Published On: 12 Janar, 2016

Lotët e Obamës dhe politikanët tanë

Nga Skënder MULLIQI

 

Njeriu gjatë jetës mund të përjeton gjera të lumtura dhe të hidhura. Vetë jeta mund të na sjellë të pa pritura si për të mirë ashtu edhe për të keq. Shpesh i kam dëgjuar pleqtë duke thënë ‘ Shtatë ditë java i ka gjashtë idhnim e një sefa” . Vërtetë edhe ashtu është. Secili prej nesh ka përjetime të ndryshme gjatë jetës. Përjetimet e këqija na bëjnë shpesh të qajmë , kurse përjetimet e gëzueshme na bëjnë të qeshim. Por sigurisht së njeriu gjatë jetës më shumë përjeton gjera që nuk e bëjnë atë shumë të lumtur. Përjetimi dhe dhembja për secilin njeri janë atëherë kur ai humbë më të dashurin ose më të dashurit e vet. Kur dikush i humb prindërit, është përjetim i rëndë, ose kur dikush përjeton humbjen e ndonjërit nga fëmijët e vet. Në luftën e fundit në Kosovë, njerëzit patën përjetime shumë të rënda. Shumë kush ka mbetur pa më të dashurit e vet. Kemi shumë familje të cilat kanë përjetuar ti humbin gati krejt anëtarët e familjes nga shovinistët serb. Natyrisht së këto janë përjetime tepër të rënda për secilin njeri. Janë përjetime që vështirë është të përballohen fizikisht dhe psikikisht. Njeriu në këto situata edhe nëse mbetet me mend, sigurisht së mbetet i traumatizuar gjithë jetën. Ne të gjitha rastet e dhembshurisë së madhe njeriut i rrjedhin lotët. Lotët janë edhe çlirim shpirtëror dhe emocional . Para pak ditësh kemi qenë dëshmitarë kur presidentit Obama i rrjedhin lotët, se nuk kishte arritur ta jetëson ligjin për armëmbajtje. Dihet së armëmbajtjet po sjellin viktima të pafajshme njerëzore anekënd botës, ashtu edhe në Amerikë. Ka shumë njerëz të traumatizuar, por edhe njerëz të tillë që përmes vrasjeve dëshirojnë të dalin në qendër të vëmendjes, ose edhe në pamundësi që të gjejnë formë të afirmimit përmes profesionit të preferuar, vrasin njerëz në rrugë ose shkolla për të dalë nga anonimiteti. Lotët e presidentit atë ditë ishin te vërteta, ishin lotët e dhembshurisë, edhe për faktin së të dhembshme janë edhe vrasjet e nxënësve nëpër shkolla e çdo vrasje tjetër e tillë. Nuk ka gjë me vështirë kur qajmë jashtë vullnetit tonë. Kjo është madhështia e burrështetasve të mëdhenj, të cilët funksionin e lartë shtetëror e lidhin me hallet dhe problemet e popullit të vet. Kjo nuk vlen për secilin burrështetas sot në botë, nuk vlen për secilin vend, sepse shtetet ndryshojnë në bazë të sistemit të cilin e kanë instaluar, dhe kush udhëheq më këto shtete. Në Ballkan për dallim nga shtetet tjera të Evropës ku demokracia dhe vetëdija ka një stad tjetër zhvillimor, po kemi udhëheqës të shtetit, të cilët kanë ardhur aty pa një përgatitje të cilën e kërkon politika si profesion fisnik, moral dhe përgjegjësi politike si komponentë shtesë. Në Kosovë po ballafaqohemi më njerëz të cilët janë instalu në krye të shtetit, por të cilët pak i kanë tiparet e një burrështetasi të vërtetë. Këta janë më shumë një turmë politikanucësh, e asgjë më shumë. Kur Obamës i rrjedhin lotët për një gjë e cila tek ne nuk don të thotë bash asgjë ,në krahasim më ndodhitë e përjetuara gjatë këtyre viteve. Kemi pasur vrasje me bollëk, dhe zbardhje të këtyre vrasjeve më pakicë .Kemi armë me bollëk të cilat paraqesin rrezik permanent për çdo shoqëri demokratike. Të gjitha këto dhe shumë dukuri tjera negative shumë pak iu kanë interesuar këtyre udhëheqësve tanë. E mos të flasim që ndokujt nga strukturat tona të shtetit i shkojnë lotët kur në shtetin e tyre shumë çka nuk po shkon hiq mirë. Obama ishte dashur të jetë shembulli më mirë, së si duhet kombi dhe shteti. Se si një president është përfaqësuesi më i denjë i interesave të popullit të vet…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...