bëhet përmes EULEX-it. Dhe e treta, është Gjykata Speciale e cila ndërlidhet në një masë në njëfarë lloj mekanizmi evropian që duhet të qëndroj në Kosovë dhe ky mekanizëm është EULEX”, tha Ramadani.

Avokati i njohur Tomë Gashi, mendon se misioni i EULEX-it do të duhet të përfundonte mandatin e tij, pasi që për tetë vite sa funksionon në Kosovë EULEX, dhe para saj edhe UNMIK-u, nuk është arritur asnjë rezultat. Gashi tha për KosovaPress se institucionet e Kosovës duhet të jenë më syhapur dhe të merren seriozisht me çështjet e brendshme.

Rastet të cilat i ka hapur EULEX kohën e fundit si dhe formimi i Gjykatës Speciale, sipas Gashit janë edhe arsyeje pse EULEX do të qëndroj ende në Kosovë.

Gashi: EULEX do të duhet të përfundonte misionin e vetë

“Misioni i EULEX-it do të duhet të përfundonte misionin e vetë, ashtu siç është deri më tani. Besoj që nuk do të jep ndonjë rezultat të posaçëm përveç rezultateve që kanë dhënë për tetë vite, e që ka qenë një dështim krejtësisht. Por gjykata Speciale detyrimisht e kërkon misionin e sundimit të ligjit të huaj që të jetë edhe për një periudhë kohore në Kosovë…EULEX dëshiron të vazhdoj mandatin e tij dhe duke tentuar t ë dëshmoj se pa EULEX këtu të gjithë ata të ashtuquajturit “peshqit e mëdhenj” po mendohet të aludohet në zyrtarë të lartë qeveritar dhe shtetëror që janë të paprekshëm në sistemin juridik të Kosovës. Meqenëse është e vërtetë që sistemi juridik i Kosovës është krejtësisht i varur nga politika, dhe deri sa nuk kemi ndryshime politike, nuk mund të kemi as ndryshime juridike apo ndryshime kualitative në sistemin juridik të Kosovës.”, tha Gashi.

Misionin e EULEX-it nuk po e sheh të nevojshëm as deputeti i Kuvendit të Kosovës nga radhët e Lëvizjes Vetëvendosje, Faton Topalli.

Topalli për KosovaPress tha se për tetë vite sa EULEX po qëndron në Kosovë, gjendja nuk ka ndryshuar dhe se rezultate janë të vogla, pasi që, siç e theksoi ai, raportet e progresit në Kosovë flasin edhe më tej për krimin e organizuar.

Topalli: Nuk ka asnjë ndryshim me EULEX-in, “peshqit e mëdhenj” janë komod

“Kemi rezultate shumë të vogla pikërisht për shkak që ky mision nuk e ka kryer detyrën e vetë dhe pastaj është mirë të përfundoj sa më shpejtë që është e mundshme. Kosova nuk ka nevojë që të tjerët të bëjnë hetimet këtu, që të tjerët të marrin në dorë gjyqësinë, ndjekjen në Kosovë…Kjo që ka ndodh me EULEX për tetë vitet e fundit tregon që nuk ka pas ndonjë ndryshim përmbajtjesor sa i përket luftës së krimit, sa i përket korrupsionit, sa i përket vendosjes së rendit dhe ligjit në Kosovë. Nuk kemi asnjë ndryshim të gjendjes në Kosovë, “peshqit e mëdhenj” në Kosovë janë në pushtet, janë komod për arsyeje se si duket ka marrëveshje për të mos u ngucur, dhe fakti se për tetë vjet”, tha Topalli.

Deri sa të tjerët e shohin të panevojshme misionin e EULEX-it në Kosovë, Instituti i Kosovës për Drejtësi thotë se Kosova ka ende nevojë për ta, edhe përkundër faktit që ky mision nuk i ka përmbushur pritjet e kosovarëve lidhur me luftimin e krimit të organizuar e korrupsionit.

Hulumtues i lartë në Institutin e Kosovës për Drejtësi (IKD), Ehat Miftaraj, për KosovaPress tha se mungesa e vullneti të prokurorëve dhe gjyqësorit kosovar për të luftuar dhe ndjekur penalisht profilet e larta, ka bërë që misioni EULEX të shihet si rruga e vetme për të ndjekur dhe gjykuar kryesit e veprave penale të profileve të larta.

Miftaraj ka theksuar që praktikat e deri tanishme kanë të treguar se gjyqësori vendor nuk po e gjen guximin dhe nuk e ka vullnetin për të ndjekur dhe gjykuar kryesit e veprave penale të profileve të larta.

Miftaraj: Kosova ka nevojë për EULEX

“Kosova ka nevojë ende për EULEX-in edhe përkundër faktit që ky mision nuk i ka përmbushur pritjet e kosovarëve por edhe të Bashkimit Evropian lidhur me rezultatet, luftimit, krimit të organizuar dhe korrupsionit. Në mungesë të një vullneti nga prokurorët nga gjyqësori jonë për të luftuar, për të ndjekur penalisht profilin e lartë mendojmë që ndoshta e vetmja rrugë edhe ky mision do të mund të një farë mënyre të ndjek dhe të gjykoj kryesit e veprave penale të profilit të lartë në Kosovë. Praktika e deri tanishme ka treguar se gjyqësori vendor ende nuk po gjen guximin, apo ende nuk e ka vullnetin për të hetuar, ndjekur apo gjykuar kryesit e veprave të profilit të lartë”, ka thënë Miftaraj.

Megjithatë, ai thotë se Qeveria e Kosovës duhet të ketë kujdes gjatë rishikimit të mandatit të EULEX, dhe që ky mision të ketë një strukturë të re, si dhe të ketë një mandat tjetër nga ajo që ka sot, duke kërkuar që EULEX të fokusohet kryesisht në pjesën veriore të Kosovës për të shikuar zbatimin e marrëveshjeve të Kosovës me Serbinë. /Kp

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...