Published On: 29 Shtator, 2016

Mashtrimi i madh/ Edhe Europa kundër asaj që po bën Edi Rama me plehrat

Kreu i qeverisë e ka përsëritur disa herë që importi mbetjeve është një kërkesa e Bashkimit Europian, ndërsa ndarjen e mbetjeve të vendit në burim e ka quajtur një proces shumë të kushtueshëm dhe shumë të vështirë. Por, në rekomandimet e një konference në Komisionin Europian me temë “Seleksionimi i mbetjeve në kontekstin e një ekonomie qarkulluese në Evropë” jepen disa fakte që hedhin poshtë tezat e kryeministrit.

Në konferencën e mbajtur në 29 janar të këtij viti u diskutua nevoja që vendet e BE­së të rishikojnë ligjet brenda komunitetit për mbetjet, duke e vënë theksin tek riciklimi dhe ripërdorimi i mbetjeve urbane. Për të arritur këtë, Komisioni Europian ka sugjeruar si domosdoshmëri ndryshimin e mënyrës së mbledhjes së mbetjeve nga familjet në vendet e BE­së. Debati kryesor gjatë Konferencës ishte si të lehtësohet zbatimi i praktikës së seleksionimit të mbetjeve dhe gjetja e strategjive të reja. Gjithashtu u theksua futja e teknologjive të reja në industritë për të shmangur ndotjet. Raporti është përgatitur nga kompania inxhinierike holandeze “ARCADIS” dhe kompania “Trinomics” me qendër në Bruksel, por që mbulon mjedisin dhe ndryshimet klimatike.

Një ndër gjetjet e raportit është se diferencimi i mbetjeve nuk e bën riciklimin një proces domosdoshmërish të kushtueshëm, siç u shpreh kryeministri Rama. Më tej aty thuhet se diferencimi i mbetjeve, në burim nuk është as i papranueshëm nga publiku, madje ai mund të jetë fitimprurës për to. Nuk është i vërtetë as fakti se kjo praktikë mund të funksionojë vetëm në qytete të vogla apo të mesme. Sipas studimit, praktika e kryeqyteteve europiane ka treguar të kundërtën, por që të arrihet sukses duhet që të rritet bashkëpunimi me qytetarët. Qytetet e vogla dhe të mesme shpesh kanë rezultate më të mira se kryeqytetet për shkak të afërsisë dhe impaktit që kanë te qytetarët. Pra riciklimi dhe procesi i seleksionimit është shumë më i suksesshëm në nivel lokal pasi ka përfshirje më të madhe. Transporti i paligjshëm i mbetjeve Në raport thuhet se zbatimi i rregullave të importit dhe eksportit të mbetjeve jashtë dhe brenda BEsë mbetet një nga sfidat më të vështira të unionit. Shtetet kanë bërë përpjekje të mëdha që të arrijnë një balancë midis të daljeve dhe hyrjeve të mbetjeve, por kjo duket ende e vështirë.

Raporti vëren se në një studim të përgatitur në vitin 2013 numri mesatar i shkeljeve të konstatuara gjatë inspektimeve fizike të mbetjeve arrinte në 31.97 për qind, duke iu referuar vendeve të unionit. Sipas studimit, një pjesë e madhe e mbetjeve vijon të dërgohen jashtë Europës dhe vende jo anëtare, por brenda Europës, kjo për faktin se transporti është më i lirë dhe industritë kanë mungesa. (Si në rastin e Shqipërisë). Mungesa e një politike të unifikuar Në mars të vitit 2016, Holanda, Belgjika, Mbretëria e Bashkuar dhe Franca nënshkruan atë që u quajt “Marrëveshja e Gjelbër” për të menaxhuar më mirë përdorimin e lëndëve sekondare. Megjithëse se BE­ja ka një kuadër ligjor për të gjithë anëtarët, këto katër shtete vendosën të harmonizojnë politikat e tyre për mbetjet e rrezikshme që përftohen nga përpunimi i këtyre lëndëve. Kjo marrëveshje është cilësuar si mungesë mosbesimi brenda unionit sa i përket kontrollit në kufij dhe dogana për importin dhe eksportin e mbetjeve, një shqetësim ky i trajtuar gjerësisht nga shoqëria civile dhe opozita. Qeveria premton ndarjen e mbetjeve në burim Kryeministri Rama u zotua një ditë më parë se nga muaji i ardhshëm do të fillojë diferencimi i mbetjeve në burim në disa bashki të vendit, ndërsa fajin për dështimin e ligjit të vitit 2011, ai ia hodhi ndarjes administrative në vend.

“Lejimi i importit të këtyre lloj mbetjeve që janë faktikisht lëndë e parë për prodhim do të fuqizojë industrinë, pa e lënë që të falimentojë siç ndodhi me 2 fabrika deri tani dhe paralelisht me ngritjen e sistemit të mbetjeve të diferencuara që do të fillojë në disa bashki, duhej patjetër reforma administrative se nuk mund të bëhej me 400 komuna, por që duhet patjetër një periudhë përgatitore se nuk mund të bëhej brenda ditës dhe me Tiranën nis në muajt në vijim, do të sjelli që Shqipëria do të jetë shumë më e pastër”, u shpreh ai. Në fund, Rama tha se ajo që njerëzit duhet të kuptojnë është që ligji i ri, që nuk është ligji i vjetër, por që është plotësisht një qasje tjetër, është për ta bërë Shqipërinë më të pastër.

Shoqëria civile pro riciklimit Aleanca Kundër Importit të Plehrave ka sqaruar pozicionin e saj në lidhje me oponencën ndaj ligjit “Për menaxhimin e integruar të mbetjeve”, i cili i hap rrugë. Ajo shprehet se nuk është kundër ricikluesve, por kundër importit të mbetjeve nga shtetet e tjera. “AKIP nuk është kundër riciklimit. Nuk jemi kundër fabrikave të riciklimit, të cilat duhet të kenë kontroll të rreptë nga Ministria e Mjedisit. Por ne duam të riciklojmë mbetjet tona. Po na mbysin rrugëve”, thuhet në reagimin e tyre publik. Më tej duke iu referuar deklaratës së kryeministrit Edi Rama në vitin 2013 që ishte kundër mbetjeve, ata thonë që do të vijojnë të mbrojnë qëndrimin e tyre. “Ashtu siç dhe vetë Edi Rama ka thënë në 2013, që Shqipëria nuk mund të importojë mbetje, pa seleksionuar, ndarë dhe ricikluar mbetjet e veta. Nuk i luajmë asnjë presje”, thuhet në reagim. Më tej ato thonë se terminologjia e përdorur për emëruar mbetjet bëhet me qëllim që të bindin qytetarët që nuk do të ketë mbetje të parrezikshme, por ligji sipas tyre mbetet i njëjtë me atë që solli qeveria e djathtë në vitin 2014.

“Shohim shpesh të përmendet fjala mbetje dhe jo më plehra, apo përmendet “lista e gjelbër”, apo përmenden fjalët “lëndë e parë”, me idenë që këto produkte të përmendura më lartë janë të parrezikshme edhe se në vitin 2013 kur Edi Rama ndaloi importin, nuk bëhej fjalë për këto të lartpërmendura dhe sot është ligj tjetër që lejon mbetje të riciklueshme. Ju sqarojmë publikisht se edhe qeveria “Berisha” aprovoi të importoheshin 25 mbetje nga “lista gjelbër” si lëndë e parë për industrinë e riciklimit. Pra me pak fjalë, te i njëjti ligj juridikisht quheshin edhe atëherë, të njëjtat mbetje do vijnë ashtu si në kohën kur e bllokoi vetë Rama. Thjesht një mashtrim me lojë fjalësh!”, thuhet në reagimin e tyre.

Qeveria vijon fushatën pro importit të mbetjeve Ndërkohë që debati politik dhe pakënaqësia e qytetarëve ka arritur në kulm pas miratimit të ligjit që i hap rrugë importit të mbetjeve për riciklim, kryeministri Edi Rama i shoqëruar nga një grup deputetësh dhe Ministri i Mjedisit Lefter Koka vizituan një fabrike riciklimi në Kashar, Tiranë, në kuadër të fushatës së tij për të bindur qytetarët shqiptarë se industria e riciklimit nuk do t’i sjellë asnjë dëm vendit. Gjatë një bashkëbisedimi me ricikluesit, kreu i qeverisë u kërkoi sipërmarrësve të përmbushin plotësisht kërkesat e tregut edhe për artikuj të tjerë që mund te prodhohen nga mbetjet. Në ambientet e fabrikës, Rama pati edhe një bisedë me disa riciklues, të cilët kishin ekspozuar produktet e tyre në panairin e hapur në ambientet e kësaj fabrike.

“Nëse do ta imagjinoni për një moment se të gjitha këto fabrika të mbylleshin për shkak të pa përballimit të kostove etj., sa për qind do të rriteshin mbetjet e papërpunuara që do të shkonin nëpër gropa, që do digjeshin, që do mbeteshin rrugëve?”, pyet kreu i qeverisë një prej përfaqësuesve të kompanisë, i cili në përgjigjen e tij shprehet se minimalisht janë mbi 10 mijë ton në muaj që do të përfundonin rrugëve të vendit. Më tej Rama tha se ligji i ri i hap mundësitë industrisë ricikluese të përmbushë plotësisht kërkesat e tregut në vend për tuba ujit për vaditje në sera. Ashtu si herët e tjera kryeministri ka debatuar sërish me qytetarët online duke u kthyer përgjigje personalisht, por ndryshe nga më parë siç duket kryeministri është lodhur dhe u ka kthyer të gjithëve të njëjtën përgjigje pas çdo komenti.

Tanja Sts: “O zoti Rama, se kryeministër nuk të quaj dot më! Ti s`e do Shqipërinë. S`e do më…po e kthen në vend plehrash. Turp të kesh! Zoti vonon po s`harron. Vendi ynë i bukur se meriton këtë, se meriton dikë si ty në krye. Do vijë dita kur t’i do zhytesh në plehrat që po sjell..turp!”.

Edi Rama: Nëse do vërtet të vërtetën e thjeshtë mbi këtë temë, ndiqe me vëmendje këtë videopostim dhe referoju të gjithë postimeve video apo të shkruara për këtë temë, në këtë profil! Të tjerat janë mbetje të pariciklueshme të fushës së politikës së mbrapshtë dhe të mbrapshtive të medias, që u mban ison politikanëve pa din e as iman! /Shekulli

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...