Published On: 4 Shkurt, 2016

Malcolm me kë e ka: Popujt e Ballkanit duhet t’i ndryshojnë tekstet shkollore të historisë së tyre

  • Dijetari dhe historiani i njohur Sir Noel Malcolm mbrëmë (3 Shkurt) ka qenë mysafir në ambasadën e Kosovës në Londër. 

Në një bisedë të udhëhequr nga ambasadori Lirim Greiçevci, Sir Malcolm ka folur për historinë e Ballkanit dhe ka shpalosur detaje të jetës së tij. Sir Noel, i cili është hulumtues i lartë shkencor në Universitetin e Oxford-it dhe anëtar i Akademisë Shkencore Britanike, ka folur edhe për punën e tij të historianit e cila në botë cilësohet si brilante dhe për të cilën në vitin 2014 Mbretëresha e Britanisë së Madhe, Elisabeth II, e ka dekoruar me titullin Sir.

Pas doktoraturës në histori, të cilën e kishte përfunduar në Cambridge, Malcolm ka filluar të ligjëroj po në këtë universitet. Por, puna e ligjëruesit, siç theksoi ai, nuk i lejonte kohë që të merrej me hulumtime shkencore dhe kjo e kishte shtyrë që të kalonte në një punë tjetër e që ishte pozita e kolumnistit dhe redaktorit të politikës së jashtme në në revistën e famshme politike ‘The Spectator’ dhe më vonë në ‘The Telegraph’. Pastaj, vazhdoi hulumtimet nga të cilat dolën disa libra që themeluan autoritet në fushat përkatëse. Libri i tij i fundit ‘Agents of Empire: Knights, Corsairs, Jesuits and Spies in the Late Sixteenth-Century Mediterranean World ‘ që ka të bëjë më shqiptarët dhe në të cilin autori bëri 20 vite hulumtim për ta botuar në vitin e kaluar, dëshmon për aftësitë superiore të një historiani dhe intelektuali.

Sa ishte student, dhe pastaj edhe kolumnist, Malcolm kishte udhëtuar këmbë në disa vende të Ballkanit, përfshirë Turqinë dhe kishte mësuar gjuhët e tyre. Në qershor të vitit 1989 nga Tetova kishte ecur këmbë deri në Prizren duke i kaluar malet e Sharrit ku kishte fjetur në shtëpitë e fshatarëve të kësaj ane. Pastaj, me 28 qershor kishte mbërri në Gazimestan dhe ishte ulur ndër rreshtat e parë për ta dëgjuar ‘fjalimin historik’ të Sllobodan Millosheviqit. Pasi që e kishte dëgjuar fjalimin dhe pasi e kishte vërejtur disponimin e masës kishte ardhë në përfundim se ‘diçka ishte shumë gabim në këtë mes’. Dhe, për të qenë gabimi edhe më i madh, politika britanike përkrahte ndryshimet që kishin filluar në Jugosllavi nga Millosheviqi. /The Albanian

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...