Published On: 9 Shkurt, 2016

Mbi “heronjt” e shpifur dhe viktimat e shpërfillura!

Shkruan: Jusuf Buxhovi

 

Institucionet e Kosovës nuk kanë bërë thuajse asgje për t’u pasqyruar e verteta e krimeve shtetërore serbe në Kosovë, të cilat ishin pjesë e projekteve hegjemoniste serbomëdha nga “Naçertanja” e Garashaninit e këndej. Akademika e Shkencave dhe e Arteve të Kosovës, Instituti i Historisë janë sjellur me papërgjegjësi tepër të madhe ndaj kësaj çështje edhe pse i kanë pasë të gjitha mundësitë që të drejtojnë projekte të tilla me të cilat para botës do të nxirrej në dritë e vërteta për krimet shtetërore të politikës serbe ndaj shqiptarëve, që për t’u parandaluar u desh edhe ndërhyrja ushtarake e NATO-s, siç ishte ajo e fushatës ajrore mars-qershor 1999. Kjo sjelle antishkencore ndaj një të vërtete të hidhur mbase mund të shpjegohet me diktatin nga klasa politike e Kosovës, që agresionit ushtarak serb ndaj popullatës së pambrojtur në Kosovë gjatë viteve 1997-1999, të mos i shihet ana tragjike, por ajo “heroike”, pra lufta dhe vetëm lufta! Kështu, nga paslufta e këndej, një pjesë e historiografisë institucionale e dirigjuar nga “bosat e luftës”, është marrë më shumë me “heronjt” (shumë prej tyre të shpifur) dhe “me betejat” thuajse të paqena se sa me viktimat e tmerrshme të kryera sy botës! Diskursi “triumfalist”,pra i heroizmave për të nxjerrë sa më shumë “heronjë” dhe sa më shumë “veteranë” lufte deri te përmsat karikative, ka bërë që historiografia jonë insitutucionale ta harrojë fare të vërtetën rreth popullit të viktimizuar. Po që se do të ndjekej qasja e viktimizimit, pra që shqiptarët të paraqiten si viktima çfarë në të vertetë kanë qenë, Kosova do të duhej të kishte një muze të holokaustit, si dhe një memorial në Bllacë të tipit të kampit të përqendrimit (të ngjashëm me atë të Mathauzenit), nëpër të cilin kaluan mbi 100 mijë shqiptarë. Me Muzeun e Holokaustit , memorialin e Bllacës, memorialin e Jasharajve si dhe shumë e shumë pika të tjera tragjike, ku pësoi popullata e pambrojtur, Beogradi assesi nuk do të mund të lirohej nga përgjegjësia e terrorit shtetëror të kryer në Kosovë, me çka edhe do të frenohej rikthimi triumfalist në të!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...