Published On: 16 Qershor, 2016

Malazezët nuk janë serb

 

Fahri Xharra

Shekujt ndërrohen dhe e vërteta del në pah. Malazezët nuk janë serb; këtë duhet pohuar vazhdimisht se pse del nga vet goja e tyre, nga shkrimet e tyre. Edhe ata më në fund e kanë kuptuar të vërtetën e tyre se ishin të manipuluar nga serbët. Pa i kërkuar shkaktarët mua më intereson e vërteta e shprehur e tyre që është kategorike (Dr. Rotkoviç razotkriva velikosrpske prijevare, Crnogorska pitanja).
Malazezë shkruajnë se: Shkenca e historisë ka arritur që plotësisht të demistifikon t`ashtuquajturën „srpstvo“ (“serbizëm”) e cila ishte e ngulur në mendjen e Vladikes Petar II Petroviq Njegoshit si dhe në mendjen e Knjazit Nikola. “
Qëllimi i historianëve malazez është të shpjegojnë se si lindi kombi serb në Malin e Zi.
Sipas tyre deri sa Njegoshi ishte si fëmijë edukohej nga poeti Simo Milutinoviç Sarajlija, për të cilin dokumentohet se ishte spion dhe propagandues i Serbisë së Madhe. Dhe kështu Njegoshi i rritur në këtë edukate ishte i shastisur pas serbizmit sa që më vonë përkthyesit gjerman Gerhardit, të poezive të tij i thoshte që të gjithë poetët romak ishin serb dhe i kishin emra serb, emra të cilët më vonë i falsifikuan në romak.; bile bile mundohaj ta bindë Gerhardin që në Serbi emri i tillë gjendet si Gjero!
Edhe pse tek Njegoshi u zgjua inspirimi për shkrimin e poezive, por nga Sarajlija u mboll, ajo që deri atëherë ishte e panjohur- srpstvo (serbizmi) ( Njegoshi poet dhe Vladikë i Malit të Zi 1813 – 1851)
Dr. Rotkoviq shkruan: “Përhapja e ndjenjës serbe në Malin e Zi u ndihmua nga rrjetet e agjenturave serbe të cilat e kishin vërshuar atë vend, të përgatitura në programin serbomadh- Načertanijen (Proširivanje srpskog nacionalnog ośećanja u Crnoj Gori najviše su pomagale srpske agenturne mreže koje su je preplavile, predviđene tajnim velikodržavnim programom – Načertanijem.)
Nacioni serb në Malin e Zi i imagjinua gjatë shek. 19-të dhe ishte prodhim i shumë faktorëve: Poetria e Njegoshit nën ndikimin e Sima Sarajlisë, propaganda serbomadhe të Naçërtanjes dhe inxhinjeringut politiko- ideologjik të Kral Nikollles- kështu shkruan Dr. Rotkoviq . Edhe pse tek Njegoshi u zgjua inspirimi për shkrimin e poezive, por nga Sarajlija u mboll, ajo që deri atëherë ishte e panjohur- srpstvo (serbizmi) ( Njegoshi poet dhe Vladikë i Malit të Zi 1813 – 1851)
Dr. Rotkoviq shkruan: “Përhapja e ndjenjës serbe në Malin e Zi u ndihmua nga rrjetet e agjenturave serbe të cilat e kishin vërshuar atë vend, të përgatitura në programin serbomadh– Načertanijen (Proširivanje srpskog nacionalnog ośećanja u Crnoj Gori najviše su pomagale srpske agenturne mreže koje su je preplavile, predviđene tajnim velikodržavnim programom – Načertanijem.)
Nacioni serb në Malin e Zi i imagjinua gjatë shek. 19-të dhe ishte prodhim i shumë faktorëve: Poetria e Njegoshit nën ndikimin e Sima Sarajlisë, propaganda serbomadhe të Naçërtanjes dhe inxhinjeringut politiko- ideologjik të Kral Nikollles- kështu shkruan Dr. Rotkoviq.
Këtë temë e zhvillova me qëllim të vetëdijesimit të një pjese të popullit tonë të cilët janë po ashtu të manipuluar nga rrjetet e agjenturave serbe të shpërndara dhe të përhapura si fara e hithit nëpër tokat shqiptare; Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Luginë të Preshevës, diasporë e gjetiu.
Vetëm ta kemi para sysh kur këta kanë mundur me rrenat dhe diplomacinë e tyre ta mashtrojnë jo vetëm Perandorinë Otomane dhe deri në vitet e 90-ta edhe Europën; atëherë të bëjmë kujdes. Rrena dhe mashtrimi janë virtyt i suksesshëm i serbëve.
Shkenca e jonë e Historisë duhet të jetë më agresive ndaj mashtrimeve serbe; i duhet asaj që të jetë omniprezente në mediet tona pamore dhe dëgjimore. Ajo shkencë të del me fakte dhe përfundimisht të na largohet turko-arabizimi serb në tokat tona dhe të mbesim (ata që janë) ashtu mysliman të lehtë te viteve deri 90-ta.
Suksese në bindjen tonë të vetëdijesuar që jemi vetëm shqiptar e asgjë as më shumë e as më pak!
Gjakovë, 15.06.16

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...