Published On: 6 Qershor, 2016

Mashtruesi grek Kotzias: Çamët u larguan nga Greqia se bashkëpunuan me nazistët

Ministri i Jashtëm grek, Nikos Kotzias, i ftuar në “5 pyetje nga Babaramo” në Report Tv tha se, për popullsinë çame ka vendime gjyqi si bashkëpunëtorë të nazistëve gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Sipas tij, ata nuk janë dëbuar, por janë larguar vetë nga Greqia. “Kishte edhe çam që bashkëpunuan me fashistët e nazistët dhe për ata pati vendime gjykate. Këto vendime gjyqi duhet të respektohen nga një vend europian. Askush nuk mban përgjegjësi për veprimet e njerëzve të tjerë. Ne po flasim për ata që bashkëpunuan me nazistët dhe ikën me dëshirën e tyre nga Greqia, nuk i dëbuam ne. Duhet të mbajmë mend që në vende të tjera bashkëpunëtorët e nazizmit u varën, ata u larguan dhe erdhën në Shqipëri”, u shpreh Kotzias.

Duke u ndalur te Ligji i Luftës, Kotzias theksoi se prej vitit 1987 Këshilli i Ministrave të Greqisë ka vendosur se nuk ka gjendje lufte me Shqipërinë. Sipas tij, marrëdhëniet mes dy vendeve kanë ardhur gradualisht drejt përmirësimit dhe se Greqia mbështeti anëtarësimin e Shqipërisë në NATO.

 Z.Ministër, doja një përcaktim tuajin për marrëdhënien shqiptaro-greke. A vuajnë ato nga skizofrenia. Nëse kemi parasysh se kemi edhe një traktat miqësie por edhe dekrete të luftës së vitit 1940. Për të qenë më korrekt, në vitin 1999 Ambasada shqiptare në Athinë i kërkon Ministrisë së Jashtme greke nëse dekretet e vitit 1940 që e shpallin Shqipërinë shtet armik dhe dekreti që e pasoi këtë, dekreti i dytë që parashikon vënien nën sekuestro të pronave të asaj që në Shqipëri quhet çështja çame dhe përgjigja që erdhi nga Greqia ishte, po këto dekrete janë në fuqi. Pyetja ime është, a mund t’i kemi të dyja, edhe traktatin e miqësisë dhe ai i gjendjes së luftës. Këto dy dekrete a janë në fuqi?

Ti ndajmë gjërat, fillimisht për çështjen e luftës. Ju e dini që kishte lidhje direkte mes qeverisë shqiptare dhe asaj të Musolinit. Janë dekrete të kohës së luftës. Në vitin 1987 Këshilli i Ministrave të Greqisë ra dakord që nuk ka gjendje lufte me Shqipërinë. Më 1996 nënshkruam një traktat miqësie mes dy vendeve. Pastaj Greqia ka mbështetur anëtarësimin e Shqipërisë në NATO. U bëmë partner. Rrjedhimisht, porsa i përket realitetit ne nuk jemi në luftë. Kemi marrëdhënie shumë të mira që duam t’i përmirësojmë, por në njëfarë mënyre autoritetet shqiptare mendojnë se ka disa çështje për të cilat do donim që të kishte një deklaratë më zyrtare. Siç e thashë, ne nuk kemi kundërshtim, por është në objekt negocimi të negocimit të të gjithë atyre që kanë lidhje me historinë. Ne duhet të merremi me të ardhmen e rajonit, nuk besoj se ka luftë por nëse disa besojnë këtë, ne nuk kemi ndonjë kundërshtim. Lidhur me çështjen çame, shumë vetë pyesin dhe besoj se nuk bëhet fjalë këtu për çamët që vetëpërcaktohen si shqiptarë që jetojnë këtu e s’kanë ikur kurrë. As që më pyesin për ata çamët në numër më të paktë që janë inkuadruar në shoqërinë greke, por besoj se më pyesni për ata çamë për të cilët ka vendime gjyqësore pas luftës së dytë botërore pasi ata bashkëpunuan me nazistët dhe janë dënuar si të tillë. Kjo ka ndodhur dhe në vendet e tjera të Europës. Për ata s’ka dekrete, por vendime gjyqësore. Jam dakord me ministrin tuaj të jashtëm se nuk ka çështje gjeografike e gjeopolitike që ka lidhje me këtë çështje dhe sipas deklaratës së Helsinkit nuk ka rivendikime tokësore dhe nuk synon njëra palë për rivendikime tokësore në dëm të palës tjetër.

 Rama tha se çështja çame duhet të diskutohet në mënyrë individuale pasi faji është kolektiv, kemi dënim të komunitetit, si p.sh…?

Shumica e çamëve ka jetuar e jeton në Shqipëri. Ne po flasim për ata çamë që kanë jetuar në Greqi dhe kanë ikur me nazistët. Unë gjykoj se është gabim të kufizohen ose ngushtohen marrëdhëniet e krijuara mes dy vendeve dhe të kufizohen e drejtohen me një çështje historike që dy palët e shohin në dy mënyra të ndryshme. Gjermania, Polonia, Çekia e shohin në mënyrë të ndryshme çështjen e gjermanëve që u larguan nga zonat ku banonin. Nuk është e njëjta çështje, por ka analogji. Siç e dini, Polonia, Gjermani e Çekia kanë marrëdhënie shumë të mira. Greqia e mbështeti Shqipërinë pas rrëzimit të komunizmit, mbështeti ekonominë shqiptare, Greqia u bë, dhe jam shumë i gëzuar për këtë realitet, që vendi ynë mbështeti anëtarësimin e Shqipërisë në NATO gjë që i dha stabilitet. Hapi rrugën për BE në samitin e Selanikut. Jemi partneri i dytë tregtarë. Dëshiroj të them që nuk është gjë e mirë që të nënvlerësohen marrëdhëniet dypalëshe e të dalin në pah mënyra të ndryshme të të menduarit të një çështje historike. Marrëdhëniet tona janë më të mira sesa kjo çështje.

 Ky është në episodi tragjik mes vendeve tona, por doja të këmbëngulja tek përgjegjësia, shqiptarët e komuniteti çam ka bashkëpunuar në luftë kundër nazizmit. Heroi Ali Demi, familjarët e të cilit janë dëbuar si bashkëpunëtorë të nazizmit, a mendoni se fëmijë 3 -vjeçar që janë larguar kanë qenë kriminelë lufte?

Të merremi vesh, ne flasim për ata që ka vendime gjyqi, jo për fëmijë 3 vjeçar, thjeshtë dikush nuk duhet të fusë në mëndje fëmijëve që copa Greqie iu takojnë atyre. Nëse doni keni për të parë se qarkullojnë harta të Shqipërisë së Madhe që s’janë racionale, këtë nuk e duan as qeveritë e as popujt. Të mos kufizohemi tek një çështje e veçantë dhe të humbim çështje të mëdha. Kishte edhe çam që bashkëpunuan me fashistët e nazistët dhe për ata pati vendime gjykate. Këto vendime gjyqi duhet të respektohen nga një vend europian. Askush nuk mban përgjegjësi për veprimet e njerëzve të tjerë.

 Në qoftë se do hiqet dekreti e të hapët mundësia që këta qytetarë të kenë të drejtën të apelojnë këto vendime…?

Fëmijët 3 vjeçarë të apelojnë?

 Tani janë 73-vjeçarë…

Ne po flasim për ata që bashkëpunuan me nazistët dhe ikën me dëshirën e tyre nga Greqia, nuk i dëbuam ne. Duhet të mbajmë mend që në vende të tjera bashkëpunëtorët e nazizmit u varën, ata u larguan dhe erdhën në Shqipëri.

 Ata thonë se i dëboi Greqia?

Të sqarohemi, ata thonë të tjerët thonë, unë kam vendime gjyqi dhe i referohemi këtij grupimi njerëzish. Do ishte gabim. Nuk duam që kjo të ngatërrohej me shqiptarët që jetojnë e punojnë në Greqi. Ajo që dua të them është se, të gjithë ata që s’janë dënuar e nuk i takojnë atij grupi që janë dënuar, ata tashmë nuk jetojnë më, dhe përderisa ai i plotëson kushtet mund të lëvizë lirshëm gjithkund në Europë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...