Published On: 8 Janar, 2016

Lufta kundër krimit të organizuar në Kosovë, kalon përtej rrafshit kombëtar

Shkruan: Besnik Gjaka

 

Teknikat dhe taktikat tradicionale të hetimit të kriminalitetit të zakonshëm mbështeten mbi rindërtimin kohor të fakteve të ndodhura. Por, këto teknika duke u projektuar në të shkuarën do të nxjerrin një konkluzion shumë të shpejtë që nuk do të lejojnë arritjen e rezultateve pozitive dhe me vlerë kur ajo përballet me realitetin e krimit të organizuar. Prandaj procedurat që duhet të ndërmerren duhet t’i nënshtrohen disa kushteve që do të jepen në vazhdimësi. Puna hetimore duhet të përqendrohet mbi organizatën kriminale, dhe duhet përcaktuar konturat e saj dhe për të treguar me saktësi funksionin specifik të të gjithë anëtarëve të saj.

Hetimi duhet të mbështetet medoemos mbi një punë për kërkimin dhe mbledhjen e informacionit dhe në vazhdim mbi analizën dhe përpunimin e tij. Meqenëse organizatat kriminale veprojnë në mënyrë permanente, tërësia e procesit të hetimit duhet të zhvillohet paralelisht me zhvillimin e aktivitetit kriminal, dhe jo të studiohen vetëm aktet e kryera më parë dhe të lihen jashtë hetimit ato që mund të jenë në zhvillim e sipër. Pra, duhet të kuptohet një punë, projektim drejt së ardhmes, me qëllim shkatërrimin e rrjetit.

Ky projekt merr fund kur funksionarët shtetërorë të kenë arritur rezultate të mira.

Këto rezultate konsistojnë në thelb në ndalimin e përgjegjësve të kryerjes së krimeve, cilido qoftë niveli në të cilin ato veprojnë, në kapjen e sasive sa më të mëdha të mundshme të drogës dhe në heqjen e asaj që përbën objektivin kryesor të trafikut të drogës; dmth përfitimin, pasurinë dhe si rrjedhim për këtë arsye dhe pushtetin.

Në çdo vend autoritetet policore dhe gjyqësore duhet të veprojnë në marrëveshje, gjithmonë në kërkim të koordinimit të domosdoshëm të hetimeve, të mbështetur në mbledhjen dhe përpunimin rigoroz të informacionit lidhur me aktivitetin kriminal. Pra, për të vënë para përgjegjësisë anëtarët e organizatave kriminale duhet një bashkëpunim efektiv mes policive të ndryshme në një vend me atë gjyqësore si dhe mes oficerëve të policisë dhe prokurorëve si dhe një trajnim i vazhdueshëm për specializimin e tyre. Kosova është e vetëdijshme që lufta kundër kriminalitetit të organizuar duhet të ketë përmasa sa më të mëdha, duke parë globalizimin e problemit me të cilin përballet. Kjo luftë duhet zhvilluar mbi një plan mbikombëtar dhe në një kuadër gjeografik tepër të zgjeruar që do të kapërcejë me siguri kufijtë e kontinentit europian. Ja pse ne besojmë se me një politikë efektive në nivel ndërkombëtar, në respekt të një bashkimi adekuat të të drejtave, të lirive dhe garancive që janë thelbësore për një shtet të së drejtës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...