Published On: 10 Korrik, 2016

Maqedoni: Politikë në xhami, shkolla e kudo

Edhe pse partitë politike mohojnë se kanë gisht në institucionet jopolitike, shoqatat joqeveritare nuk amnistojnë politikën nga ndikimet e saj,  njofton agjencia e lajmeve INA. 

Politika po vazhdon të ndikojë me të madhe në jetën shoqërore por edhe në institucionet e tjera që janë jashtë politikës. Tempujt fetarë si xhamitë, shkollat, sektori civil dhe sfera të tjera shoqërore vazhdojnë të dominohen nga politika dhe vendimet e urdhrat që vijnë nga ajo.

Mirëpo, partitë politike mohojnë se kanë gisht në këto sfera, edhe pse ato janë faktorët të cilëve u drejtohet gishti tregues.

Por, shoqatat joqeveritare nuk amnistojnë politikën nga ndikimet e saj në çdo sferë shoqërore.

“Viteve të fundit parti të ndryshme po përpiqen të influencojnë në vendimet apo edhe të inflirtohen në institucione arsimore publike e private, deri edhe tek komunitetet fetare. Këto pastaj shndërrohen zëdhënëse dhe mbrojtëse të politikës së partive. Kjo është një praktikë negative,që duhet të marrë fund sa më parë”, ka theksuar kohë më parë kryetari i “Illyricum Libertas”, Valon Kurtishi, i cili thekson se me këtë dëmtohen interesat nacionale të shqiptarëve por edhe imazhi kombëtar. Në Maqedoni i tërë aspekti jetësor dhe përditshmëria është e ndërlidhur skajshmërisht me politikën.

Ky kancer dita ditës po çon drejt rrënimit të të gjitha vlerave, atje ku sado pak janë krijuar apo edhe po kultivohen. Qytetarët dakordohen se politika si duket ka hyrë edhe nëpër muret e shtëpive, por ka depërtuar edhe atje ku nuk e ka vendin. Asgjë nuk mund të ndryshojë fjalën e saj, por duhet të jetë shqetësuese kur ajo përfshin edhe ato sfera të cilat nuk i përkasin asaj.

Krijimi i këtyre situatave të ndërhyrjeve politike kanë shkaktuar zhgënjim të madh tek qytetarët. Anketat e fundit kanë bërë të ditur për rritje të konsiderueshme të numrit të qytetarëve që nuk preferojnë politikën dhe asnjë parti politike./INA/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...