Published On: 16 Shtator, 2016

Maqedonia, shtet ilegal dhe ilegjitim si shtet unitar… dhe probratimat shqiptarë!

  • ME SHKAS, një pjesë-përgjigje, si për fillim, mohuesve të legjitimitetit historik dhe sociolinguistik të sotëm të shqipes, Zaevit dhe Ilija Dimovskit dhe " pobratimëve" të tyre..!

 

Shkruan: Nijazi Muhamedi

-Çdo shtet që ngritet pa legjitimitet historik e demokratik e me një regjim unitar, pra, njëetnik në një realitet historikisht multinacional si dhe pa një pakt shtetformues konsensual e në tokë të huaj, konsiderohet shtet-pushtues; është shtet ilegal dhe ilegjitim.

-Legjitimiteti historik i shqiptarëve dhe i gjuhes shqipe,si kryeshtyllë e identitetit shqiptar, eshte i pakontestueshem ne Maqedoni;

-Legjitimiteti maqedonas dhe i gjuhes se tyre eshte i munguar dhe ahistorik;eshte nje legjitimitet i rreme,i falsifikuar.

-Zhganët e politikes jolegjitime shqiptare,nga fillimi dhe gjer ne keto ditet tona,kane qene dhe jane mohuesit e paturpshem te legjitimitetit historik e demokratik si kryesubstance e vullnetit politik kolektiv shqiptar dhe e se drejtes se tyre te parrezueshme per vetevendosje te brendshme, si bashkeshtetformues, ose te jashtme..!

Cila është e vërteta e Maqedonisë shqiptare ,legjitimiteti i saj historiko-politik? -E vërteta e parë dhe e parrëzueshme e Maqedonisë shqiptare që legjitimohet prej librit “Maqedonia shqiptare”,si kundërvënie ndaj Enciklopedisë false maqedonase, është pohimi i legjitimitetit historik që kanë shqiptarët mbi pjesën shqiptare të kësaj toke në të cilën janë autoktonë,dhe prej këtu buron mandej legjitimiteti politik e demokratik i shqiptarëve për të qenë bashkështetformues me të drejta të njëjta me maqedonasit, pra,që burojnë nga bashkështetformësia, nëse arrihet në ujdi bashkështetformuese.Se në të drejtën ndërkombëtare, principi i autoktonisë i përkthyer në rrafsh politik e juridik thotë që “asnjë qeveri (në kuptimin pak më të gjerë-shtet) që krijohet se paku edhe një ditë më vonë prej prezencës së popullit që njihet se është vendosur më parë se ai,nuk ka legjitimitet nëse nuk ngritet mbi bazë të një ujdie,pakti bashkështëformues, pra, pa këtë ujdi mund të konsiderohet si shtet jolegjitim.Enciklopedia e falsikimeve historike maqedonase në kuptimin politik, pra, ka synuar ta legjitimojë këtë sherr të keq politik-duke i dhënë kombit maqedonas “thellësi historike” bile edhe me trashëgimi të vjedhur, pretendon ta afirmojë këtë legjitimitet të vetin gjoja, dhe ta delegjitimojë legjitimitetin historik shqiptar për të vetëvendosur ose bashkëvetëvendosur në tokën e vet. Me mohimin e historik shqiptar ata afirmojnë legjitimitetin e rremë historik, nëse nuk e kundërshtojnë shqiptarët, për të krijuar shtet etnik maqedonas,që edhe e kanë arritur, sepse edhe Marrëveshja e Ohrit nuk është në funksion të barabarësisë së shqiptarëve,por në funksion të legjitimimit të shtetit nacional maqedonas, që lejon mëshirshëm edhe do “bashkësi etnike” të bashkëjetojnë aty.Po edhe konflikti simboliko-juridik për emrin mes Greqisë dhe Maqedonisë është çështje e pohimit apo mohimit të legjitimitetit historik nga njëra palë ndaj tjetrës, konflikt në të cilin shqiptarët shohin turpshëm lojën e sherrshme maqedonase mbi marrjen e tapisë së tokës shqiptare përmes zgjidhjes së këtij ‘konflikti’, dhe grabitjen e kësaj tapie, pas së cilës vuloset përhershmërisht statusi minoritar i shqiptarëve me të drejta të cunguara, ata e bëjnë duke ngatërruar gjoja se Greqia mohon ‘IDENTITETIN ETNO-KULTURAL të maqedonasve, që e njëjtësojnë me IDENTITETIN KOMBËTAR MAQEDONAS, me të cilin, edhe në marrëveshjen eventuale me greqinë pretendojnë ta mbulojnë, në fakt ta NJËJTËSOJNË EDHE ME IDENTITETIN E SHTETIT TË TYRE KOMBËTAR. Dhe, në këtë lojë të sherrshme dëgjohen turpshëm guakjet e politikanëve të anës sonë dhe më gjerë, kur thonë që ne jemi të vetmit që pranojmë “identitetin kombëtar maqedonas”, e kjo merr kuptimin, si e dinë dhe e kuptojnë qartësisht edhe të huajt, se “ne pranojmë shtetin kombëtar të maqedonasve” dhe veten tonë si qiraxhinj të gjithmonshëm të tij. Së këndejmi, ky libër,të cilin grekët e kishin kuptuar shumë qartë dhe kjo u vërejt shumë mirë kur ish-ministri grek i punëve të jashtme u tha se ka Maqedoni greke, ka Maqedoni ta zëmë maqedonase, por ka edhe Maqedoni shqiptare, pra kemi tre identitete që rivalizojnë për legjitimitet, ndaj edhe zgjidhja e këtij konflikti nuk mund të bëhet ndërmjet dy palëve,pa shqiptarët; ose së paku nuk duhet të bëhet para se të ridefinohet kushtetuta në të cilën Maqedonisë si shtet i jepet identitet pluralist, domethënë, jo njëetnik, pra identitet shumënacional, ose shumëkulturor apo shumëgjuhësor dhe të definuar qartë në kushtetutë, se identiteti shtetëroro-politik shënohet në ato pllakat e gurta të Kombeve të Bashkuara, për ta dijtur i kujt, i cili popull është ai shtet, e të tjera punë që lidhen rreth kësaj problematike. SHQIPTARI.EU

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...