Published On: 2 Shkurt, 2016

Manastirin e Deçanit e ruajnë shqiptarët, e jo urrejtja serbe

  • Reagim ndaj deklaratave urrejtëse e shoviniste serb me rastin e ndalimit të katër personave të armatosur në afërsi të manastirit nga policia e Kosovës.

 

Mr. Adem Lushaj

 

Rruga për të shkuar në “Grykë të Deçanit”, këtyre ditëve është vënë në kontroll të forcave ushtarake të KFOR-it, gjë që i mundëson personelit të manastirit të dërgon mesazhe urrejtëse dhe porosi të rreme te bashkësia ndërkombëtare, “kinse manastiri është i rrezikuar nga terroristët”. Këtë gjë e vërtetuam edhe personalisht, pasi që ishim ndalur vazhdimisht gjatë kalimit të këtyre pikave kontrolluese, që të jepej me kuptuar se ishte zonë ushtarake dhe lirie e lëvizjes e kufizuar. Edhe pse deçanasit i njohin mirë “ankesat” e Sava Janjiqit dhe kolegëve të tij, kinse për pasiguri dhe rrezikim permanent, mashtrime dhe porosi urrejtëse janë shpërndarë edhe këtyre ditëve, me të marr lajmin se disa persona janë arrestuar nga policia e Kosovës, në afërsi të Manastirit.

Është e pa pranueshme për Ne, që persona të tillë të vijnë nëpër Deçan me armatim, pa marr parasysh destinacionin dhe qëllimin e tyre, por edhe më e pa pranueshme është që këtij rasti ti epet orientim politik dhe armiqësor. Gjithë qytetarët e Deçanit janë kundër çdo akti të dhunës, e aq më shumë kundër akteve terroriste, por assesi nuk pajtohen që rastet e tilla të jenë shkas për arritjen e projekteve qëllimkëqija që ka kleriku Sava Janjiq dhe tjerët si ai. Sërish njoftojmë gjitha institucionet vendore e ndërkombëtare, se jemi kundër çdo akti kriminel dhe posedimit ilegal të armëve të cilitdo lloj qofshin ato. Po ashtu bëjmë me dije se deçanasit çdoherë kanë ruajtur dhe do ti ruajnë monumentet e tyre fetare dhe kulturore, sikurse kanë vepruar dhe veprojnë për Manastirin e Deçanit. Mirëpo, vazhdimisht përcjellim mesazhe të qarta te çdo faktor vendor e ndërkombëtar,  se qytetarët e Komunës së Deçanit, assesi nuk lejojnë që këto raste të shfrytëzohen dhe të kthehen në arritje të qëllimeve nacionaliste serbe, duke pretenduar që planet e tyre politike ti realizojnë përmes “lotëve të krokodilit” që derdhin klerikët që jetojnë e veprojnë në këtë monument kulturor deçanas. Sava Janjiq dhe mësuesit e tij nga Beogradi, apo edhe nga ndonjë vend tjetër, mos të pretendojnë në uzurpim të pronave publike të kësaj komune dhe pengim të lëvizjes së lirë, e as të tentojnë që veprimet politike të realizohen me skenar të dirigjuar nga personat që kishin kryer krime ndaj popullatës vendase. Këta aktor me në krye klerikun “politik” Janjiq, të orientohen nga institucionet demokratike vendore, duke bashkëjetuar me deçanas dhe të realizojnë projekte zhvillimore, të cilat do jenë në të mirë të qytetarëve dhe krijimit të raporteve të ngrohta ndër njerëzore.

 

Ps. Autori është drejtor i “Shoqata e Intelektualëve të Pavarur” në Deçan dhe ish koordinator i subjekteve politike e jo politike që kundërshtojnë vendimet për uzurpim të pronave publike nga manastiri

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...