Published On: 12 Mars, 2016

“Mbrojtja Kombëtare e Kosovës” për bashkimin e trojeve shqiptare!

Pushtimit malazias iu kundërvunë atdhetarët shqiptarë nga të gjitha krahinat e pushtuara.

Hasan Ferri me disa bashkëmendimtarë nga krahina e Plavës dhe Gucisë që nga ditët e para të pushtimit dolën maleve dhe vazhduan qëndresën e armatosur.

Ushtaraku malazias, Avro Cemoviq, duke e konsideruar Hasan Ferrin si personalitetin me autoritet e shumë të rrezikshëm, iu drejtua atij më 6 nëntor 1912, me kërkesë që të dorëzohej, duke i siguruar se ndaj tij nuk do të ndërmerreshin masa ndëshkuese.

Në një dokument të kësaj kohe Hasani rezultonte të ishte bashkë me një vëlla të tij e Zeqir Binakun e Gucisë si dhe kryengritës të tjerë në Babino Pole, e prej andej u ishte bashkuar çetave në Valbonë.

Kjo provohet nga telegrami i komandantit të xhandarmërisë të Pejës, i cili e vinte në dijeni ministrin e Brendshëm në Cetinë se “Hasan Feroviqi (Ferri), Riza bej Gjakova dhe Hasan Prishtina janë në Plevle të Arnautllëkut (Shqipërisë), për organizimin e kryengritjes, duke kërkuar masa të jashtëzakonshme për arrestimin e tij”.

Meqenëse aksioni për kapjen e Hasan Ferrit nuk pati sukses, ministri i Brendshëm i Malit të Zi urdhëroi që vëllezërit e tij të dërgoheshin peng në Podgoricë. Më tej thuhej se nëse Hasani nuk do të kthehej brenda disa ditëve atij t’i konfiskohej pasuria. Nga një njoftim i datës 21 qershor të vitit 1913 kuptohet se Hasan Ferri ishte në lidhje me Hasan Prishtinën për organizmin e qëndresës së armatosur. Edhe në një njoftim të mëvonshëm Hasani rezultonte të ishte bashkë me Hasan Prishtinën, Isa Boletinin, Bajram Currin e ndonjë tjetër në Lumë, e në Malësi të Gjakovës, në përpjekje për organizimin e qëndresës së armatosur.

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...