Published On: 9 Mars, 2016

Mafia po bëhet vet shteti!

Besnik Gjaka

Mafia lind, jeton, vepron, por duhet luftuar me mjete ligjore Një deputet i parlamenitit bullgar, Atanas Atanasov, ish-kryetar i kundërspiunazhit, ka thënë: “Vendet e tjera kanë mafitë, kurse tek ne mafia e ka shtetin (vendin)”. Dëgjojmë shpesh të thuhet se mafia nuk ekziston më, që është në shkatërrim e sipër, se mafia është mundur, është zhdukur. Kjo është një analizë naive, ose është në interes të ndonjë pale të thuhet se mafia ekziston vetëm atëherë kur qëllon dhe se është një fenomen për të cilin mund të shqetësohesh kur vret njerëz.
Mafia e tanishme, më tepër se mishërim i një mafie të re, po kthehet pas në fazën e saj paraterroriste. Është mafia që vë në qendër ndërmjetësimin, mosrënien në sy, interesat e ndërsjellta, të marrëdhënieve me politikën, me ekonominë dhe me institucionet. Pra, mafia klasike. Kryemafiozët e kanë kuptuar se duhet ta kontrollojnë dhunën, sidomos atë që drejtohet prej lart, dhe ky është kushti i nevojshëm për të përmirësuar rolin e vet në nivel ekomomik, social dhe politik. Pushteti i botës së krimit, është pa dyshim një nga llojet e njohura të pushtetit që e bën njeriun e kësaj bote jo vetëm të gëzojë të gjitha të mirat e mundshme materiale, por edhe të ketë ndjesinë e fuqishme të autoritetit, pushtetit, fuqisë, madhështisë, frikës të të tjerëve. Me këtë shpjegohet veç faktorëve të tjerë (detyrimeve deri në vdekje e lidhjeve të pazgjidhshme me të, implikimeve) se përse një pjesë e madhe e ish-kriminelëve, nuk i largohen dot botës së krimit, rikthehen sërish e sërish në atë botë dhe numri i recidivistëve është jo i vogël.
Mund të supozohet se në thelb, duke u nisur nga njëri prej motiveve kryesorë, ai i dëshirës për pushtet, fuqi, autoritet, qëndron e njëjta psikologji edhe prapa veprimeve të politikanit aq më shumë që veprimet e këtij të fundit janë të bazuara në ligj, gjë kjo që ua shton atyre forcën e mbështetjen, paprekshmërinë e gjithëfuqinë. Vjen një moment që edhe gangsterët më të fortë, qoftë nën ndikimin e ashpërsimit të luftës kundër krimit, tensionimit ekstrem të opinionit publik pas rritjes së arrogancës e peshës së krimit, apo interesave të larta të politikës, të sakrifikohen. Këtu kanë ndodhur jo rrallë zhgënjimet e gangsterëve nga politika, a pseudomiqësia me politikanë, si Salvatore Xhuliano në Itali, etj.
Fundi i gangsterëve me përjashtime të rralla, është dramatik, për ata dhe familjet e tyre. Ja përse historikisht në të kaluarën, e sot gjithnjë e më shumë në botë e këtu tek ne, njerëz të botës së krimit, përpiqen ose të fusin njerëzit e tyre në pushtet ose të bëhen vetë deputetë, udhëheqës lokalë, politikanë. Është më kollaj të veprosh duke pasur edhe mburojën e ligjit, por së paku edhe të pushosh i sigurt pasi e ke kryer misionin kriminal e ke grumbulluar të ardhura të mjaftueshme për një jetë përrallore.
Në filmin e njohur të Coppola-s, Godfather, i luajtur nga Al Paçino, Kumbari ua thotë sa e sa herë fëmijëve të vet, se do të kishte dashur, madje kishte ëndërruar që dikur “të bëhej legal” e që së paku familja e tij të jetonte e legjitimuar dhe e nderuar më pas. Në thelb ky është privilegji i madh i politikanit-gangster, (por jo i njeriut të krimit që nuk arrin të bëhet politikan), ajo që e bën atë të jetë jo vetëm i pasur, i fuqishëm, me pushtet mbi të tjerët, i njohur, por edhe i nderuar e i supermbrojtur nga ligji. Pikërisht është ky ndër aspektet që e bën politikën aq tërheqëse. Nuk ka aspekt të dëshirave e motiveve shtytëse njerëzore, që të mos realizohen a shprehen më fuqishëm e më hapur, se në politikë.
Autori: është njohës i kriminalistikës dhe krimit të organizuar

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...