Published On: 19 Qershor, 2016

LUMPY SKIN DISEASE

  • Nga cikli “Hapu dhe te futemi”
    Një informacion me pyetje pergjigje per Lumpy skin disease
  • (Në ndihmë edhe të fermerëve)

Shkruan: Kristaq Berxholi
Profesor i Universitetit të Tiranës

Çfarë është Lumpi skin Disease dhe kush e shkakton atë?

Lumpy skin disease është nje sëmundje virale e gjedhit dhe që përhapet nga pickimi i insekteve. Virusi, që është i lidhur ngushtë me poxvirusët e dhenve dhe dhive, shkakton lezione nodulare në lëkurën e trupit të kafshëve. Lumpy skin disease, përgjithësisht haset në Afrikë, porse aktualish kemi raste të shumta në pjesë të ndryshme të mesdheut lindor, bile dhe në Europe si në Greqi, Maqedoni, Bullgari, Serbi. Ende Shqipëria nuk është prekur??? Sëmundja nuk është vrejtur në Amerikën e Veriut.

Cilët kafshë prek Lumpy skin Disease

Sëmundja e Lumpy skin është një sëmundje e gjedhit, përfshi dhe zebrat. Janë vrejtur raste dhe në Buajt Aziatikë. Edhe buajt në vendin tonë. megjithëse të pakët në numër, mund të bëhen burim sëmundjeje ashtu si dhe për IBR e evidentuar tash së fundmi etj.

Si e marrin infeksionin kafshët?

Sëmundja e Lumpy skin, fillimisht përhapet midis kafshëve nëpërmjet pickimit të insekteve (vektorëve) si mushkonjat dhe mizat pickuese. Më pak e zakonshme është përhapja nëpërmjet kontaktit direkt me lezionet në lëkurë, pështymën, rrjedhjet nazale, qumështi ose sperma e kafshëve të infektuara. Ka shumë pak të dhëna lidhur me rolin e ndonjë insekti specifik në përhapjen e këtij infeksioni. Virusi është izoluar nga Stomoxys spp., zakonisht e lidhur me gjedhin dhe nga Biomyia fasciata, specie mushkonje e gjetur në sasi të mëdha dhe që ka lidhje me gjedhët e infektuar me Lumpy skin disease. Studime me baza shkencore të nevojshme, për të përcaktuar mekanizmin e transmetimit të këtij infeksioni ende nuk janë kryer.

Cilat janë shenjat klinike të kafshëve të prekura?

Sëmundja mund të variojë nga një infeksion i lehtë deri në një formë shumë të rëndë të tij, sidomos tek kafshët e reja. Kafshët mund të kenë ethe, janë letargjike dhe nuk kanë oreks për të ngrënë. Kafshët mund të kenë rrjedhje nga hundët, nga sytë, kanë rënie të prodhimit të qumështit si dhe humbje në peshë. Shënja më e dukëshme është (janë) nodulat në të gjithë trupin, përfshi hundët, buzët, kokën, qafën, kurrizin, gjymtyrët, skrotumin, perineumin, gjirin, thithat, qepallat, bishtin si dhe mukozën orale e nazale. Këto nodula mund të pikojnë lëng dhe kanë një qendër të ulçerizuar.
Nodulet mund të zhvillohen dhe në traktin gastrointestinal, sidomos në abomazum (stomakun e vërtetë) gjithashtu ne trake dhe mushkëri, duke shkaktuar pneumoni primare dhe sekondare. Lamenesi mund të shkaktohet nga inflamacioni i tendineve si dhe ënjtje e rëndë e gjymtyrëve. Këto Lamenese mund të jenë permanente dhe shkaktojn dëmtime të rënda të tendineve dhe kyçeve, si pasojë e infeksioneve bakteriale sekondare. Dëmtime permanente mund të ndodhin në thithat e gjirit si dhe në gjëndrën e gjirit, por si pasojë e infeksionit sekondar vrehen dhe mastite. Është e mundur që të ndodhin dhe dështime si dhe infeksione intrauterine.
Si pasojë e këtij infeksioni mund të vrehet dhe sterilitet permanent si në lopë ashtu dhe në dema. Identifikimi i shpejtë dhe i saktë i sëmundjes në fjalë, duhet bërë dhe kërkon mobilizimin e shpejtë të burimeve të mundëshme. Kjo diagnozë e shpejtë dhe e saktë duhet bërë sidomos në zonat e reja jo enzootike jashtë Afrikës për sëmundjen në fjalë.

A infektohet njeriu nga Lumypy skin disease?

Jo. Njerzit nuk rrezikohen nga infeksioni i Lumpy skin disease.

Kë duhet të njoftoj nëse unë dyshoj për Lumpy skin disease?

Ju duhet të kontaktoni menjëherë Mjekun Veteriner më të afërt. Tek ne ende kjo sëmundje nuk është raportuar. Gjithsesi shërbimi veterinar, duhet të jetë gjithmonë i gatshëm dhe i informuar për situatën epidemiologjike për këtë infeksion në vendin tonë. Ai gjithashtu duhet të ketë informacion e nevojshëm shkencor për ta dalluar më së paku klinikisht këtë infeksion. Ndoshta tek ne , ky infeksion ende nuk ka hyrë. Rreziku është potencial.

Si mund ti mbrojmë kafshët nga ky infeksion?

Monitoroni kafshët tuaja rregullisht për ndonjë shënjë nga ato që përmëndëm më lartë, sidomos shënja në lëkurë (nodule) dhe lamenesin. Izolojeni menjëherë kafshën e dyshuar, ose largojeni nga tufa. Minimizoni ekspozimin e kafshëve , kundrejt vektorëve duke i kullotur ato, kur dalin në kullotë, në kohën e aktivitetit më të ulët të mushkonjave apo mizave. Mos kullosni kafshët gjatë orëve të ditës, duke filluar nga ora 10-11 deri në orën 16. Implementoni masat e luftës kundër vektorëve në fermën tuaj.

A ka vaksinë kundër këtij infeksioni?

Po ka disa lloje vaksinash për parandalimin e përhapjes së këtij infeksioni. Një shtam Rumun i përgatitur në lëkurën e qëngjave, është përdorur me shumë sukses në mbrojtjen e miliona gjedhëve në Egjypt. Ndoshta në vendin tonë, pamvarësisht se nuk ka të dhëna për prezencën e saj aktualisht, një vaksinim i brezit kufitar mendoj se do të ishte i nevojshëm.

lopalopady

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...