Published On: 18 Shtator, 2016

Magjia dhe misteri i ujit

Nga Jason G. Goldman

Për ku ka ujë, ka së paku potencial për jetë. Por uji nuk është vetëm një temë e biologjisë dhe kimisë. Ai përmendet në traditat e pothuajse çdo kulture fetare në planet, nga mitet e përmbytjeve të Noeut dhe Gilgameshit tek ujin i shenjtë i paketuar në shishe dhe tregtuar për turistët në sheshet e rrugëve të Jeruzalemit. Nuk do të ishte e tepruar të thuhet se qytetërimet më të mëdha të planetit tonë nuk do të ekzistonin, po të mos ishte për ujin e freskët.

Banorët e Mesopotamisë themeluan kulturën e tyre në bashkimin e Tigrit dhe Eufratit, një çift lumenjsh ende të rëndësishëm në kulturën moderne të Irakut, për të cilët Sadam Huseini angazhoi inxhinierë që të devijonte rrjedhën e tyre, një masë që synonte të pengonte milicitë nga strehimi në kënetat jugore. Ky vend, i rrethuar nga shkretëtira – për të cilin studiuesit biblikë pretendojnë se gjendej dikur Kopshti i Edenit – ishte origjina e qytetërimit njerëzor. Këtu është vendi …

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...