Published On: 16 Janar, 2016

Marrëveshja me Holandën për Specialen kalon në Qeveri pastaj ratifikohet në Kuvend

Marrëveshja për themelimin e Gjykatës Speciale e arritur mes Kosovës dhe Holandës pritet të ratifikohet në parlamentet e të dyja shteteve. Fillimisht Ministria e Punëve të Jashtme do ta dërgojë marrëveshjen për miratim në Qeveri pastaj për ratifikim në Kuvend. Këshilltari i Ministrit Thaçi Ardian Arifaj thotë se data e miratimi të marrëveshjes caktohet varësisht prej agjendës së Qeverisë dhe Kuvendit.

Gjykata Speciale po shkon drejt fillimit të punës për t’i gjykuar ish-udhëheqësit e UÇK’së, të cilët do të akuzohen se kanë kryer krime të luftës dhe kanë vrarë kundërshtarët e tyre politikë.

Holanda ka njoftuar se ka pranuar që selia e Gjykatës të jetë në Hagë derisa ka paralajmëruar se e njëjta marrëveshje do të ratifikohet në Parlamentin holandez dhe atë të Kosovës.

Mirëpo, në Kosovë ende askush s’ka dhënë asnjë deklaratë se kur do planifikohet të miratohet kjo marrëveshje në Parlament. Madje, edhe pas njoftimit të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Holandës, në Prishtinë askush s’ka folur për këtë marrëveshje. Kanë heshtur edhe partitë opozitare.

Ndërkohë, Ardian Arifaj, Këshilltar i Thaçit, ka thënë për Express se marrëveshja do të miratohet në Qeveri e pastaj do të ratifikohet në Kuvend.

“Ratifikimi i Marrëveshjes me Holandën varet prej agjendës së Qeverisë dhe Kuvendit”, ka thënë Arifaj.

“MPJ e dërgon për miratim në Qeveri pastaj Qeveria në Kuvend. Sikur çdo marrëveshje ndërkombëtare, edhe kjo me Holandën do të ndiqen të gjitha procedurat ligjore dhe Kushtetuese”, ka thënë ai.

Ndërkohë, edhe Ministria e Punëve të Jashtme e Holandës ka njoftuar se marrëveshja me Kosovën do të ratifikohet në Parlamentin holandez. Nuk dihet se kur saktësisht do të përfundojë ky proces. Askush s’ka përmendur asnjë datë.

Ndërkohë, pos marrëveshjes me Holandën për vendndodhjen e Gjykatës Speciale, Kosova do të nënshkruajë edhe një marrëveshje me shtetin holandez për çështje teknike të Gjykatës. Këtë marrëveshje pritet ta nënshkruajë Presidentja ose kjo e fundit të autorizojë Qeverinë për të vënë nënshkrimin mbi të.

Marrëveshja teknike mes Kosovës dhe Holandës parasheh rregullimin e objektit të Gjykatës Speciale në Kosovë, blerjen e pajisjeve teknike etj.

Gjykata Speciale po themelohet bazuar në pretendimet e ish-Senatorit zviceran, Dick Marty, i cili kishte thënë se UÇK ka kryer krime ndaj pakicave dhe kundërshtarëve politikë. Prokurori Clint Williamson kishte thënë se janë diku rreth dhjetë raste për të cilat do të ketë aktakuza. Ende asnjë emër s’është përmendur zyrtarisht se do të jetë i akuzuar për krimet e pretenduara gjatë luftës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...