Published On: 26 Qershor, 2016

Materiale me vlerë për studime shkencore

Në BPSH “Prof. Mark Krasniqi” në Plsting të Gjermanisë
Prof. Gani H. Mehmetaj
Nga kureshtja e mjeteve informative; të shkruara, elektronike dhe vizuele, vendosa që personalisht ta vizitoj Bibliotekën Popullore Shqiptare “Prof. Mark Krasniqi” në Pilsting të Niederbayernit të Gjermanisë.
I shoqëruar nga Zeqir Mehmeti, drejtues dhe pronar i rados “Radio Fontana” në Istog, dhëndri dhe vajza e tij, pas 600 kilometrash, rrugë u gjetëm në Pilsting, në rrugën Weiherweg.
Para na doli, si gjithëmonë i buzëqeshur, Maxhun Smajli, drejtues dhe pronar i biblotekës. Ai, fillimisht na dëshiroi mirëseardhe, siq e quan shtëpinë e tij “në Tempullin e miqësisë”, pastaj na urdhëroj në “Oden” e miqve.
Pasi pushuam pak, e morem vetën nga ajo rrugë e gjatë, kaluam në bibliotek, apo siq e quan Maxhuni “në Tempullin e dijës”. Fillimisht më bën përshtypje lidhja dhe radhitja e gazetave; “Rilindja”, “Bota sot”, “Zëri i ditës” etj., sipas viteve dhe muajve, që nga viti 1992.
Pastaj, në murin tjetër përballë, të radhitura sipas datave dhe shtetëve, gjindeshin mbi 600 kaseta VHS, 240 minutëshe, për luftën në Kroaci, Bosnje e Hercegovinë dhe Kosovë. I madh ishte edhe numri i librave, të cilat, Maxhun Smajli i kishte ndarë në tri vitrina; – Librat e dhuruara nga Prof. Marku pak muaj para vdekjes, – Të dhuruara nga autorë të ndryshëm dhe –Të blera nga fondi i tij familjarë. Këto të fundit ishin në shfrytëzim të lexuesve.
Një përshtypje tjetër të veçantë më lanë Mirënjohjet dhe Dekoratat e shumta, si dhe çanta e Marshit të Mergimtarit, të cilën Maxhuni e kishte bartur për 78 ditë, mbi 2000 klometra.
Edhe aq më interesante, vizitën në këtë bibliotekë, na e bëri oratoria e Maxhunit. Ajo shprehje e tij e bukur. Lidhëshmeria dhe kuptimi i kjartë i fjalive, që lente përshtypjen se, vështirë gjindet edhe një tjetër i tillë. Për oratorinë e tij kishte marrë komplimente edhe nga doaeni i gazetarisë, Qani Mehmeti, Kantautori nga Shqipëria, Esat Ruka etj.
Me këtë rast, Zeqir Mehmeti, për biblotekën, premtoj 100 eksemplarë nga bibloteka e tij përsonale, ndërsa, unë 10 eksemplarë. Ky shkrim, përveqëse shpreh kënaqësinë time që isha në këtë bibliotek, është edhe një thirrje për të gjithë dashamirët e librit që ta ndihmojnë me libra.
Dhe, për fund, u larguam nga kjo biblotekë me përshtypjet më të mira. Ngase, pamë gjëra me vlerë, të rëndësishme për studime shkencore, që nuk i kishim parë ndonjëherë më parë në bibliotekat tjera.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...