Published On: 28 Gusht, 2016

Maqedonasit sundimin, shqiptarët nënshtrimin

  • “Mashtrimi është në duar të këtyre horrave”, -më tha një plak i urtë nga Derveni,-po nderi dhe vota jonë janë në duart tona. E nderin s’ka bir nane që do mund të na rrëzojë në këto zgjedhje!”

Zgjedhjet e pritshme në Maqedoni do mbahen në nëntor.Kushtet e të së ashtuquajturës Marrëveshje e Përzhinës nga e cila varen këto zgjedhje, në Shkup thonë se janë plotësuar, bile përtej së pritmes. Ka mbetur të hiqet edhe një bllokim i vogël rreth zgjedhjes së një përfaqësuesi shqiptar në mesin e 4 përfaqësuesve maqedonas në Komisionin ad-hoc për mbikëqyrjen e mediave gjatë parafushatës dhe fushatës zgjedhore. Edhe kjo “zgjedhje” nga kjo marrëveshje ndërmaqedonase pritet të mbarojë “paq”, sikur ka mbaruar paq edhe tërë Marrëveshja në Përzhinë të Shkupit në dëm të shqiptarëve dhe për dobi të legenave politikë të tyre.Kështu,ky farë “bllokimi” pritet të marrë zgjidhje të martën ,jo me zgjedhjen e një përfaqësuesi shqiptar nga dy të paraqiturit, dy emra të njohur të gazetarisë shqiptare në Maqedoni, Daut Dauti dhe Sefer Tahiri, ndaj të cilëve tabori antishqiptar maqedonas në LSDM nxori “PYKA” kundërshtimi, por me zgjedhjen e një kandidati “shqipfolës” që pritet ta “propozojnë” antishqiptarët maqedonas nga radhët e LSDM-së të opozitarit Zaev, një turbullues i skenës politike shqiptare në Maqedoni, i cili është duke dhënë shenja se ka gërryer thellë për të zhgatërruar skenën politike të shqiptarëve dhe për ta vënë atë nën kontrollin e “dobishëm” maqedonas, për t’i thënë kundërshtarit të tij politik, Gruevskit se, në mbrojtje të interesave panmaqedonase, ky ka ditur të luajë më “qytetarisht” harushë ndër shqiptarët me marifetin alla Kiro Gligorov që partia e tij e quan dhe e përdor si testament “ndëretnik”(!).
Marrëveshja e Përzhinës, nga e cila varej shpallja e zgjedhjeve, i ka nxjerrë të “kënaqura historikisht” të dyja palët konfrontuese maqedonase, të cilat duket çiltazi se, duke u shtirur se po mbyten ndër vedi, arrijnë “pajtimin konsensual” në shtrirjen për toke poshtërisht të “faktorit” shqipfolës që këtyre palëve u bënte “fresk Stambolli” në bisedimet rreth Përzhinës. Nga kjo “marrëveshje”, Gruevski dhe Zaev fërkojnë duart e fitores së re dhe panmaqedonase mbi shqiptarët tek elektorati i tyre, një fitore më të madhe se L. Georgievski i njërit, dhe se Gligorovi i tjetrit, mashtrimet e të cilëve që këputën durimin, i trazuan shqiptarët të ngriten në konflikt politik të armatosur në vitin 2001, por “frytet” politike të tij, u bënë plaçkë e pështirë pazari për interesa të pasurimit vetjak të shpejtë nga ana e atyre që “erdhën nga larg dhe të vumë nga të tjerët” në krye të atij konflikti.
Marrëveshja e Përzhinës, pra, nuk ka zgjidhur paqësisht vetëm problemin e zgjedhjeve të pritshme, por ka zgjidhur për një perspektivë më të gjatë dhe “më pajtuese” sundimin maqedonas dhe nënshtrimin shqiptar ndaj tij. Ata po ashtu arritën të ndërtojnë edhe “garancitë” e kësaj perspektive sunduese përmes çarjes së organizimit politik të shqiptarëve, të cilën pretendojnë ta bëjnë të përhershme, duke i ndarë politikisht shqiptarët edhe më tepër seç ishin të ndarë në një palë vegla qorre ndaj VMRO-DPMNE, një palë tjetër qorre ndaj LSDM, dy palë të një poshtërimi që është i përfaqësuar turpshëm nga batakçinjtë dhe dallaverexhinjtë e interesave shqiptare dhe nga të tjerët “në ardhje” që shtyhen për radhë mes vedi për “zotësi nënshtrimi në mënyrë pajtuese”.
Ky turp që ka ngjarë, dhe turpet e tjera që do t’i sjellë radha e punëve politike, këto ditë ishte temë
shqetësimi ndër shqiptarët që takuam dhe që rrëfeheshin sinqerisht. Shumica e heshtur e opinionit shqiptar në Maqedoni, mes të cilëve bien edhe këta që takuam këto ditë atje, konsideron se zgjedhjet e pritshme, për shqiptarët do jenë zgjedhje turpi kombëtar, ndaj edhe besonin se këtij turpi, këtij poshtërimi dhe zhgënjimi të thellë, elektorati shqiptar, shumica e tij legjitime dhe e heshtur do t’i kundërvihet me mosdalje në zgjedhje. “Mashtrimi është në duar të këtyre horrave”, -më tha një plak i urtë nga Derveni,-po nderi dhe vota jonë janë në duart tona. E nderin s’ka bir nane që do mund të na rrëzojë në këto zgjedhje!”
R. DAKAJ

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...