Published On: 23 Gusht, 2016

Lufta kundër mafia-s dhe terrorizmit

Besnik Gjaka

Roberto SAVIANO, studiuesi më i njohur për mafian italiane dhe atë botërore thotë se, “Organizatat mafioze janë rrezik më i madh se sa terrorizmi, për arsye se ato i modifikojnë demokracitë nga brenda, duke futur fitimet e paligjshëm në ekonominë e ligjshme. Bizneset e tyre e mposhtin konkurrencën, sepse duke shfrytëzuar tregjet paralelë jolegalë, ato janë në gjendje të ulin çmimet e tyre. Asetet e mafias financojnë edhe sektorët e ekonomisë, si ai bankar, i ndërtimit dhe transportit”. Në të vërtetë, kjo mund të arrihet nëpërmjet zbatimit të një strategjie kufizuese dhe kundërvënieje ndaj fenomenit mafioz në respektimin e plotë të garancive që Konventat ndërkombëtare dhe ligjet që i njohin të pandehurit. Pikat themelore të kësaj strategjie janë: 1) shtimi i dënimeve për krimet e mafia-s dhe terrorizmit; 2) një regjim i rreptë burgimi për të dënuarit me këto krime; 3) një sistem mbrojtje dhe ndihme, si dhe përfitim me ulje dënimi dhe kushte më të mira burgimi për ata që bashkëpunojnë me drejtësinë; 4) sekuestrim dhe konfiskim të pasurisë së grumbulluar në mënyrë të paligjshme të të denuarve për mafia dhe terrorizëm; 5) përshtatjen e drejtësisë me karakteristikat e veçanta të mafias, duke e përqëndruar drejtimin e hetimeve në seksione të specializuara në fushën e kriminalitetit mafioz dhe terrorizmit. Rreziku dhe veçuritë e fushës së trajtuar kërkojnë një strukturë të re qendrore shërbimi për hetimet mbi terrorizmin dhe do të ishte e këshillueshme një bashkërendim të detyrueshëm të hetimeve me ndikim të drejtpërdrejtë në mbarëvajtjen e tyre. Me pak fjalë, është e nevojshme përqëndrimi në një organizëm të vetëm qendror i hetimeve mbi kriminalitetin e organizuar dhe terrorizmin. Europa, nga ana e saj, po përpiqet të krijojë organizma të lidhura mes tyre që zhvillojnë një veprimtari informale dhe të shpejtë, për të realizuar kështu një baqshkëpunim juridik të efekshëm kundër një realiteti kriminal që di mire ta shfrytëzojë hapjen e kufijve dhe hapësirat e reja të tregjeve. Është e qartë se nga njëra anë duhen të respektohen sistemet juridike të çdo vendi, por nga ana tjetër është e nevojshme të nxiten vetë këto vende për të njehtësuar, sat ë jetë e mundur, legjislacionet dhe struktuart e tyre të brendshme, me një qasje shumë-disiplinore dhe me mjete ligjore të ndryshme nga ato të përdorura deri më tani. Parimet e kthyera në pasuri të përbashkëta për vendet e Bashkimit Europian duhet të ishin përhapur edhe mes vendeve candidate për të hyrë. Në kuadrin ndërkombëtar, është e rëndësishme të kujtojmë edhe Konventën dhe protokollet e Kombeve të Bashkuara kundër krimit të organizuar, të miratuara nga Asambleja e Përgjithshme në nëntor 2000 dhe të nënshkruara në Palermo në dhjetor të po këtij viti. Krimi i organizuar, ku përshihet edhe terrorizmi, është një realitet nga i cili askush nuk mund të quhet i prekshëm. Heqja dorë, gjithsesi, nga drejtësia kombëtare e secilit, duke shfrytëzuar mundësinë e shpërnguljes së procedurave nga një shtet në tjetrin, përbën një pengesë objective. Por nuk është e nevojshme të jesh profet apo magjistar për të parashikuar që, nëse komuniteti ndërkombëtar nuk organizohet siç duhet, duke hequr dorë pikrisht nga disa feta sovraniteti kombëtar, lidhjet mes organizatave ndërkombëtare kriminale që i kanë ndarë tashmë detyrat, tregjet, rrugëkalimet dhe zonat e influences do të arrijnë të shkatërrojnë ekonominë, të ndosin politikën, të kërcënojnë popujt e gjithë botës së sotme pa kufij.

Autori është njohës i kriminalistikës dhe krimit të organizuar

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...