Published On: 19 Shkurt, 2016

Madhështia e gjakut shqiptar!

 

Agim Vuniqi

 

Brez i fuqishëm gjaku i shqiptarëve, është gjak burrërie. Shqiptari i ka dhënë Turqisë gjeneralët dhe ministrat më të mirë. Vëllezërit e tyre në Itali, Toskanët, vunë themelet e vertetë të madhështisë së Romës. Pesë perandorë të Romës qenë bij malësorësh Ilirianë; ata e forcuan racën Italiane. Në grykat dhe në malet e Atikës gjuha Shqipe është në përdorim edhe sot. Në përpjekjet e Greqisë për liri, shqiptarët lanë emra fame. Ata trazohen me të tjerët, por në trazim nuk bashkohen, domethënë nuk i përziejnë gjakun dhe zakonet e tyre.

Të ruajturit e gjuhës dhe të zakoneve të veta nën thembrën dhe tiraninë e shekujve tregon mundësitë e një race të fortë e të pamundëshme. Do të shohim se si Europa e përdori këtë çelës të Ballkanit për të mbajtur mbyllur dyert e mëshirës e të dritës mbi një popull, i cili tani po lutet për demokraci e liri. Më së bukuri diti t’i këndoi këtyre burrave poeti i Shqipërisë Etnike Zeqir Gërvalla në poezinë “Portreti i një Malësori”, në kuadër të botimit me poezi “Prania e Sfinksit” e botuar në Prishtinë më 1990.

 

PORTRETI I NJË MALËSORI

 

Në shpinë – një barrë

Në kraharor – një varrë

Në sy – një lot

Në zemër – barot…

 

Këmbëzbathur ecën

Rrugës zikzake të malit:

“A t´ja zë pritën hasmit –

A t´i blej abetare djalit?“

 

Nuk do i veçoja shqiptarët veç e veç, realisht shqiptarët e Malit të Zi (jo vetëm malësorët e Malësisë së Madhe, meqë ka të bëjë me nocion gjeografik, jo nacional) kanë kontribut madhor në realizimin e shtetësisë së Kosovës, tendencave të Malit të Zi për pavarësi, plotësimit të kërkesave politike gjysmake të shqiptarëve ne Maqedoni, por edhe demokratizmit të Shqipërisë.

Lirisht mund të them ata ishin dhe janë krenaria e kombit, meqë ata u shquan duke ndihmuar, luftën dhe jetën në Kosovë, duke ndihmuar lëvizjet politike dhe ushtarake të UÇK-së në të gjitha territoret shqiptare, ata morën pjesë edhe drejtpërsëdrejti në luftën vetëmbrojtëse të Kosovës duke u radhitur në anën e forcave të koalicionit multinacional dhe NATO-s, edhe përmes batalionit Atlantiku.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...