Published On: 23 Maj, 2016

Maqedoni – Të dyshuarit e Speciales, jashtë qeverisë

Personat të cilët janë nën hetim të Prokurorisë Speciale Publike të Maqedonisë është e palogjikshme dhe e papranueshme që të marrin pjesë në jetën politike, thotë profesori Qebir Avziu. Sipas tij, politikanëve të dyshuar nga Prokuroria, duhet t’u pushojë funksioni derisa të përfundojë procedura penale ndaj tyre.

“Në aspektin moral, këta persona nuk kanë të drejtë të marrin pjesë në përbërjen e qeverisë së ardhshme, mirëpo në aspektin juridik nuk ekziston ndonjë dispozitë e cila në mënyrë të qartë do t’ua ndalonte që të jenë pjesë e qeverisë së ardhshme. Vlen të theksohet praktika në vendet evropiane. Kur një person, funksionar shtetëror, pavarësisht se në cilën pozitë është, në qoftë se akuzohet nga prokurori publik, atëherë pushon funksioni i tij derisa të përfundojë procedura penale”, tha Qebir,Avziu, profesor.

Ndërkaq, ish-deputeti Esad Rahiq thotë se komuniteti ndërkombëtar me të drejtë kërkon që në qeverinë e ardhshme, çfarë do që ajo të jetë, të mos përfshihen kuazi-politikanë apo hobi-politikanë që në politikë kanë hyrë me qëllim që të vjedhin dhe pasurohen.

“Jo vetëm këta që janë tani nën hetim, por unë vlerësoj, bile jam i sigurt se PSP-ja do të zgjerojë listën, përkatësisht ndaj të gjithë atyre që janë marrë me politikë, do të kontrollojë se çfarë kanë punuar. Shumë lehtë kontrollohet gjendja pronësore, veprimi i atyre njerëzve që kanë qenë të kyçur në politikë dhe nëse për cilindo zbardhet se ka bërë diçka kundër ligjit pavarësisht se është tani në pushtet apo në opozitë, kjo përrallë patjetër se duhet të përfundojë”, deklaroi Rahiq.

Presidenti Gjorge Ivanov ka falur 56 politikanë kryesisht nga partitë në pushtet VMRO-DPMNE dhe BDI të cilët janë nën hetime, dhe ndaj të cilëve ishte ngritur procedurë hetimore. Këtë vendim të Ivanovit nga BE-ja e kanë vlerësuar si shqetësues.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...