Published On: 6 Shkurt, 2016

“Marrëveshja e Osllos”?

 

Tre miqve, tri gjeneratave në tri luftëra, në tri shtete, kundër shkaut! (3)

 

Shkruan: Sinan Kastrati

 

Shumë njohës, analistë, gazetarë, ushtarakë e ”ekspertë”, këtë takim e quajnë si “Marrëveshja e Oslos”, çka nuk ka qenë ashtu. Nuk ka pasur marrëveshje e as kurrfarë dokumenti nuk është nënshkruar. Mbetet të shihet më vonë kur të dalin edhe dëshmitë e të flasin edhe akterët e tjerë, por sipas Agim Mehmetit, Zv. Ministër i Luftës dhe pjesëmarrës në atë takim dy ditor, nuk ka pasur marrëveshje me shkrim (libri: “E Vërteta për FARK-un”, fq. 104-115.).

Ky togfjalësh, “marrëveshje” sikur është ngulitë në mendjet e shumë njerëzve dhe vazhdimisht sa herë që flasin për atë takim, bisedë, ”ndejë”,  e quajnë “Marrëveshja e Osllos”.  Në një letër te cilën ia shkruajta Agim Mehmetit, më 28. 03. 2015, kërkova nga ai përgjigje: “A ka pas marrëveshje në Oslo në muajin Maj 1998, në takimin që ke marr pjesë ti, Kolonel Agim Mehmeti, Ahmet Krasniqi dhe Adem Demaçi e të tjerët e taborit tjetër…”?

Përgjigja e letrës së Agim Mehmetit ishte kjo: “Pra, qëllimi i takimit me Demaçin ka qene fuqizimi i punës tonë në vazhdimësinë e përpjekjeve tona në formimin, krijimin e FARK-ut dhe pastaj përpjekjet ma tutje për tu organizue dhe veprue për çlirimin e Kosovës. Takimi i Oslos unë e përjetova si një Takim te vullnetit te mire, pa kushtëzime ku biseduam sikurse ceka ma pare, por Takimi, Biseda në ditën e trete unë i përjetova edhe si një marrëveshje spontane gojore në të cilën u murem vesh për disa gjera si psh. ardhja e tyre në Shtab në Tiranë, përzgjedhja e shokëve të tyre që do të vinin në Shtab. Mos me pas ideologji pas hyrjes në Kosovë, të riorganizohen njësitë në Kosovë, të plotësohen me epror profesionist të lamive dhe gjinive të ndryshme, gradimi të bëhet në bazë edhe të vullnetit dhe suksesit të njësive ekzistuese, komandantët të caktohen edhe në bazë të njësive ekzistuese. Jemi marr vesh edhe për Fondet e gjera tjera, të cilat i kam cekur në libër”.

Unë përsëri i shkruajta dhe kërkova sqarime shtesë, e ai përsëri mu gjegj kështu: “Kemi bisedue për të gjitha gjërat me Demaçin rreth situatës në Kosovë, rreth UÇK-së, dy ditë dhe net dhe natën e tretë është bë një rekapitullim i gjithë asaj çka kemi bisedue në pika të shkurta dhe jemi marrë vesh si të veprohet më tutje, ku kanë marrë pjesë përpos Ahmet Krasniqit, Demaçit, Xh. Halitit, Shaban Mujës dhe Fatmir Zyberajt. Nuk kemi bërë Marrëveshje me shkrim. Të fala nga A. Mehmeti”.

 

Pse unë nuk mora pjese në Takimin e Oslos?

 

Në Takimin e Oslos, kështu unë e quaj, kam qenë i ftuar edhe unë, autori i këtyre rreshtave si mysafir i Kolonel Ahmet Krasniqit, jo si përfaqësues i ndonjë partie politike, organizate ushtarake … apo diçkaje të ngjashme, por vetëm si mik shtëpie, dhëndër i Ahmetit dhe bashkëpunëtor e bashkëmendimtar i Ahmetit. Ai dëshironte të më shihte mua, por unë nuk munda të shkoj për arsye se isha i sëmurë, ndërsa Xhevati, shoku dhe baxhanaku i im, që shpresoja se do të vie me mua dhe do të voziste makinën, si mjek që ishte, kishte një rast me një pacient, që duhej patjetër të ishte afër tij, në Spitalin e Oskarshamnit, në Krahinën e Småland-it.

Unë banoja në Halmstad e deri në Oslo nuk kishte më tepër se 430  kilometra, por unë nuk i besoja vetes se mund të vozisja, ashtu siç isha.

Edhe ky takim që e kishim planifikuar, dështoi. Atëherë pas bisedës që pata kur Ahmeti bashkë me Agim Mehmetin erdhi në Oslo, ai më tha, se do të vie te na, në Halmstad.

 

Takimi i tretë i dështuar me Ahmetin

 

U bëmë gati ta prisnim Ahmetin. Blemë ushqime, pemë, perime e pije, bile u bëmë gati të bënim edhe flija. Por, nuk qe e thënë. Sa e mbaj mend, Ahmeti më ka thënë se kishte probleme me pasaporta diplomatike… dhe nuk mundemi me ardhur. Më gjatë ai nuk më ka treguar e as unë nuk e kam pyetur. Ahmeti gjithashtu më pat thënë: “Dhanër, nëse njeh ndonjë oficer shqiptar në Suedi ose shtet tjetër skandinav apo dikund tjetër, thirre dhe jepja adresën, nr. e tel. se ku të lajmërohet”. Në Suedi i kam thirr dy oficerë: Sinan Rrahmanin që banonte në Varberg të Suedisë, qytet në mes të Malmö-s dhe Göteborg-ut, ish kapiten i cili kishte shërbyer në Maqedoni, në ish  APJ-në dhe një pilot, që punonte si shofer autobusi në Stockholm me mbiemrin Kastrati, (emrin nuk ia kam mbajt në mend.)  / Vijon

 

Nesër: Vrasja e Kolonelit, atentati në Tiranë.

 

 
Displaying 3 Comments
Have Your Say
 1. Bajram Osmani thotë:

  Megjithate kishte Marreveshje 12 pikesh!!!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)
 2. Zymri thotë:

  Piloti që punon si shofer autobusi në Stockholm quhet Avni Kastrati.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(5) Nuk Pelqej(0)
 3. Cena thotë:

  Ju pergèzoj pēr ndrqimin e fakteve historike kombëtare.

  Ai qe e harron historinë, ajo i perseritet…

  Përgjigjiuni
  Pelqej(8) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...