Published On: 17 Prill, 2016

Luftëtari i Koshares Xajë Çela rrëfen për luftën dhe Sali Çekun!


Intervistoi: Sefedin Krasniqi                                    

Kosova është çliruar nga okupimi klasik serb dhe është shpallur edhe Pavarësia e shumëpritur. Para luftës çlirimtare, në Kosovë kanë ndodhur shumë ngjarje të jashtëzakonshme që shpesh kanë tronditur, përveç shqiptarët, edhe opinion ndërkombëtar. Meqenëse, ne shqiptarët e Kosovës kishim një terr informativ sa i përket Shqipërisë, përveç ndonjë lajmi që shërbente më shumë për propagandë se për interesim të vërtetë ndaj Kosovës, si përjetoheshin këto ngjarje në Shqipëri, nga popullata, në fillim të kësaj bisede do të mësojmë nga z. Xajë Çela, i lindur në Sopot të Tropojes.

Në vazhdim Xajë Çela, për lexuesit do të rrëfej edhe për veprimtarinë dhe kontributin e tij prej çlirimtari të Kosovës deri në momentin kur plagoset rëndë në Koshare (1994-1999).

Gjatë periudhës pesë vjeçare, Xajë Çela do të kryej detyra tepër të rëndësishme si; furnizues me armatime, shoqërues veprimtarësh dhe rekrutësh, korrier lufte, vëzhgues terreni, pjesëmarrës në aksione kundër forcave serbe dhe luftëtar i grupit “Kobra” si dhe pjesëmarrës në Betejën e lavdishme të Koshares.

Zotëri Çela, cila ngjarje ka bërë jehonë më të madhe që Xajë Çela të mendoj për Kosovën, si territor shqiptar, të cilin duhet çliruar nga Serbia?

Xajë Çela: Është e vërtetë që çdo ngjarje me karakter kombëtar, që ka ndodhur në Kosovë, është reflektuar edhe në Shqipëri. Me theks të veçantë në veriun e saj, por as jugu s’ka qenë indiferent, sepse për problemet kombëtare në tërë Shqipërinë patriotët as s’kanë munguar, as nuk mungojnë. Kështu, gjeneratën time, jehona e bujshme e demonstratave të viti 1981 e ka vetëdijesuar më së shumti dhe te ne ka mbjellë dëshirën e zellin për çlirimin e Kosovës. Vazhdimisht kam menduar sesi të jap kontributin tim për këtë çështje.

Xajë Çela, kur filloi kontributi yt për Kosovën dhe me kë e keni nisur?

Xajë Çela: Kontributin tim e kam filluar në vitet 1994 kur mu dha rasti të bie në kontakt me Grupin e Sali Çekajt ku bënin pjesë Saim Tahiraj, Ismet Çeku dhe Zenun Idrizi, me të cilët u takova në shtëpinë e kushëririt tim Shpend Çela, në Sopot të Tropojes, ku kishim një sasi armatimesh dhe të municioneve. Prej momentit të takimit u bëra besniku i bazës së armatimeve dhe besnik i këtij grupi, i cili edhe më herët kishte vepruar në territorin e Shqipërisë. Më vonë u bëra edhe shoqërues i tyre në bartjen e armatimeve nga territori i Shqipërisë për në Kosovë. Pra, me këta vullnetarë dhe veprimtarë të Kosovës u njoha nëpërmes kushëririt tim Shpend Çela, e këta me Shpendin ishin njohur shumë më herët. Një natë kur donin të kalonin kufirin për Kosovë, Shpendi që i kishte shoqëruar herëve tjera, nuk mundi, sepse e pati babën të sëmurë. Dhe kështu nga viti 1994 kemi kaluar kufirin Shqipëri-Kosovë disa herë.

Por, do të veçoja mesin e prillit të pranverës së vitit 1998, atëherë kur këta djem i kam shoqëruar me armatime për të kaluar kufirin nga territori i Shqipërisë në drejtim të Kosovës.

Cili vit ka qenë kur edhe ti hyre në Kosovë i armatosur, nga cila pikë jeni nisur dhe në ç’dretim?

Xajë Çela: Ka qenë viti 1998. Jemi nisur nga Viçidoli në drejtim të Lugut Zi, që gjendet në terrenin e Shqipërisë dhe depërtuam në Kosovë. Në këtë rrugë, kur kalohet në territorin e Kosovës është një urë ku forcat serbe, shpesh, bënin roje. Pasi këtë mision e kisha marrë shumë seriozisht, kur iu afruam urës iu thashë: Ndaluni ju për një moment dhe më prisni këtu derisa ta kontrolloj urën. Këta nuk pranuan dhe më thanë: «Ti vetëm nuk do të vritesh, ose do të vritemi të gjithë ose do të shpëtojmë të gjithë». Bëmë përgatitjet e duhura duke u rreshtuar në formacion luftimi, me distancë të mjaftueshme deri në dhjetë metra largësi mes njëri tjetrit. Pra, urën e kemi kaluar në formacion luftimi. Fatmirësisht nuk kishte pasur pritë. Kemi vazhduar rrugën nëpër male duke kaluar afër Smolicës, pastaj kah Pacajt, Rasatavicë e deri në Beleg tek shtëpia e Saim Tahirajt ku qëndruam disa ditë. Kështu edhe jam njoftuar me terrenin që shpesh e kisha imagjinuar.

Pasi kalimi i kufirit Shqipëri-Kosovë dhe anasjelltas ka qenë gjithmonë me rreziqe të mëdha, si ishte atmosfera, a kishte besim të plotë mes jush?

Xajë Çela: Gjatë rrugës kur bisedonin më bëhej se kishin rezerva. I kuptoja. Ishte situata e rrezikshme, sepse grupi i Sali Çekajt kishte njerëz që vepronin edhe brenda në Kosovë. Këtë e kuptova kur këta që i shoqëroja i dërguan një porosi Adem Ukëhaxhajt për tu takuar. Përmbajtjen në detaje nuk e dija, sepse as që më interesonte, mua më shumë më impresiononte vullneti dhe ideali i tyre. Nga ana tjetër, unë shkëlqeja nga kënaqësia që mu kishte dhënë rasti ta realizoj dëshirën time duke dhënë një kontribut konkret për Kosovën që aq shumë e kisha ëndërruar.

A vazhdoi ky bashkëpunim edhe më vonë, apo ky ishte udhëtimi yt i parë dhe i fundit në Kosovë në kuptimin e pjesëmarrjes në përgatitjen e luftës çlirimtare të Kosovës?


Xajë Çela: 
Bashkëpunimi jonë ka vazhduar madje edhe më vrullshëm dhe më i frytshëm u realizua me kyçjen time në shumë aksione në luftën e haptë deri në Betejën e famshme të Koshares. Përpjekjet e mia për çlirimin e Kosovës u ndërprenë vetëm atëherë kur u plagosa rëndë në Koshare, më 20 prill 1999. Plaga ishte aq e rëndë sa eprorët e mi kishin vendosur të më dërgonin për shërim në Tiranë e pastaj në Itali (Milano). Para se të flas për këto ngjarje do të ndalesha në aktivitetin tim dhe bashkëpunim personal me Grupin e Sali Çekajt e më vonë edhe në Ministrinë e Luftës së Kosovës.

Atëherë si rrodhi ky proces dhe sa kohë zgjati?

Xajë Çela: Kah fundi i marsit 1998, me grupin e Sali Çekajt prapë u futëm në Kosovë. Kishte ardhur koha të kryenim detyra edhe më të rëndësishme, sepse lufta trokiste në çdo derë shtëpie në Kosovë. Pasi kryem detyrat që na ishin ngarkuar, grupit që u fut në Kosovë, në të kthyer në Shqipëri iu bashkëngjit Adem Ukëhaxhaj, Daut Berisha, Halil Geci dhe Hamid Gashi. Kur kaluam në territorin e Shqipërisë jemi ndalur në Sopot në shtëpinë time dhe fjetëm një natë. Të nesërmen, Shpend Çela i ka përcjellë deri në Bajram Curr, prej aty për Tiranë. Adem Ukëhaxhaj kishte takuar në Tiranë Ahmet Krasniqin-ministrin e Mbrojtjes së Kosovës dhe kishte marrë detyra prej tij. Këtë ma tha Ademi kur u kthye pas një jave në bazë të Tropojës. I pranishëm ka qenë edhe Daut Berisha nga Duboviku. Jemi ngarkuar me armatime dhe prapë kemi hy në Kosovë. Kësaj radhe kemi hy në drejtimin e Papajve.

Sa veta keni qenë kur u kthyet sërish në Kosovë?

Xajë Çela: Kemi qenë tre veta: Adem Ukëhaxhaj, Daut Berisha dhe unë. Pasi kaluam kufirin nga C2, Kërshi Yllit, Livadhi i madh, Sloka arritëm në shtëpinë e Sadri Lokajt, në Voksh, aty edhe pushuam pak. Pastaj, natën shkuam në Carrabreg në shtëpinë e Adem Ukëhaxhajt ku kaluam natën. Të nesërmen, Ademi ka filluar të organizojë disa djem për të marrë armatime në Tropojë. Ishin njëzet e dy veta. Ademi ka ardhur me ne deri në Voksh. Atyre u dha detyra ushtarake dhe në ndarje u ka thënë: “Nga ky moment jeni nën përcjelljen e Xajë Çelës”. Fillimisht i porosita të mos ndiznin cigare, të mbajnë qetësi dhe të mbajnë distancë nga njëri-tjetri. Ademi ndejti në Voksh, e ne vazhduam rrugën për në Tropojë ku e kishim bazën e armatimeve. Pas dy ditësh, pasi u pajisëm me armë dhe municione, u kthyem në Voksh. Prapë u takuam me Adem Ukëhaxhajn, i cili vazhdoi të kontrollojë dhe organizojë djem edhe nga fshatrat tjera të Deçanit. Këtu do të veçoja vetëm një rast atë të Strellcit të Ulët dhe të Epërm ku si njohës i mirë i terrenit për përcjellje të më se nëntëdhjetë vetave erdhi me ne edhe Shaban Ramë Avdimetaj.

Si i përgjigjej populli mobilizimit? Si kaluat kufirin dhe në ç ’drejtim, sepse të shoqërosh nëntëdhjetë veta është përgjegjësi e madhe kur dihej rreziku nga forcat serbe?

Xajë Çela: Për mobilizim nuk ka pasur probleme, sepse njerëzit mezi e kishin pritur këtë ditë, por armatime duheshin edhe atë të të gjithë kalibrave.

Nisja për Shqipëri u bë nga Strellci i Epërm, te mulliri. Vazhduam kah Gurrat e Bardha, Guri i Nuses, pra nga Bjeshkët e Strellcit në drejtim të Roshkodolit, nga aty në Bogiçe, te trekëndëshi në kufi në mes të Kosovës, Malit të Zi dhe Shqipërisë, për të vazhduar në drejtimin Dobordol, Sylbicë, Tropojë. Ky ka qenë rrugëtim shumë rraskapitës dhe tepër i rrezikshëm. Disa djemve u kishte rënë krejt lëkura e këmbëve. Edhe pse u pajisen me armatime, para një jave nuk munden të kthehen në Kosovë. Tre ushtarë mbetën aty, sepse nuk ishin shëruar ende. Kështu vendosi Adem Ukëhaxhaj dhe Shaban Avdimetaj për t’iu shmangur ndonjë prite të mundshme nëse shkonim në drejtim të Vokshit.

Pasi u pajisëm të gjithë me armatime dhe municione të nevojshme u bëmë gati për rrugë dhe u nisëm me ata që ishin në gjendje fizike të përballonin udhëtimin.

Dhe prapë ti Xajë me ta u ktheve në Kosovë? Si ia dilje?

Xajë Çela: Po, po, kjo ishte zgjedhja dhe dëshira ime e flaktë. Pra, u nisëm për Kosovë në drejtimin Papaj, Padesh, Rebje, C2, Kërrshi Yllit, poshtë Jedovës dhe kemi arritur në Voksh. Kështu kam pritur e përcjellë andej e këndej kufirit grupe të ndryshme vullnetarësh, ushtarësh, çlirimtarësh të ngarkuar me armatime dhe municione që shërbyen për kryerjen e aksioneve kundër forcave serbe deri në çlirimin e Kosovës. / VIJON (SHQIPTARI.EU)

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/biseda-erotike-ermira-mehmeti-ja-ofertat-qe-me-bene-para-publikimit/

http://www.shqiptari.eu/pse-milaim-zeka-e-don-arrestimin-e-azem-syles/

http://www.shqiptari.eu/qeveria-bukoshi-ua-ndali-ushtarakeve-pagesat-nuk-ia-hiqte-me-as-shpenzimet-e-kosova-ishte-ne-lufte/

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Sinan Kastrati thotë:

  Jungjat jeta Xajë Çela e Sefedin Krasniqi!
  Sefë, shumë, shumë mirë paske bërë që e paske gjetur Xajën. E tash me fal Sefë se du me llafos pakëz me Xajë Çelën.
  Xajë, si je me familje? Nga Saimi dëgjova se ende je duke banuar në ish koloninë, tash lagja “Agim Ramadani” në hyerje të Junikut?
  Nëse nuk ke harrua, kur isha në Kosovë, Saim Lush Alia-Tahiraj, të thirri edhe ty dhe shkuam te kafja përmbi pisha, te Gryka e Deqanit, afër Manastirit dhe ndejtëm me Sylë Bruqin, mjek, vëllain e Rrustem Bruqit, dëshmor i Betejës së Loxhës, Bekë Osmanin dhe Bajramin, vëllain e vogël te Saimit. Pastaj erdhën te Bajrami, në Beleg dhe hëngrëm mjaltë nga bletët e tij …
  Kur ishe ne Zvicërr, Saimi më thirri dhe folëm nga banesa e tij. Intervistën ende nuk e kam lexua por kur e pash emrin tënd, desha njëherë të përdhëndes Ty dhe Sefedinin. Xajë, Sefën e kam mik të moqëm. Njihem qysh si student. Më vonë unë u bëra edhe dhëndërr i kusherinjëve të Sefës.
  Edhe njeherë: paske bërë mirë që ke fol e Sefa, paska bërë edhe më mirë që të paska shti me fol.
  Ju përshëndes nga Suedia!
  Sinan Kastrati,
  Malmö, 17 prill 2016
  (sinan.kastrati@hotmail.com)

  Përgjigjiuni
  Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...