Published On: 18 Tetor, 2016

“Liria e të vegjëlve, është fatkeqësia e të mëdhenjve. IK!”

  • IK-IKËN NGA LIRIA

  • Tregim i shkëputur nga libri: “Fletë nga Historia e Lavdishme e fisit të Lavdishëm të Kunatumbës”.
  • Nga: Ardian Muhaj

FLETA V.

Ajo çfarë po ndodhte në Kunatumbë ato ditë ishte e papëshkruar dhe e papërshkrueshme. Gjëra të tilla nuk kishin ndodhur asnjëherë në mesin e komunitetit kunatumbas. Deri edhe gjuha e pasur kunatumbishte nuk arrinte te jepte idenë e asaj që po ndodhte. Nevoja për t’i vënë një emër atyre ndodhive e kishte bërë të domosdoshme huazimin e fjalëve për përshkrimin e tyre nga gjuhë të fiseve të tjera ku thuhej se paturpësi të tilla jo vetëm që ekzistonin por edhe ishin pjesë e pandarë e katundarimit apo fshatërimit të tyre. Vetë fakti që fisërimi kunatumbas nuk i njihte të tilla paturpësi, dëshmonte se gjithçka nuk ishte tjetër veçse një agresion i heshtur i fshatërimeve fqinje ndaj fisërimit të lavdishëm kunatumbas.

Këto mendime i erdhën akoma pa u ngritur nga shtrati. Ndjehej i dërrmuar fizikisht, por këto mendime dhe fakti që më në fund po arrinte t’ia gjente fillin lëmshit të ndodhive të atij muaji ia freskoi gurin në kraharor. Sot i duhej me patjetër të piqej me Njeriun e Madh, tek Kasollja e Vetmuar, pikërisht për të folur rreth ndodhive të pandodhura më parë. Kishte ditë që e shmangte pjekjen me Njermadhin siç e quante ai me përkëdheli dhe për ta shastisur atë me njohjen e thellë të kunatumbishtes që ky e njihte si asnjë kunatumbas tjetër.

Prasi i Madh, paperëndia e tyre e vetme, e kishte ndihur që pikërisht sot që nuk mund t’i shmangej më tej pjekjes me Njermadhin, i erdhën fillet e mendimeve që po ia bënin të qartë atë që po ndodhte. Detyra e tij si kryeprift i Prasit të Madh e bënte që të ishte gjithnjë rrugëdalja e parë dhe e fundit që krejt Njerëzit e Mëdhenj kërkonin në raste të pandodhura si ky i këtij muaji, që po zgjaste sa një shekull.

Në fund të fundit edhe Prasi i Madh e kishte njëfarë borxhi ndaj tij si kryeprift për t’iu ndihur në krah në raste të tilla. Kishte qenë vetë ai që e kishte përcaktuar zgjedhjen e Prasit të Madh si paperëndia e tyre e vetme, në momentet e fundit, kur gjithçka dukej e humbur për të. Në ditën e caktimit të paperëndisë së vetme dhe zyrtare të fisit, kishte pasur shumë mendime. Më të shumtit në mesin e Pleqve të Zinj mbështesnin paperëndinë e Spinaqit të Hekurt, një pjesë më  vogël atë të Bukëmisrit, kurse pothuajse asnjë atë të Prasit të Madh. Në atë kohë nuk ishte veçse një kandidat i talentuar për Plak të Zi, por idenë e vet ia doli ta nxjerrë në dritë dhe të fundosë edhe mendimet e Pleqve të Zinj më të respektuar. Megjithatë, edhe mbasi Njermadhi i asaj kohe, që në fakt ishte shumë më i madh se sa Njermadhi i tanishëm, kishte mbëshetur argumentimin e tij, nuk kishin vonuar edhe kundërshtarët të rimbledhin forcat dhe të përpiqen për ta minuar prestigjin që kishte fituar përmes zgjedhjes së paperëndisë së propozuar nga ai. Smirëzinjtë e Zinj, mbasi nuk kishin mundur të zgjidhnin paperënditë e tyre kishin pështjelluar krejt kultin e ri të pabesimit duke pretenduar se emri i saktë i Prasit të Madh, ishte ose Purrini i Madh siç pohonin Pleqtë e Zinj e kahut të lartë, ose Preshi i Mash siç dërdëllisinin Pleqzinjtë e kahut të pakah, të mesit.

Kishte qenë një befasi për të, mbasi nuk e mendonte që gurët në kraharorin e Pleqve të Zinj të ishin aq të bardhë, aq të këqinj. Por pikërisht ai që kundërshtarët dhe ziliqarët e mendonin se do ishte fundi i tij, u shdrrua në triumfin e padiskutueshëm. Asokohe dhe atypari dëshmoi përpara të gjithë fisit se ai ishte jo vetëm gjuhëtari më i mirë në fis, por edhe historiani dhe filozofi, më i mirë. Shkurt, argumentimi i tij gjuhësor, historik dhe filizofik e shndrroi përfundimisht Prasin e Madh në kryepaperëndinë e vetme të Kunatumbës dhe vetë ai u shpall edhe Kryeplaku i Zi i fisit, pra kryeprifti i Kunatumbës. Prandaj edhe Prasi i Madh ia kishte borxh që ta ndihte në situata të vështira.

Mbas këtyre mendimeve iu bë të çohej nga shtrati. Kokën e ndjente më lehtë dhe e ndjente se do i vente mbarë ajo ditë. Nuk kaloi fare nga kuzhina dhe as nuk e ngacmoi kryepriftëreshën e cila zakonisht flinte dy ndarje më tej. Vetëm vajti në tualet, ngaqë kurrë nuk dilte nga kasollja pa kaluar një kohë të nevojshme në lirojtore. Aty ai gjente frymëzimin për ditën në vazhdim. Ishte një ritual që për të si kryeprift i tejkalonte të gjitha përvojat e pashpirshtshme që pafeja e vendosur në Kunatumbë ofronte. Më pas, pa veten në kauçukun e tejdukshëm të lirojtores teksa rregullonte flokët e zinj. Megjithëse tashmë ishte në moshë, flokët i kishte po aq të zinj sa edhe gurin e zi në krahëror, të cilin ai me aftësinë e tij për të luajtur me kunatumbishten e quante me përkëdheli gurzimër, ose edhe zimër. Pa sërish për here të fundit kauçukun, dhe zgërdhiu bukur, aq bukur sa vetëm ai dinte të zgërdhijë në krejt Kunatumbën.

Rrugës nuk vuri re asgjë të veçantë, madje iu bë sikur situata nuk ishte aq keq sa mendohej. Këtë përshtypje ia tronditi vështrimi i hapësit të gardhit të Madh, që shpinte tek Kasollja e Madhe. Për herë të parë në krejt gjallimin e tij iu bë sikur dikush u zgërdhi më magjishëm dhe bukur se ai vetë. Megjithatë nuk mundi ta fiksonte mirë zgërdhirjen e hapësit të Gardhit, sepse si duket vështrimi i tij ia ngriu zgërdhirjen në buzë. Me këto mendime u ndodh përpara derës së madhe të Kasolles së Madhe. Hapësi i derës, në ndryshim nga hapësi i Gardhit, nuk kishte asnjë shprehje në fytyrë. Thjesht nuk kishte fare fytyrë, vetëm duar sikur dyert e vjetra të kasolleve kunatumbase. Ishte i pafytyrë. Ndërsa kundronte pafytyrën e derëhapësit iu duk sikur edhe vetë ishte i pafytyrë dhe pa dashje preku fytyrën e gurtë me dorë si për t’u siguruar për të kundërtën.

Njeriu i Madh megjithëse po e priste, nuk ndodhej në sallonin e Kasolles së Madhe. Mbyllësi i derës së Kasolles i bëri me shenjë të dilte nga ana tjetër e Kasolles, në Bahçen e Madhe, ku po e priste Njeriu i Madh.

Hera e parë që ndodhte të bënin një takim në Bahçen e Madhe. Megjithatë nuk i dha rëndësi dhe kaloi drejt pa u ndalur. “Mirë se të gjej o Njermadhi ynë!” – iu drejtua siç i drejtohej gjithmonë pavarësisht se ishte hera e parë që pjekeshin në Bahçe. “Mirë se vjen o Kryeprift i Zi!”- ia ktheu tjetri po ashtu si gjithmonë.

U përsëmurën me njeri tjetrin si gjithmonë dhe Njermadhi e ftoi të ulej. Ai bëri të ulej në gurin më të afërt, por Njermadhi i bëri me dorë që të ulej dy gurë më tej. Pa e zgjatur u ul aty ku i tha Dora e Madhe. Ndërkohë Njermadhi, u ul pikërisht në gurin që ai desh të ulej më parë. Sapo u ul pa se Njermadhi po vështronte me një zgërdheshje të lehtë, dhe nuk po ngutej fare të fliste. I erdhën në mendje disa hapëse bisedash në atë rast dhe sapo zgjodhi atë që iu duk më e përshtatshme për të thyer heshtjen, fjala i mbeti në fyt nga zëri i Njermadhit. “Hidh një sy rrotull teje, dhe më thuaj çfarë shikon”- i tha.

Ai hodhi të dy sytë e gurakuqtë rrotull dhe u përpoq të nxirrte kuptimin e atij peisazhi në mënyrë që të dukej sa më i zgjuar në pyetjen e rradhës. “Shoh një bahçe të mrekullueshme, të rregulluar me gurë të kuq shumë të bukur, si koka njerëzish, ashtu siç i ka hijeshi Njermadhit tonë”,- u përgjigj. “Vetëm kaq?”- ia preu tjetri. “Vetëm kaq…!”- pëshpëriti dhe ndërsa po rihidhte shikimin drejt bahçes pa i habitur atë për të cilën e kuptoi pyetjen e Njermadhit. Në gjysmën e perimetrit të bahçes ishin gdhendur me gurë të kuq të bukur sa një kokë njeriu vargjet: “Si ti gjej rrënjët e tua o Pras i Madh!”. Ishin vargjet e tija.

U habit pamasë nga ajo dhe mbeti i ashtu i hutuar për një çast të mirë, dhe kur u ndërmend e kuptoi se e kishte lëshuar veten dhe u shqetësua se Njeriu i Madh do e merrte atë përhumbje, si një dobësi. E nxorri nga situata vetë Njeriu i Madh, duke iu afruar dhe duke i thënë me zë më të ulët sikur të kish frikë mos e dëgjonin: “Janë vargjet e tua të mrekullueshme, Kryeprift. Vargje kuptimplota si të askujt tjetër. Ju e dini domethënien e atyre vargjeve të gurta më mirë se askush, por me siguri nuk e dini domethënien e gdhendjes së fjalëve të tua në Bahçen e Madhe”- I kumtoi Njeriu i Madh. “Të them të drejtën, -u ndërmend ai,- nuk më shkonte mendja se në Bahçen e Madhe do të ishin gdhendur fjalët e mia. Mendoja se …”. U ndal për pak, dhe aq mjaftoi që Njermadhi të plotësojë mendimin:- “Të kuptoj. Prisje që në Bahçen e Madhe të ishin të gdhendura fjalët e Njeriut të Madh të vdekur para 5 kokëkorrjeve. Ja pse të solla këtu. Ky është sekreti im që edhe pse Njeri i Madh nuk ia kam thënë njeriu. Njeriun e Madh të vdekur, Babashokun tonë të dashur, e respektoja dhe e doja pakufi dhe ai po ashtu mua. Por respektin më të madh e kam ruajtur për ty Kryeprift. Ju keni qenë gjithnjë horizonti i dijes kunatumbase”.

U ndje natyrisht i vlerësuar edhe pse e dinte pozitën e tij si edhe vlerësimin që kishte Njeriu i Madh për të, por që ai të konsiderohej si më i dijshëm se sa vetë Njermadhi i vdekur, e konsideronte diçka të pamenduar nga vetë ai.

“Kam pasur nevojë të llafosem me ty për situatën që është krijuar në Kunatumbën tonë të dashur, dhe si e mendon ti i nderuar Kryeprift se do vejë puna dhe si do e zgjidhim këtë të paparë?”- i rreshtoi fjalët Njermadhi, me një ankth të dukshëm. “Mendoj se situata nuk është aspak e lehtë. Ajo që kam menduar është se këto janë ndikime të huaja, të fshatërimit perëndimor që synon ta gllabërojë edhe fisërimin tonë në vorbullën e vet të pisët. Problemi natyrisht është se jemi të rrethuar prej tyre dhe është e pamundur të mbajmë kunatumbasit të ishulluar nga ai ndikim i huaj.”- u gjegj mendueshëm.

“Kam menduar diçka dhe prandaj edhe të kam kërkuar këto ditë”- ia ktheu bashkëbiseduesi. “Them se ne duhet të qëndrojmë deri në fund në mbrojtje të fisërimit tonë, por duhet bërë gjithçka me mend e jo me forcë. Na duhet jo vetëm puna e palodhur këtu por edhe mbështetje nga jashtë, përderisa edhe zanafilla e problemit vjen nga jashtë”, vazhdoi mendimin Njermadhi. “Nuk e di, nuk besoj se do gjejmë mbështetje jashtë Kunatumbës”.- U gjejgj Kryeprifti. “Nuk ka problem,- vazhdoi Njeriu i Madh-. Nuk pres të gjejmë mbështetje prej tyre. Ajo që po mendoja ishte se ndërkohë që ne të Mëdhenjtë do qëndrojmë dhe përpiqemi këtu, ti Kryeprift duhet të dalësh sa më shpej jashtë. Besoj më kupton. Kunatumbasit po kërkojnë lirinë. Ne duhet tua japim lirinë e mallkuar, por në mënyrën tonë. Ti duhet të ikësh nga liria që do sjellë ndikimi i fshatërimit perëndimor në Kunatumbë. Ashtu siç po ikin shumë kunatumbas dhe ashtu siç janë përpjekur për të ikur shumë të tjerë para tyre për të ikur drejt lirisë. Natyrisht ti nuk do ikësh drejt lirisë, por do ikësh prej saj. Duhet të mbetesh Kryeprift edhe në mos mbetsha unë Njerimadh. Meqë kunatumbasit janë të prirur të ndikohen aq shumë nga jashtë, atëherë Kryepriftësia jote nuk do ketë vlerë këtu, por nëse na i sjell sermonet e tua nga jashtë, ata do të mirëpriten dhe gëlltiten me dëshirë nga kunatumbasit. Ata janë aq budallenj të mirë sa që nuk e kuptojnë dallimin e asaj që është jashtë me atë që është e jashtme”.- Kështu foli pa e ndërprerë fare fjalën që më shumë i tingëlloi si një fjalim. Pasi pushoi sa për të marrë frymë, pyeti. “Si mendon Kryeprift i Zi?”-  Por, kryeprifti e dinte se edhe sikur ta kishte përgjigjen e asaj pyetje të gatshme, puna e tij e donte që të mos e thoshte. “Do mendohem”,- u gjegj. “Do mendohem”-, përsëriti mendueshëm.

Rrugës nuk mendoi asgjë. Thjesht donte të mbërrinte në kasollen kryepriftnore sa më shpejt që të mundte për të menduar më shtruar. Kur mbërriti pa se kryepriftëresha nuk ndodhej. Iu bë qejfi se kështu mund të mendonte më mirë, ngaqë me të vërdallë mendimet nuk i vinin rrjedhshëm. U drejtua menjëherë tek pjesa më e shenjtë e kasolles, tek lirojtorja, aty ku Prasi i Madh i komunikonte fshehtësitë e dijes, aty ku i kthjellohej mendimi dhe pashpirtësia. Sapo u ul e kuptoi se tashmë vendimin e kishte marrë. “Pras i Madh të qofshim falë! Lirojtore e shenjtë që më ndriçon lëngun e verdhë në kafkë!”-sa nuk klithi me vete.

Ku kish nevojë në fund të fundit as për Prasin e Madh, e as për lirojtoren. Udha e mëtejshme ishte e qartë si errësira e natës më të errët. Menjëherë bëri gati valixhen për të ikur sa më larg nga liria që po afrohej me hapa tinëzarë edhe në Kunatumbë. Më mirë syrgjyn përherë se sa në liri. Burgu më i tmerrshëm është burgu i lirisë. Ditët e robërisë së dashur po perëndonin pa kthim, dhe pa kthim po nisej edhe ai. Në tavolinë la vetëm një shënim: “Liria e të vegjëlve, është fatkeqësia e të mëdhenjve. IK!”

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...