Published On: 15 Gusht, 2016

MARRËVESHTJA E CILA MBETI PËRGJYSËM

MUHAMED HALILI

Përvjetorët vijnë e shkojnë dhe njerëzve u ngel obligimi ti përkujtojnë, analizojnë dhe nxjerrin përfundime dhe mësime nga ato ngjarje dhe në të shumtën e rasteve edhe rekomandime për të ardhmen.
Dje ishte përvjetori i 15 i nënshkrimit të Marrëveshtjes Kornizë të Ohrit dokument ky i cili përveç se i dha fund një përleshjeje të armatosur midis forcave maqedonase të mbrojtjes dhe pjestarëve të armatosur të UÇK-së,bëri ndryshime të konsiderueshme por jo të mjaftueshme të Kushtetutës së Maqedonisë.
“Kjo është një marrëveshtje evropiane e cila i mbyll mundësitë për zgjidhje territoriale alternative në lidhje me çështjet etnike dhe e ruan karakterin unitar dhe multikulturor të Maqedonisë i cili shpresojmë ta shpiej vendin në Evropë” pat deklaruar atëherë presidenti i atëhershëm Trajkovski nën lidershipin e të cilit u zhvilluan negociatat (Trajkovski 2001).
Me gjithë të metat dhe përparësitë që i ka është MO është dokument i parë dhe i vetëm i një marrëveshtjeje shqiptaro-maqedonase me garanca të komunitetit ndërkombëtar gjatë historive shekullore të jetesës së përbashkët në këto troje të të dy popujve numerikisht më të mëdhenjë në këtë shtet dhe ky është një dokument mjaft i rëndësishëm që ndali luftën dhe krijoi paqën.
Megjithatë ky dokument sa është i pranuar nga ata që nuk ishin pjestarë të negocimit të drejtëpërdrejtë të tij aq shumë edhe I kontestuar nga ata që vetë e negocuan dhe e nënshkruan sepse i tejkaloi të gjitha limitet e implementimit të tij në jetën e përditëshme.
Përleshjet me armatime të lehta dhe të rënda midis forcave maqedonase të mbrojtjes dhe forcave të UÇK-së edhe sot e kësaj dite nuk e kanë marrur emrin e duhur: ajo nuk u quajtë luftë por konflikt !

Pas dy muaj luftimesh me intenzitet herë të vogë e herë të madh Qeveria Georgievski e tërhoqi kërkesën drejtuar Kuvendit për deklarimin e gjendjes së luftës më 7 maj 2001 nga presioni i Këshillit të ministrave të BE-së dhe presioni i brendëshëm i përbashkët opozitar dhe kundërshtimi i partnerit shqiptar në Qeverinë Georgievski dhe opozitës shqiptare.

Këshilli i ministrave të BE-së krahas aprovimit të një pakoje ekonomike për Maqedoninë me vlerë prej 36 milionë euro dhe nënshkrimit të Marrëveshtjes së parë të një shteti ballkanik për Asocim dhe stabilizim e kishte thirrur vendin të jetë i përmbajtur në përdorimin e forcës dhe të hap një dialog interetnik.
Me 23 mars 2001 presidenti Bush I përkrahu masat e qeverisë së Maqedonisë për stabilizimin e situates dhe e ftoi atë të jetë e përmbajtur si dhe të hap dialg me forcat politike shqiptare në fushën e të drejtave kombëtare ( Julli KIM, 2001)
“Ne nuk e pranojmë tendencën e militarizimit të vendit. Poqese ata shpallin gjendjen e luftës ne nuk do të mbetemi në atë koalicion, pat deklaruar Arben Xhaferi (BBC, 7 maj 2001).

“Në vend të bisedojmë për gjendje lufte ne duhet të bisedojmë për gjendje paqeje” pat deklaruar Përfaqsuesi i lartë për poltikë të jashtme e siguri diplomati spanjol Havier Solana. ( BBC, 7 maj 2001)

Atëbotë agjensioni MIA raporton se opozita maqedonase demokratike deklaron se situata ishte “ e papranueshme dhe e rrezikshme për tu shpallurgjendja e luftës në këtë çast”

As sot e kësaj dite askush nuk tregoi se kush dhe kur e nisi dhe pse e nisi kur dihet se i tërë komuniteti ndërkombëtarë (BE, SHBA, NATO si dhe Kosova e Shqipëria) e dënoi këtë konflikt pa marrur parasyshë se në fund u angazhuan për shuarjen e tij. Ajo që dihet është se sinjalizimi i një konflikti ushtarak të ardhëshëm ishin veprimet e bombahedhësve në stacionin policor në Tearcë dhe gjetiu.
Vetë Ali Ahmeti nuk mund të ketë qenë sepse ai si nënkryetar i Lëvizjes Popullore të Kosovës së bashku me Musa Xhaferin dhe Fazli Veliun janë caktuar nga ana e një Kuvendit të LPK ta “ndihmojnë luftën e popullit shqiptar në Maqedoni” të cilën kjo lëvizje e përkrahte që nga fillimi (nga një faqe interneti 2000).
Fillimi i luftës ishte i pakoordinuar në rrafshin kombëtar dhe ndërkombëtar, thënë thjeshtë krye më vete por që mbaroi me sukses ( Ostreni 2014).
Në një intervistë Xhavit Haliti para dy vitesh pat deklaruar se i është dashur dhjetë ditë të bisedojë në Tiranë me Ali Ahmetin për ta ndalur luftën por ai nuk paska dëgjuar!
Në debatin në Këshillin e Sigurimit të OKB-së përfaqsuesi shqiptar deklaron se “…këto akte të dhunës janë në kundërshtim me interesat e shqiptarëve dhe shërbejnë që shqiptarëve tu ndërpritet përkrahja ndërkombëtare dhe simpatia që ata e patën gjatë luftës së Kosovës. Qeveria shqiptare i fton partitë politike shqiptare të distancohen nga çdo akt i dhunës…” (SC 7026-2001)
“SHBA u bashkohen aleatëve të tyre dhe ashpër dënojnë dhunën që e shkaktonë një grup i vogël i ekstremistëve të vendosur ta destabilizojnë qeverinë demokratike dhe multietnike të Maqedonisë” deklaron ish presidenti amerikan Bush (Washington Post, 7 mars 2001).
Por kështu nuk mendon ish lideri i PPD-së Imer Imeri në deklaratën dhënë javores gjermane “Der Spiegel” : “Tash ata kanë një mbështetje të gjërë nga popullata. Unë frikohem se poqese kërkesat tona edhe më tej injorohen në pranverë do të ketë një ofensivë të madhe dhe popullata shqiptare do ti rrokë armët”.
Ndërsa përfaqsuesi politik i uÇK-së Ali Ahmeti gjithashtu mendonte se ai numër nuk ishte aq i vogël sa pretendonin tjerët (300 –Trajkovski etj.):Në letrën e tij të 24 prillit 2001 drejtuar Robertson, Prodi dhe Anan ai mes tjerash shkruan”…shfrytëzojmë rastin të Ju informojmë se ne intelektualët shqiptarë, student, edukatorë dhe punëtor i kemi marrur në dorë armët në rradhët e UÇK-së për drejtësi, liri dhe barazi …Maqedonia nuk duhet të ngelë pronë etnike e vetëm një grupi etnik; ajo duhet të bëhet shtet i dy popujve maqedonaso-shqiptar apo shqiptaro-maedonas, nuk ka rëndësi…” (Cituar sipas Iso Rusit)
Lideri i partisë qeveritare shqiptare Arben Xhaferi i pat deklaruar gazetares së mirënjohur botërore Christiane Amanpour “…ne nuk i përkrahim rebelët sepse jemi shumë të fortë me metodat politike. Ne nuk mund ti realizojmë shumë qëllime sepse ne nuk mund ti kontrollojmë pasojat e kësaj lufte-jo burimet. Rrënjët e këtij konflikti janë vendore.Kemi rrreth 10 vite pakënaqësi brenda në shtet. Ne jemi tërësisht të margjinalizuar në shtet dhe kjo është prapavija e kontos së kësaj krize…” (CNN 25 mars 2016)
Roli i Partisë për Prosperitet Demokratik
Konflikti i vitit 2001 e gjeti PPD-në të dobësuar politikisht. Të qenunit opozitë parlamentare pas 8 vitesh në qeveri vështirë se përballohej. Ardhja e Imer Imerit në krye të PPD-së si rezultat i ndërkëmbëzave që ia bënë njëri tjetrit “liderët e moderuar” ishte përjetuar si fitore e forcave enveriste-leniniste nga jashtë sepse ai i takonte proviniencës së majtë. Në anën tjetër PPD mbante një pezmë të brendëshëm gjatë qeverisjes me LSDM për obstruksionet e mëdha që kjo parti ia bëri asaj. Gjatë një rekonstruimi të kabinetit të tij pjesë e anijes së tij u bënë edhe deputetët të cilët ai i kishte larguar më parë. Pas kthimit tim në vend nga posti në Danimarkë ai ma besoi funksionin e sekretarit të përgjithëshëm të partisë dhe roli im ishte në senzibilizimin e diplomacisë evropiane e botërore në lidhje me kërkesat shqiptare.
Politika qeveritare, thoshte Trajkovski, është udhëhesit e rebelëve ti izolojmë politikisht dhe ushtarakisht. Nisur nga kjo politika e jonë ishte legjitimimi politik i udhëheqjes së UÇK-së, nisja e një dialogu shqiptaro-maqedonas për barazi etnike me prezencën e komunitetit ndërkombëtar si dhe ndërprerjen e operacioneve luftarake dhe shpalljen e amnistisë së përgjithëshme të ushtarëve të UÇK-së. Këto kërkesa PPD i shtroi në konferencën e saj për shtyp më 1 mars 2016 në Tetovë. Për herë të parë gjatë fillimit të operacioneve ushtarake një parti politike, kësaj rradhe PPD-ja, luftëtarët e UÇK-së nuk i quajti me emra ashtu si quanin tjerët por si kryengritës ndërsa vetë operacionin kryengritje shqiptare që më vonë mediumet e huaja e bënë nocion të përditshëm.
Takimi i pajtimit PPD-PDSH
Në fillim të konfliktit PDSH pati një qëndrim negativ ndaj konfliktit. Ajo e cilësoi ate si një aksion të madh për rrëzimin e PDSH nga Qeveria pas sukseseve që ajo e kishte patur me strehimin e 350 kosovarëve gjatë luftës në Kosovë.
Sa kalonte koha dyshja Xhaferi-Thaçi kishin marrur qëndrim të rrjeshtohen në një front të përbashkët dhe ti japin fund armiqësive politike ndërshqiptare.
Në atë kohë marrëdhëniet politike midis dy partive ishin të përkeqësuara por vullneti për tejkalimin e ndasive ishte i madh. Me një ndërmjetësim të Mifar Zyberit dhe kërkesë të Arben Xhaferit unë në cilësinë e sekretarit të përgjithëshëm dhe Havzi Memeti në selinë alternative të PDSH-së bëmë një takim pune me Arben Xhaferin dhe Mendu Thaçin. Me kryetarin Imer Imeri ende nuk ishte zgjatur dora e pajtimit.
Në atë takim miqësor të dy palët u morrën vesht për sa vijon:
-ti jepet legjitimin politik Ali Ahmetit dhe të përkrahet lufta sëbashku,
-të bëhet platformë e përbashkët politike dhe ekipë e përbashkët negocimi kryesuar nga Naser Zyberi dhe Xhevdet Nasufi
-të kërkohet amnestia e luftarëve të UÇK-së
-të nisin ndryshimet kushtetuese,
-të krijohet Këshill Koordinues i cili do të udhëheq katër vitet e para të pasluftës.
-Të krijohet qeveri e koalicionit e cila do të merr masa për ndalimin e konfliktit dhe paqën ndëretnike.
Nuk ka asnjë dyshim se pajtimi PPD-PDSH e hapi derën e takimit të Prizrenit të 22 majit midis liderëve politik shqiptar Xhaferi-Imeri dhe liderit ushtarak Ahmeti e kjo solli që më 29 maj në Shkup pas takimeve mes Përfaqsuesit të Lartë të BE-së Havier Solana dhe diplomatit amerikan James Swigert partnerët e koalicionit Georgievski-Xhaferi dhe liderët opozitarë Cërvenkovski-Imeri sëbashku me presidentin Trajkovski të dakordohen për bisedimet maqedono-shqiptare me ndërmjetës të huaj.
Figura e Ali Ahmetit ishte emlematike në ato ngjarje. Ai me gjakëftohtësinë e tij e nxiti bashkëpunimin ndërpartiak dhe bëri kohezion të fuqishëm mes forcave politike e ushtarake. Ajo që ishte më e rëndësishme ishte fakti se lëvizja enveriste-leniniste në Maqedoni nuk bëri lista likuidimi të politikanëve dhe intelektualëve me bindje ndryshe ashtu siç ndodhi në Kosovë.
Padyshim se autoriteti i pakontestueshëm i Arben Xhaferit në sytë e James Pardew si dhe besimi i Havier Solanës në ndershmërinë e Imer Imerit ndikuan në hartimin e sukseshëm të MO-së.
Bisedimet e Ohrit nuk e arritën fundin e tyre sepse në ditën e ngjarjeve në Karpallak ku u vranë në pritë disa ushtarë maqedonas dyshja Trajkovski-Georgievski kishte vendosur të ndërpriten bisedimet dhe të parafohet teksti.
Për parafimin e tekstit u desh të pritet disa orë sepse përfaqsuesit e PPD-së Imer Imeri, Abdyladi Vejseli dhe Naser Zyberi refuzonin ta nënshkruajnë atë pa mbarimin e negociatave për Universitetin e Tetovës. Pas një gafrance që Zotërinjëve Imer Imeri dhe Arben Xhaferi ua dha Pardew dhe sygjerimit që Leotard ma dha mua për rezikun e iyolimit të PPD-së si parti politike tekstin e parafuan për PPD-në Imer Imeri dhe Aziz Pollozhani.
Ky tekst i parafuar më 13 gusht 2001 u quajt Marrëveshtja Kornizë e Ohrit.
Nuk ka dyshim se menjëherë pas nënshkrimit dëgjuam fjalë të zgjedhura të shprehjes së kënaqësisë për tekstin e negocuar dhe se pas shumë përpjekjeve “shqiptarët u bënë popull konstitutiv” ( Arbër Xhaferi, 2001), gjuha shqipe here bëhet e herë nuk bëhet gjuhë zyrtare (Ali Ahmeti, 2011) romët prej bashkësisë etnike në kushtetutën e 1974 kërcyen hop shumë hapa përpara dhe “u bënë popull”( Hamdi Bajram), turqit poashtu prej kombësisë së 74-tës u bënë “milet” për serbët mos të diskutojmë se ata gjithkund ku jetojnë nuk duan të jenë më pak se “popull”.
Kështu Maqedonia edhe në preambulë u shpallë një “bukë multientike” me shumë komunitete etnike dhe gjuhë të përziera 20 përqindëshe dhe një komb kryesor, ai maqedonas, për të cilin nuk e dijmë sa janë dhe vetë ai nuk e di sa është edhe pse Komunikata numër 4 e UÇK-së rregjistrimin e popullates e ka pasur për fokus kurse partia trashëgimtare sot as që e quan ndonjë element të rëndësishëm dhe e ka lënë në harresë!
Por ajo që është më e prekshme lamentimet shqiptare për ndryshimin e preambulës së kushtetutës dhe hartimit të një preambule qytetare ose dykombëshe (Deklarata për barazi PPD-PDP, Komunikata 4 e UÇK-së , Marrëveshtja e Prizrenit, negociatat e Ohrit dhe ankimimet shqiptare me vite nëpër institucionet dhe organizatat regjionale e ndërkombëtare BE, Këshilli I Evropës, OKB, OSBE etj, etj.)morën fund dhe Maqedonia në aspektin preambular mbaroi ashtu si ishte: shtet I maqedonasve me gjuhën e tyre zyrtare dhe “copat e popujve” që jetojnë aty me 20% gjuhë komunitare në nivel lokal dhe me tre statua kombëtare bronxi në Shkup përkundër qindra statuve politeiste etnike e multietnike me në krye carin e madh të “Arbanasve” –Dushanin, ashtu siç e kishte shpallur veten ai!
Një gjë prej atëherë nuk ka ndryshuar e ky ështlë karakteri unitar i shtetit mbrojtur me këmbëngulje nga shqiptarët ( letra e Ali Ahmetit ndërkombëtarëve 2001, Komunikata nr. 4 e UÇK-së) përkundër vullnetit të disa akademikëve maqedonas të vitit 2001 për ndarjen e tij.
Pas luftës të gjallët u amnistuan dhe disa prej tyre jetojnë në luks të paparë në kurriz të të vdekurve dhe familjeve të varfëra të tyre; luftarët e vdekur maqedonas prehen në qetësi në varr sepse mundin e tyre dhe gjakun e dhënë për atdhe dikush e vlerësoi dhe familjet e tyre i gëzojnë privilegjet e angazhimit të tyre në luftë përderisa shokët e tyre shqiptarë janë të xhveshur nga çdo privilegj sepse politika ditore dhe udhëheqsit e tyre të luftës nuk arritën dot tjua hjekin nga gjoksi etiketën e tyre “terroristë”.
Diasporën e gjeti fati edhe më i keq: që nga synimi ajo të jetë pjesë e pandashme e popullatës në vend deri në izolimin në një listë të posaçme gurbetçarësh ku 170.000 qytetarë duhet të votojnë vetëm për tre deputetë të diasporës kaluan 25 vite dhe u bë keq e më keq!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...