Published On: 30 Shtator, 2016

Lubonja: Oligarkët duhet ta paguajnë me burg që po shkatërrojnë vendin

Duke u nisur nga ligji për importin e plehrave Fatos Lubonja ka bërë një analizë të thelluar përtej emocioneve të ditës që e kërkojnë të keqen tek gënjeshtrat e Ramës dhe mashtrimet e Rilindjes. Ai e nis analizën e tij nga një premisë: “si ka mundësi që në Shqipëri, tash 25 vjet, kategoria e njerëzve që është e dhënë pas pasurimit zhvillon thuajse vetëm industri nga ato që janë kundër interesit publik, kundër asaj që quhet ekonomi e qëndrueshme”?

Dhe duke u nisur nga ky konstatim ai arrin në përfundimin se e keqja është një medialie me dy anë, ku nga njëra janë oligarkët që paguajnë dhe nga tjetra politikanët që korruptohen : “në njërën anë të shkakut është politikani dhe më anë tjetër biznesmeni, në një raport shkak pasojë që mbyll një rreth vicioz sipas dilemës “veza pulën apo pula vezën”-shkruan ai. Ja si e përshkruan Lubonja në gazetën Panorama, këtë simbiozë i nisur nga debate i fundit për plehrat:

“Vështroni ligjin mbi sjelljen e mbetjeve. Pulat politike ndruan vend, kurse vezët që e mbështetën ligjin si dje edhe sot janë po të njëjtët biznesmenë. Sot ne bërtasim “korrupsion!” kundër Ramës, siç bërtisnim dje kundër Berishës, ndërkohë që korruptuesve nuk u dimë as emrat. Këtu ka diçka që nuk shkon. Mendoj se në debatin tonë sot duhet sjellë me forcë pyetja: pse këta të pasurit tanë kanë nevojë të korruptojnë politikën dhe hartojnë thuajse gjithmonë projekte që janë kundër interesit publik”?

Dhe duke kërkuar të gjejë një zgjidhje Lubonja i rikthehet edhe njëherë efekteve të reformës në drejtësi duke kërkuar kontroll dhe burg për oligarkët që po shkatërrojnë vendin për tu pasuruar vetë.

“Sot është bërë e modës fjala “veting” duke iu referuar Reformës në Drejtësi-shkruan ai. Ajo që duhet bërë për të dalë nga ky rreth është një tjetër veting: ai i të ashtuquajturve të pasur shqiptarë, në emër të një tjetër reforme: Reformës në Ekonomi. Ata që kanë ndërtuar biznese kundër interesit publik duhen futur të parët në shoshë, për të bërë të qartë se si e kanë bërë pasurinë, se sa kanë qenë të rregullt në pagimin e taksave, nëse janë apo jo borxhlinj nëpër bankat tona etj” është ideja e Lubonjës i cili mundohet ta shohe problemin në rënjën e vet.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...