Published On: 29 Mars, 2016

Marrëveshja e Stabilizim Asocimit stimulon investimet e huaja në Kosovë

Marrëveshja e Stabilizim-Asociimit, e cila do të hyjë në fuqi më 1 prill ka për qëllim stabilitetin politik, tranzicionin drejt ekonomisë së qëndrueshme dhe përafrimin gradual me standardet e BE – së në të gjitha fushat.

Kështu u tha në një konferencë informuese me institucione, të organizuar nga Ministria e Integrimeve Evropiane, në të cilën u përmenden edhe obligimet që duhet të përmbush Kosova në mënyrë që të përfitojë nga kjo marrëveshje.

Zëvendësministri i Integrimit Evropian, Ramadan Ilazi e ka quajtur MSA-në, marrëveshje historike mes Kosovës dhe BE-së, zbatimi i së cilës do të përafrojë Kosovën me standardet e Evropës.

Drejtori i Departamentit për Koordinimin e procesit të Stabilim – Asociimit, Artan Çollaku tha se kjo marrëveshje krijon marrëdhënie kontraktuale në mes të Kosovës dhe BE-së, krijon kornizën bazë që të përkrahet përforcimi i demokracisë, sundimit të ligjit, stabilitetit politik, ekonomik dhe institucional të Kosovës.

Drejtori i Departamentit të Kritereve Ekonomike dhe Tregut të Brendshëm, Jeton Karaqica, sqaron se në aspektin ekonomik kjo marrëveshje është asimetrike sepse BE-ja heq për Kosovën pothuajse të gjitha tarifat doganore, por në anën tjetër një gjë të tillë nuk mund ta bëjë Kosova, pasi që si vend me ekonomi në zhvillim do të vazhdojë të mbrojë me tarifa doganore një numër të madh të produkteve.

Sipas Karaqicës, Kosova do të heq tarifën doganore për rreth 4 mijë produkte industriale dhe bujqësore, ndërsa verës, peshkut dhe mishit të freskët nuk do t’u largohen tarifat doganore, e 14 produkte të tjera të cilat janë të rëndësishme për prodhuesit, nuk do të hyjnë fare në marrëveshje./KosovaPress/

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...