Published On: 31 Janar, 2016

Marrëdhëniet mes mafia-s dhe politikës

Besnik Gjaka

Marrëdhëniet mes mafia-s dhe politikës janë të ndërlikuara dhe jo fort të lehta për t’u kuptuar. Duhet mbajtur parasysh se Cosa Nostra nuk ka shprehur kurrë asnjë ideologji, por ka treguar gjithnjë një ndjeshmëri të hollë në lidhje me pushtetin, ka kultivuar një kulturë ose, më mirë të themi, një subkulturë të pushtetit. Në marrëdhëniet me forcat politike, mafia siciliane ka treguar një elasticitet të madh dhe aftësi përshtatjeje pas ndryshimit të kuadrit politik dhe pas zëvendësimit të drejtuesve në vendet kyçe të komandimit. Kështu ajo ka qenë, tërësisht ose pjesërisht, monarkike, liberale, demokratike dhe lidhur, në kohën e koalicioneve të gjëra, me të gjitha subjektet politike të spektrit kushtetues, të cilin përpiqej ta ruante në përpjesëtime të mëparshme duke shpërndarë me mençuri konsensusin zgjedhor të kontrolluar. Sipas një thënie që një bashkëpunëtor i policisë ia adresonte Salvo Luma-a, “nuk hidhen makaronat nëse nuk janë gati të gjitha lugët” (domethënë bashkëdrekuesit); një shprehje e goditur për të kuptuar se në tavolinën e shpërndarjes dhe dhënies së prokurimeve më të mëdha publike duhet të uleshin të gjitha forcat sipërmarrëse dhe politike, edhe ato të opozitës. Të kuptohemi, në përpjesëtimin e duhur… Xhankarlo Kaseli ka shkruar; “Burimi kryesor strategjik i Mafia-s është organizimi i saj..Mafia është si një organizëm i gjallë, i cili kur merr një plagë në një vend të caktuar te trupit, përthahet menjëherë dhe arrin të rigjenerojë indet”. Natyrisht, shembulli i metodës  mafioze, zbatimin më të mirë e ka gjetur të Mesdheut. Kjo ka ndodhur me sistemin e tenderëve, prej ngaherë një terren tejet i brishtë në Siçili. Miq të mi administrator, edhe sot e kësaj dite, kur bie fjala për shoqëritë ku punojnë me thonë; “E dimë ku nuk duhet të futemi, për të mos dëmtuar disa drejtpeshime të caktuara”.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...