Published On: 25 Korrik, 2016

Masakra e Skënderbeut apo fitorja madhështore

Nga Etnor Canaj

Ndeshemi shume here me propaganda disinformuese te tipit ” Skenderbeu beri masaker kunder shqiptareve te besimit myslyman, pasi keta nuk pranuan te perqafonin fene e krishtere…”
A ka qene e vertet diçka e tille dhe mbi te gjitha a ishte popullsia ne kohen e Kastriotit (Skenderbeut) teresisht shqiptare (etniciteti) dhe me besime fetare te ndryshme?
Qe ti pergjigjemi kesaj pyetje pikerisht duhet te mbeshtetemi ne dokumentat osman dhe mbi te gjitha autore te periudhes osmane sikurse studiues bashkekohor turq si Halil Inalçik i cili ne studimin e tij me titull “Othoman Methods of Conquest” na sjell nje deshmi interesante (shih imazhin bashkangjitur me shkrimin), ku nder te tjera shkruan:
…duke u mbeshtetur ne -defterin -(defteri ka qene nje menyre Censusi gjate periudhes osmane dhe ai me i rendesishmi qe eshte bere gjate kesaj periudhe eshte quajtur “Defteri Shqiptar”-shenimi im) , shume nga te shperngulurit prej aneve te ndryshme si Azia e Vogel si Surahan, Djanik, Paplhagonia, Tarakliborlu (Bolu) dhe prej Vize (Trake) iu dhane timare (zoterime, shenimi im) ne Shqiperi midis viteve 1415 dhe 1430…

Lexojme qarte qe deportimet apo shpernguljet prej nje vendi ne nje vend tjeter si dhe anasjelltas kane qene nje praktike prej Perandorise Osmane.
Tani çfare kuptojme prej ketij dokumenti te rendesishem ? Ne radhe te pare na pohoet se Shqiperia, para periudhes kur Kastrioti (Skenderbeu) nisi luften kunder Osmaneve, banohej edhe prej pakicash te tjera jo-shqiptare te cilat i kishin sjell si emigrante ne trojet shqiptare duke u dhene edhe tituj si dhe zoterime. Por sigurisht keta timariot (zoterues tokash) te ardhur pa tjeter qe duhet te ishin te zellshem dhe besnik perandorise dhe Sulltanit.
E dyta, ne kohen qe Kastrioti (Skenderbeu) kerkon te krijoje aleanca me prijes te tjere shqiptar, a do i ishin besnike keta timariote (zoterues) emigrante aziatik Kastriotit, apo do i ishin Sulltanit? Mendoj se keta jo-vendas refuzuan thirrjen qe u beri Kastrioti per besnikeri karshi tij dhe ketu ka zanafillen edhe ajo qe sot rendome quhet “masakra e Skenderbeut”
Pra Skenderbeu nuk masakroi shqiptar, por turq emigrante te ardhur ne trojet shqiptare disa vjet me pare prej Azise se Vogel dhe Trakes dhe ky dokument eshte nje prove e tille.

_________________

+ Nga Salih Mehmeti:
Laonik Halkokondili që ka qenë dëshmitar i luftës shqiptaro-turke. Tu e përshkrue kthimin e Skënderbeut në Arbëri me 1443, ai shkruen:
“…καὶ κατιὼν ἐπὶ τὴν πατρῴαν ἀρχὴν συντίθεται τοῖς βελτίοσι τῆς
χώρας. ὑποδεχομένων ἀσμένως ἀπέστησαν ἀπὸ βασιλέως, καὶ τούς γε ἄρχοντας τῆς χώρας Τούρκους ἀνελόντες ἐπέδραμον τὴν βασιλέως χώραν καὶ ἦγον καὶ ἔφερον”.
Përkthimi
“…dhe në pajtim me zotërit e vendit ai u kthye në vendin e vet. Ata e mirëpriten me gëzim dhe tu u shkëput prej Sulltanit i masakruen sundimtarët turq të vendit”.
Pra, bahet fjalë për kolonët turkmenë që u vendosën në çerekun e parë t’shek, XV. Caku i parë i hakmarrjes së mnishme të kryengritësve dosido kanë qenë “ἄρχοντας Τούρκους”, pra, administratorët turq të kështjellave.

Skanderbeg

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...